|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ako striktno govorimo o kvalitetu snimka, tehnicki...Ljudi cija imena stoje uz ovakve produkcije su u ono vreme samo sanjali o danu kada ce tehnologija napredovati tako da mogu da naprave transparentan i tacan zvucni zapis (bez kasnijih degradacija) kao sto to mozemo danas... A to sto se danas neukusno zloupotrebljava tehnologija je sasvim druga prica. Desilo mi se par puta da odlutam mislima kako bi sve ove stare pesme (koje volimo i koje su nas sigurno inspirisale i podstakle da se bavimo ovim poslom) zvucale da su snimljene sa tehnologijom koja je dostupna danas. ...Back in the days, znam da su svi ljubitelji kvalitetnog zvuka ulagali ozbiljan novac da bi dobili tacnu audio reprodukciju (pricam za audiofile) kao i da su tadasnji mix inzenjeri uvek trazili nacin da smanje efekat trake i analogne opreme koja bi uvek ostavila trag na snimku... I slazem se sa Everbeatz, da je nekad ta koloracija prava stvar... Ali ne preko celog mixa... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
P.S. Koloracija koju daje analogna oprema je šezdesetih možda nekome bila trn u oku, ali kad je napravljena oprema sa "čistijim" zvukom vrlo brzo su shvatili da čistiji zvuk ne mora da zvuči bolje. Takav primer je uvođenje tranzistorske konzole u Abbey Road, kad je reakcija Bitlsa bila da im je poslata pokvarena konzola. Zvali majstore da poprave. Pošto nije bilo popravke morali su drugim sredstvima da oplemene zvuk, što im je očigledno uspelo, pošto je na toj konzoli snimljen Abbey Road.
And in the end, the love you take is equal to the love you make. Last edited by Znak; 16-11-2013 at 01:33 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Meni je Abbey Road u svakom pogledu najomiljenije umetničko delo svih vremena(računajući i sve ostale vrste umetnosti, ne samo muziku), a Avatar najodvratnije vizuelno iskustvo, koje mi ne pada na pamet da ponovim ni pod prisilom.
![]() |
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
Mešaš dva aspekta produkcije. Produkcija je sa jedne strane tehnički proces u kom je cilj što vernije i kvalitetnije prenošenje nekog zvuka kao i dobijanje rezultata koji će imati najupečatljivije zvučne karakteristike. Sa druge strane, produkciju čini i niz estetikom vođenih izbora gde degradacija zvuka može biti upotrebljena kao sredstvo izražavanja. U tom smislu ne treba mešati babe i žabe, a konačno, treba razumeti da produkcija muzike snimljena u prošlosti danas dobija često pogrešan kontekst. Mi danas "prljamo" neke zvuke da bi dobili određeni "vintage" rezultat jer za nas to nosi određenu emotivnu vrednost. Oni koji su snimali pesme tada, nisu mislili što i ti, niti bi se složili sa tvojim stavom. Oni su želeli što kvalitetniji usnimak, pokušavali su izvući maksimum iz svoje opreme. Zapravo razvoj audio tehnike je upravo bio usmeren da dobijemo ono što imamo danas, savršeno čist i jasan, veran, digitalni usnimak. Takozvana "toplota" analogije je posledica tehničkih ograničenja jednog vremena. U tom smislu stvari koje su bile nekada problem mogu postati sredstvo izražavanja. Niko nije snimao Elvisa i mislio "To je to, odličan je ovaj vintage sound, baš tako hoću, mrzim digitalnu čistoću i savršenost".
Drugačiji primer, Stratokaster koji je bio jeftin, zvučno inferioran instrument je postao toliko upotrebljavan da su ljudi zavoleli njegov ton koji je postao potpuno validan a na kraju i omiljen. U principu, primetio sam da često u temama iznosiš jako subjektivna mišljenja bazirana na čvrstom držanju nekog svog unutrašnjeg sistema vrednosti. Više zvučiš kao muzičar ili umetnik nego neko koga zanima zvuk. Dakle ne mislim da je to loše, samo po sebi, ali je nekako van konteksta na forumu gde većina snima ono što mora - a ne ono što želi. Produkcija je u službi muzike i tako treba biti shvaćena. Nema smisla reći za neki album koji gađa garažni vibe "Ovo traljavo zvuči" kao što nema smisla reći za napucani moderni metal album "Ovo je odvratno, nema dinamike, potpuno neprirodno".
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]()
Kao što kaže ova poučna pesmica http://www.youtube.com/watch?v=RBumgq5yVrA
ne cenimo ono dobro što imamo dok to ne izgubimo. Dok su postojali samo lampaški uređaji naravno da im nije padalo na pamet da će sledeća generacija studijskih konzola imati lošiji zvuk. Upravo zato sam i dao onaj primer sa Bitlsima i tranzistorskom miksetom. Bilo kako bilo, samo pokušavam da objasnim zašto uopšte postoje ovakvi pluginovi kao ovaj u naslovu teme. Dušane, tvoje tumačenje bi bilo 100% validno kad bi vintage warmere koristili samo mrmoti-amateri. A koristi ih veliki procenat profesionalaca, uključujući i one (hvala bogu mnogi su još uvek živi i zdravi) koji su šezdesetih priželjkivali opremu bez šuma i distorzije.
And in the end, the love you take is equal to the love you make. Last edited by Znak; 16-11-2013 at 06:12 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Nema ukusnije pite, nego one ispecene u sporetu na drva. Jeste da dimi i da stipa oci, ali je krajnji rezultat izvanredan. To je zato sto je to prirodna stvar. Tako je i lampa prirodna stvar. Jeste da sumi i bruji, ali je brate toplo oko srca. Digitalno, to vec nije ni malo prirodna stvar. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Member
|
![]()
A da li se bar slazemo da je rad sa svim mogucim analognim spravama pain in the ass?
Da sto zivota moze da prodje bias-ovanjem lampi, stimovanjem analognih sinteva, trazenjem prave zamenske lampe za Marshalla, da ne pominjem sve moguce nedostatke trake.... Ako nemas debelo iskustva sa analogijom bilo koje vrste i jos pola zivota da udjes u fazon ja nikako ne preporucujem!!! Koliko samo slucajeva znam gde su ljudi uzeli prvi put lampasa u ruke, stavili sm57 ispred i dobili katastrofalan ton! Problem je sto se zbune i iako cuju da nesto nije u redu buni ih to sto znaju (misle) da to nikako ne moze da bude losija kombinacija od zvucne karte i Guitar Rig-a. Ja sam od pete godine zahvaljujuci roditeljima za Studerovom mikserom, gramofonom i magnetofonom. Koliko puta sam samo video tonce kako bacaju trake, grizu ih zubima i lude zbog sranja koja se desavaju u toku radnog vremena. Nisam preterano nostalgican prema radu sa analognim spravama osim ako neznam da imam tri puta vise vremena da im se posvetim u odnosu na digitalne. A da ima te analogne magije i da se svasta nesto desava to niko ne moze da ospori. Dobar ton sa analogijom mora da se postigne, debelo vremena da se izgubi i mnogo da se nauci. I na kraju nema save as. Sto rece Mogli za pitu stoji, ali kolko ja znam ljudi koji su zapalili kucu sa tim analognim sporetom!!! ![]() Last edited by Matya; 16-11-2013 at 08:47 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ne postoji nigde performans u prirodi gde je cinela u facu, vokal sa gomilom necega sto emulira neku jeku, snare u nekoj hali, kick me udara u celo, pad 100km iza svega, a tomovi se cuju cas levo cas desno, itd To opterecenje sa 'prirodnim' kad je u pitanju muzika kojom se mi ovde zanimamo je cist promasaj. AKo ne mozes da dozivis da je sve ovo u sustini bavljenje nekim iluzijama zvucne slike, i da je mix u stvari 'fantasy land' onda ne znam sta reci.
![]() |
![]() |
#19 |
VIP Member
|
![]()
Moram i ja neku filozofsku da prozborim kad sam vec krenuo citati
![]()
![]() |
#20 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() P.S. Svaka tema na Rumskom krene od nekog 'beznacajnog' pitanja o pluginu npr., a zavrsava se dubokim uvidima o univerzumu i maltene Zen koanima. Mozda malo preterujemo u tom pravcu... ![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Waves REDD Abbey Road | BlasterMaster | Audio Software | 14 | 15-04-2013 03:09 PM |
abbey road | amaterius | Audio Software | 3 | 10-03-2013 10:59 PM |
Buducnost Abbey Road-a neizvesna :( | Moritz | Razno | 0 | 15-11-2011 10:58 PM |
Abbey Road Studios - Online Mixing Service | Gianfranco | Razno | 1 | 20-09-2011 04:21 PM |
tape saturation plug in? | HeatMan | Audio Software | 10 | 21-04-2008 01:13 AM |