Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-10-2017, 02:38 PM   #11
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

Od istog artiste...

silicon science is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2017, 04:44 PM   #12
komil
Member

Quote:
Originally Posted by Gillette View Post
Ovo što se sada javlja (koketiranje drugih muzičkih pravaca sa turbofolkom) samo je perverzna manifestacija pobede ruralnog.
Mislim da to nije tako jednostavno, to je neki spoj. Slušaš ih tamo i oni imaju Beogradski (npr) naglasak i razne navike, ne ruralne. Sa druge strane oni od turbo folka nisu preuzeli bar pola stvari koje idu uz to.
komil is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2017, 05:21 PM   #13
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by komil View Post
Mislim da to nije tako jednostavno, to je neki spoj. Slušaš ih tamo i oni imaju Beogradski (npr) naglasak i razne navike, ne ruralne. Sa druge strane oni od turbo folka nisu preuzeli bar pola stvari koje idu uz to.
Možda sam iz želje da sebi stvari učinim što jasnijim previše pojednostavio ali..obrni okreni, sve je ovo cena za nekakvu našu neautentičnost. Za nemanje svoga Ja, tj..da se politički (ne)korektno izrazim - za neutralnost.

Zvanično, mi nismo ni Istok ni Zapad, ali nezvanično ( u skladu sa onim procentom a propos nepismenosti i polupismenosti) duša balkanska naginje ka Istoku.

Postoji ona teorija da žrtva voli svoga dželata, pa tako i mi zavolesmo "puusto tursko" i sve što ide uz to.

Da smo ostali svoji (ako smo ikada uopšte bili) ko zna šta bi i kako bi bilo.
ovako..ni vamo ni tamo, pa čas vamo čas tamo.

Sada smo eto tamo.

No da ne filosofiram previše, ovaj poslednji snimak kako sam čuo uvodne taktove, tako sam prsnuo u smeh..pa razmišljam, možda u celom tom "projektu" i ima nešto
Gillette is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2017, 10:12 AM   #14
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Od zarđalog kuglagera sa vinčanske deponije po kojem su nuždu vršili čopori letećih virusonoša možeš praviti umetničko delo samo za zalutale, zabludele i promašene zombi-humanoide.

Biser je brate/sestro biser.
On je sjajan, inspiriše...

Old 05-10-2017, 02:07 PM   #15
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

marko je sasvim neka druga kategorija

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2017, 07:25 PM   #16
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
Činjenica je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore što je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao našim kulturnim nasleđem a samim tim pišaju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".Što zbog toga što su nekako preskočili taj period, što zbog toga što nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.
Pa da. Pa šta? Odnos prema tretiranju turbo-folka kao tabua, kao nečega o čemu se ili ne govori ili se govori sa negativnim predznakom (kao što ti činiš), to je smisao cele te akcije koju ovi ljudi sprovode. Ako ćemo o „pravom kulturnom nasleđu“, sve što neka kultura stvori je njeno pravo kulturno nasleđe. To su stvari koje se niti stvaraju niti brišu odlukama kustosa muzeja ili istoričara umetnosti, a ponajmanje stavovima učesnika u događajima.

Autori ovog dokumentarca su propustili da pomenu da je Matrijaršija udomljavala i bend Bitlisi, sastavljen od mentally challenged (ili kako se to sad već zove u današnjem novogovoru) osoba. Koliko se sećam svog razgovora sa Rašom Popovićem (jednim od osnivača Matrijarišije), Aleksandar Denić je iz te priče. Ovi drugi to rade prilično svesno i prilično umetnički (dakle: intrigantno).

Predznaci koji stoje ispred nekog muzičkog izraza ne moraju nužno da se odnose na ljude koji se tim muzičkim izrazom bave ili ga vole. Lično sam upoznao gomilu osoba koje vole EKV, a nikad s njima ne bih voleo da se vozim istim vozom, a znam i one koji se kunu u Šemsu i Miroslava sa kojima bih mogao i na pusto ostrvo.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 05-10-2017 at 08:43 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2017, 07:40 PM   #17
Gillette
Member

Nedavno sam bio u Dubaiu sa nekim ljudima iz Australije. Sedimo družimo se..i sad kao, ajde da pogledamo na YT "nešto o Srbiji" (jer su ovi ljudi znali o Srbiji taman kolko i prosečan Srbin o Miramaru ili Brunejima)

Upalimo YT onako random..slike Beograda, železnika stanica, trubači.
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (šta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.."

Kasnije, kad su bili u Bg, pa dođu negde gde se svira živa muzika, a ovi pevaju neke "kavere" na engleskom, tražili su da čuju nešto autentično srpsko.

I šta onda tu čovek da i ponudi?
Frulu?
Ili ove neke arhaične "mori momo ubavo devojče" pesme koje ni ovde niko ne sluša?

Muzika, hrana, obrni oreni - kultura. Sve nam je toliko izmešano i neuhvatljivo, da nije ni čudo da ljudi traže izlaz (i izraz), "brend", "nešto naše"...i zanimljivi su ti pokušaji. Meni lično uglavnom smešni, kao ovi o kojima se priča.
Old 05-10-2017, 08:41 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gillette View Post
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (šta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.."
Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baš isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.

Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraš ono što ne voliš, niti te iko sprečava da sviraš ono što voliš.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 05-10-2017 at 09:09 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2017, 09:08 PM   #19
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

P.S. Ta ekipa se neće natrpati novaca u džepove ni zlata u sefove, bar ne od muzike koju stvara. To im uostalom i nije primarni cilj, te bar zbog toga niko ne mora da se sekira.

Pozdrav,

Vasa
Old 05-10-2017, 09:40 PM   #20
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baš isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.

Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraš ono što ne voliš, niti te iko sprečava da sviraš ono što voliš.

Pozdrav,

Vasa
E moj Vaso, objasni ti to turistima..
Btw, meni kad spomeneš rumunsku muziku, prvo na pamet padne panova frula, to je nešto autentično (iako je sviraju i u Andima npr)

A kada ljudima kažeš srpska muzika, šta će prvo da im padne na pamet: harmonika ? (Pomoravlje) Truba? (Užice i okolina), Tambura? (Vojvodina) Turbotronik? (splavovi sa priobaljem
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules