|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
Alavux se malo sjebo kad je onda napisao da NAM je OBOJICI stigo izvestaj da smo dobili pare od Sokoja za zadnjeg Vudu Popaja...On je dobio, ja jok, on je radio jednu numeru i tu je potpisan kao producent ili kompozitor, ne secam se, ja sam radio 3-4 (od toga jednu za koju je bio spot) i miksao ceo album i dobio sam bananu, znaci nista, ne samo za to, nego za jos zvanicnih albuma, recimo zadnji Juice itd, nikad mi nista nije stiglo...Jel ja to treba kao autor da se posebno registrujem tamo ili kako to ide?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
![]()
pa naravno da treba da se registrujesh tamo, pobogu brate.. :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Senior Member
|
![]()
Svako autorstvo je licno imovinsko pravo, prema tome ne moze niko pa cak ni SOKOJ da se bavi formulama koje idu na stetu autoru, SOKOJ je od drzave dobio javnopravno ovlascenje da moze prikupljlati autorske naknade od svih pa i od emitera, i svako njihovo razglabanje da nesto ne moze, a da su pritom njihovi troskovi najveci moguci, dovodi autore na prosjacki stap. Potpuno je legitimno staviti im zahtev da se prikupljanje i raspodela kolaca, a i troskovi, urade onako kako je dobro za autore ne za njih, inace koj ce nam moj takav SOKOJ.
Postoje nacini da im se stane na put jer moja je predpostavka da su se birokratizovali i da sadasnja ekipa to ne moze da uradi na posten nacin. Svaka rasprava na skupstini SOKOJA ocigledno da ne daje rezultate, ali postoji mogucnost da se da prituzba Vladi republike Srbije jer oni su im dali to javnopravno ovlascenje. Sledeci korak je formirati novu organizaciju i zatraziti isto to javnopravno ovlascenje od Vlade, a ja sam misljenja da to mogu da rade i privatne agencije, jer fala bogu to je privatni interes, radi se o parama i tu sve treba da bude potpuno transparentno. Od autora zavisi, a put sigurno postoji, pa cak i to da autore zstupaju advokati pred SOKOJEM, ne bi bas tako lako mogli da nadju obrazlozenje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Ova tema zapravo nema veze sa SOKOJ-em, a većina se uhvatila njega kao pijan plota. Niti sam SOKOJ-ev zastupnik niti simpatizer, ali oni zaista nemaju mehanizam kojim bi ucenili emitere da savesno prijavljuju kori?ćena dela. Takav mehanizam ne bi imala ni neka alternativna (kako ka?e? - privatna) agencija. Čak mi se nekako "javlja" da bi provizija privatne agencije bila veća od SOKOJ-evih 30%. Ne kapiram za?to bi "privatno" naplaćivao (tuđa) autorska prava osim da bi zaradio pare? Kao ?to su mnogi rekli, 95% emitovanja se svodi na MP3. Dakle, bio bi potreban nekakav softver (brainstormujem, po?to sam tehnolo?ki polupismen) koji bi sistemski pratio "file info" tagove svih MP3 fajlova koji su pro?li kroz računar koji slu?i za emitovanje. Naravno da bi tu bilo mogućnosti za mahinacije, ali takvih mogućnosti ima i kod fiskalnih kasa u kafanama i bakalnicama, pa se time bave finansijska policija i tr?i?na inspekcija, a ne udru?enje proizvođača ili kuvara ili ?tatijaznam. Hoću da ka?em: SOKOJ nije finansijska policija ni tr?i?na inspekcija, nego udru?enje čiji je posao da raspoređuje prikupljena sredstva od javnog izvođenja autorskih dela na osnovu jedinog mehanizma za praćenje koji im je za sada zakonski obezbeđen (glupih ko?uljica, koje emiteri popunjavaju "kako im dune"). Summa summarum: tek kada dr?ava (RRA + Ministarstvo za informisanje + Ministarstvo finansija) počne da pu?tanje muzike "ispod tezge" tumači kao prodaju bilo kog drugog artikla "ispod tezge" (tj. kada finansijska policija počne da se bavi kontrolom svih segmenata poslovanja emitera) biće neke vajde i od SOKOJ-a. Do tada, mislim da mo?emo da ostavimo SOKOJ na miru. Pozdrav, Vasa P.S. (edit) @Jan: Quote:
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 15-07-2009 at 01:56 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
SOKOJ je sklopio deal sa nekom XY nemackom firmom, i nesto poput fiskalnih kasa za sve emitere bice aktuelno od sledece godine. Svako emitovanje se belezi u "kasi", a dokumentuje se u ril tajmu u centrali! Sustina je, a vec sam rekao, da komercijalne stanice, kafici i sl. ne salju kosuljice ili salju NECITKE kosuljice i slicne gluposti se desavaju, a po kljucu koji je napravljen prema "velikim" emiterima i njihovim kosuljicama se deli kolac! To nije realno, jer pretpostavljam da radio Mala Mrdja (lupam) ne pusta Georgieva, Merlina, Kristinu Kovac i slicne, vec iskljucivo neke bajate narodnjake... Recimo. E, ispade da je KK dobila isti procenat i od radija Mala Mrdja, a da nije emitovana ni jedanput.
Navescu jedan bizaran primer od prosle godine. Na jednoj lokalnoj stanici se ceo album Marije Serifovic emitovao 6 meseci, 24 sata dnevno u krug! A nije, naravno da nije! Ali, tako kazu "kosuljice"... Lagano. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Moderator
|
![]() Quote:
@perun: to uopshte nije losha ideja.. dash caru shto drzi stanicu soma ili tako neku sumu koja njemu u tom trenutku reshava problem, i posle se omastish od love preko spokoja |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
VIP Member
|
![]()
Jesi li prijavio svoje podatke (broj računa i JMBG)? Da li si do sada ikada dobio ne?to od SOKOJ-a?
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sledeci budjav lebac? | disco violence | Razno | 9 | 02-09-2009 09:09 AM |
Sokoj | cAAc | Razno | 18 | 27-11-2006 08:26 AM |
SOKOJ - ugovor | AVaX | Razno | 26 | 15-10-2006 06:35 PM |