|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Prvo, mislim da mesas pojam "neprofitan" i "neprofitabilan"... prvim se naziva sektor koji ne funkcionise na principu profita, a drugi pojam je, po meni, drugi naziv za "neisplativ"... znaci nije isto. Neprofitni sektor funkcionise na principu donacija, i to nema veze mnogo sa kolicinom novca, nego sa nacinom na koji se dobija... osnovno je da se ne prodaje nista, ni roba ni usluge.... znaci nema nikakvog prometa. Ako si neprofitna organizacija... prakticno ne proizvodis nista, da bi to kasnije prodavao, te tvoje postojanje obezbedjuju donatori.... Elem da ne trabunjam dalje... posto ce tvoj studio sigurno nuditi usluge, ti ces se znaci baviti prodajom usluga, a to je profitni sektor... bez obzira kome naplacujes svoje usluge, da li su to neprofitne organizacije ili profitne... svejedno... ti si profitan Mozes biti neprofitan samo u slucaju da pripadas nekoj organizaciji koja sav rad u tom studiju finansira od svojih donacija a studio radi samo za njihove potrebe, i usluge studija ne prodaje nikome drugom... Znaci sasvim normalno mozes prodavati svoje usluge neprofitnim organizacijama... a vec ta cinjenica da prodajes usluge, te svrstava u profitni sektor.... kao i sve ostale pekare, prodavnice, itd... Ako sam negde izgresio... ispravite me. ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#22 |
Junior Member
|
![]()
Da, pobrkao sam ta dva pojma, kontam sta je sta.
Sada kontam princip, mada treba jos malo da razmislim kako bi to islo u mom slucaju jer je dosta specifican, ali ne bih sad da lupam sve i svasta onako sta mi usput padne na pamet... U svakom slucaju hvala za sada. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Senior Member
|
![]()
Moram mlo da dopunim dr.Rumskog, kolega ne postoji vise zakon o preduzecima vec je na snazi zakon o privrednim drustvima. Dalje zaboravio si jedan bitan oblik a to je: preduzetnik. preduzetnik moze osnovati radnju, agenciju, biro ili sta vec. Ja za pocetak preporucujem registraciju preduzetnika znaci studio, manje je vazna delatnost jer studio spada u pruzanje usluga pa je porez ili ti PDV 18%, koji ako nisi u sistemu PDV i ne placas. Druga je stvar ako pruzas usluge aranziranja ili komponovanja tu je nesto drugacje jer se placa porez na autorski honorar.Postoji mogucnost i pausalnog oporezivanja pa i to moze da bude prednost. Znaci mesecne obaveze su ok 14.000 din doprinosi i poreza na dohodak, plus firmarina i to je sto se tice poreza. Za one koji bi da se ozbiljno bave tim poslom kao recimo Perun, onda ide D.O.O. ili daj boze AD. Kada sam ja pre 23 godine hteo da registrujem studio, u opstini su mi rekli da takva delatnost ne postoji. A ima i jos jedna mogucnost za otvaranje studija gde ne moras nigde to da registrujes, vec recimo iznajmljujes opremu za snimanje i na to placas porez na iznajmljivanje(zakup) i sve je to legalno. Naravno ima jos mogucnosti ali me mrzi da pisem vise. Ako nekoga interesuje nastavicu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Mason
|
![]()
...a tesko da na forumu ima strucnije i iskusnije osobe, kada su zakoni u pitanju
![]() Pozz Braco ![]()
![]() |
#25 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Da li je ovo moguce uraditi unutar vec postojeceg D.O.O.? Pozdrav!
![]() |
![]() |
#26 |
Senior Member
|
![]()
Naravno da je moguce, jer se sada bilo koja firma d.o.o ili a.d registruje za jednu delatnost, a bez upisivanja ostalih delatnosti, moze da radi sve druge delatnosti osim onih koje su izricito zabranjene zakonom ili za koje je potrebna posebna dozvola (oruzje, atomska bomba, droga i sl.). Moj najozbiljniji savet jeste da ako nemate moguce mesecne prihode od najmanje 1.500 eura, ne otvarajte firmu uopste. AD hoc poslove mozete zavrsiti i preko necije tudje firme, jedino se tako isplati.To govorim iz sopstvenog iskustva jer za nekih 3 projekta godisnje se ne isplati placati drzavi namet.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#28 |
VIP Member
|
![]()
Hvala, pozdrav!!!
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
svaka cast..
a kakva je situacija u hrvatskoj. zakoni, shifra djelatnosti, registracija, troshkovi.. dobar racunovodja.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
U svojoj karijeri sam učestvovao u pravljenju najmanje 3 studija, i to je uglavnom predstavljano kao "Autorski muzički atelje grupe autora" a naplaćivano je posredništvom tadašnje autorske agencije. Mislim da takva mogućnost postoji i sada, jer treba se ograničiti isključivo na autorske usluge, a ne na neku uslužnu delatnost, što je moguće ali totalno neisplativo zbog katastrofalnih doprinosa, nemojte me shvatati ozbiljno, proverite, ali mislim da je autorstvo najisplativije, jer je i sam snimatelj - tonac AUTOR snimka, zar ne?
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
registracija uad-2 na postojeci nalog | Treger | DSP forum | 44 | 19-04-2015 12:24 AM |
renoviranje studija | SandRob | Dizajn i konstrukcija studija | 173 | 27-09-2009 08:36 AM |
Registracija powercore pluginova | Shot | DSP forum | 1 | 28-02-2009 09:13 AM |
Registracija? | dvuckovic | Predlozi i sugestije | 22 | 19-01-2007 03:27 PM |