|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pro Member
|
![]()
Pre pet-šest godina radio sam dizajn za neko pakovanje za kutiju sa slatkišima. Trudio se da uradim "evropski", potrošio dane na to. Mušterije bile prezadovoljne, tražili samo da to isprintam da pokažu izvesnom distributeru Abazu. Posle par dana vratili se kao pokisli - Abaz reko da to ništa ne valja i da napravim nešto šareno. Popi***im, napravim šareno za deset minuta. To šareno se i dan danas prodaje u stotinama hiljada.
Htedoh nedavno da se podsetim svog umetničkog dela i otvorim iz arhive onu prvu verziju. Ono, propast. Kako sam mogao uopšte da ponudim nekome takvo s***nje? Mora da sam radeći previše na tome totalno izgubio kompas. Hvala Abazu i đe čuo i đe ne čuo. P.S. A i Surfer lično lepo reče ovde na forumu, pre tačno 365 dana: Quote:
And in the end, the love you take is equal to the love you make. Last edited by Znak; 07-01-2012 at 12:26 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
Klijent rulez - a ego treba ostaviti sa strane ako radis za drugoga.
To je moje iskustvo - ko ne moze tj ima problem da na taj nacin shvati stvari onda za njega nije posao mixing inzinjera jer ce samo gubiti zivce i verovatno treba da se bavi produciranjem svoje licne muzike
![]() |
#14 |
Moderator
|
![]()
Jbg, Surfer, klasicna zamka...
![]() To je tako, ne samo u muzici, evo buraz je dizajner i jebe sa majmunima, "jel moze unuk sa dedom ,za slavu" na sajt firme... ![]() Ja nisam mozda najbolji primer, nemam posla... Snimam LIVE, i kazem: Dobijes MIX i post koji uradim. Na snimanju (dogovoru) pitam "kako zelis da zvuci, koji fazon? Meksi bubanj, tvrdji, gitare, vokali back, ili front...klasika... Sat gotovog snimka 100 mrtvih €... Ako to ne prodje, "izvoli kanale, pa miksaj "kod drugara na kompu"", sto su samo JEDNOM do sad uradili i naravno, niko to nikad nije objavio, ostao je moj mix, a svirka je bila katastrofalna...!!! Nikad nista tuznije nisam radio! ![]() Evo... ...0db sirov usnimak,rough mix, pogaseni SVI DSP i efekti , a evo moj rad, na koji su hteli da me linčuju...! 0% trigger!!! Jos jedan prelaz nije bio ozvucen, jer je bubnjar stavio "14" tomova...Mada sam probao sa triggerom, pitao sam ovde i ,secam se, cika Arthur mi je "uleteo klizeci" sa mega savetom, cika Arthuro, ziw bio 189 godina,ali sam na kraju odjebo svu "tehnologiju " i uradio "kako treba" i kako znam najbolje svakako!!! Nisam bezveze uradio ovakve bounce-ove.... ![]() Jasno ko DAN!!! A , moram... ...Bockie nije radio samo sa mamlazima, radio je sa mega kvalitetnim izvodjacima i ima ime na PGP i CITY i GRAND i ZNA sta je neko ko zna da radi i sta hoce...! Ali mora da jede i boraniju...kao i svi... Nema tu nadobudnih kenjanja, ali i najveceg pocetnika ako prihvatim, radim "k'o covek", i to mi se uglavnom obilo lose o lobanju... A ja tvrdoglavo gowedo...!!! ![]() Naravno da mozes, SA PUNIM pravom , ako si se dovoljno izjebao, mozes traziti NAKNADU za kanale, jer, koliko je njihova pesma i izvedba, toliko je TVOJ rad, trud,oprema i znanje oko snimanja! Ničiji tu nije duži...!!!!!!!!!!!!!! Odjebi tupavu bagru, cim ti je pomenuo garija iz pizzerije, odmah ga prekines u recenici sa "nek ti on snima i miksa, koji si kurac kod mene dolazio ako mi ne verujes", neces propasti zbog jedne tezge, ko ih jebe, stani u svoju odbranu, bar ce te poštovati,ne moras da im se profesionalno svidis, makar izmiksali drugde, makar se ti necim drugim posle bavio, spokojno ces spavati, VERUJ mi...! Budi svoj covek, to je po(j)enta...!!!
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 07-01-2012 at 03:48 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
MAO
|
![]()
Ja sam muku mučio dok sam ranije radio te neke prve mixeve onako, okvirno, da dignem i vidim šta klijent želi, kuda dalje voditi. Pošto sam se milion puta zajebao, sada čim radim nešto što mi je iole bitnije, polomim se najviše što umem, i više dana, i više kućnih slušanja-reworka, pre nego što nešto uopšte i pošaljem klijentu. To što sam mu poslao, MORA da KIDA, LOMI i UJEDA, bar po mom ukusu , i moram 100% stajati iza svake odluke. Od te tačke na dalje, ako neko ima neki konstrukivan predlog oko nekog detalja ili želje, nemam problem. Ako neko krene da mi to obara i mrsi muda i sve nešto menja, ja lepo nastavim da radim po njihovom, i isključim se dalje iz procesa, a svoj mix čuvam za sebe. Više puta se desilo da su klijenti sami skontali da mix1, zapravo najbolje i radi, i da su mi se bez da sam im išta lično sugerisao, sami izvinjavali za oduzeto vreme. Ovi koji nisu bili u stanju da to pojme, su otišlli dalje sa nekim svojim izamasakriranim verzijama, i ja tu ništa dalje ionako ne bih mogao da uradim. Ako me iko ikad pita o čemu se radi, pustim svoj mix i tu je kraj debate. Takođe, u svom nekom showcaseu, uvek čuvam te verzije, i kad mi klijenti na upoznavanju traže da im ponešto pustim, uvek puštam to. Mnogo snimaka su mi čak i neki mastering inženjeri žestoko ujebali, te bih CD koji na kraju dobijem za uspomenu, sahranio negde, a u svoj portfolio stavljao svoje verzije.
Suština je po meni, MI ne možemo sprečiti nekog da ujebe sam sebi stvar, ako taj neko to baš jako želi. Stvar je procene da li želimo da se i na koji način povučemo iz projekta (ovo je više pitanje pozicije na tržištu nego bila čega drugog, ja još uvek nemam luxuz odbijati poslove). Ali je kao preventiva toj situaciji uvek najvažnije imati svoj mix koji je KOLIKO JE GOD MOGUĆE NAJBOLJI MOGUĆI, i čvrsto verovati i stajati iza njega. Da vidiš kako se i u njima javlja crv kada se sa svakom daljom (a krivom) intervencijom, menja izraz mog lica, i lagano demonstrativno odlazi i entuzijazam, komunikacija postaje teža, što sve ipak utiče na to da oni sami posumnjaju u svoju odluku, jer hej, ipak su TEBI PRVOM dali to da radiš u potpunosti, što znači da si za njih TI i dalje bitan faktor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Pro Member
|
![]()
Jeste Bockie, ali to ne podrazumeva bezrazlo?ne frustracije i sukobe sa ljudima. Ovo o čemu ti pi?e? je odbrana tzv. "stvaralačkog integriteta" i to je zaista neophodno kad su u pitanju stvaraoci, tj. umetnici. A čak i među njima taj luksuz imaju samo oni vrhunski i oni koji se umetno?ću bave amaterski (kao recimo ja). Kad je zanat u pitanju, budi svoj čovek i uradi ono ?to mu?terija tra?i, to je poenta.
![]() |
#17 |
VIP Member
|
![]()
Klijent je uvek u pravu...bio to pevac / AR osoba / manager / label..ko god placa, taj se mora zadovoljiti!!
Imao sam na desetine takvih situacija dok sa radio remixe...mislim da je sve ok, meni radi super ALI momci iz labela kazu da im ne radi, pa ponovo ...mislim, to ugl. nisu bile male izmene - nego CEO koncept remixa !! I uvek ostane malo vremena da se to ponovo uradi. Sto kaze znak, posle kad poslusas / pogledas...uglavnom se ispostavi da su bili u pravu! Sa Las Ketchup sam imao najbolji primer! Ja uradio super cool, full vokal D&Bass remix, super je radio !! Dodje A&R direktor za celu Evropu i kaze da nista ne valja, da oni NE TRAZE "cool" remix i da ta pesma nemoze da bude "cool" sta god da joj uradis itd..itd.. Ja ko da su me polili sa kofom govana (tad sam ugl. radio cool underground mikseve, BTW).. Odmorim par dana i uradim totalno komerc / ljigu / "sramotu" i njima super ![]() Platili brzo (big$$), posle poslali platinaste diskove (7 miliona tiraz ![]()
![]() |
#18 |
Junior Member
|
![]()
Koliko se sjecam, upravo je Surfer pametovao "pro" spike i kenjao po nama "kucnim umjetnicima" koji radimo za svoj gust i ne polazemo racune nikome...
Daklem, dragi kolega, opusti misice i stisni zube...to je "pro"...klijent je uvijek u pravu, koliko se god mi tome opirali... Taj koji daje lovu, taj i kara...a mi smo kurve koje primaju i moramo drzati usta zatvorena, a dupe otvoreno... Ali ne brini...sada sa ssl-om ce sve ici lakse...mixevi ce sami po sebi zvucati bolje i nitko, ali nitko se nece osuditi kenjkat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Apsolutno. To je točno to što podrazumijevam pod mojom opcijom 2 koju nazivam damage control i koju uvijek primjenjujem. Klijent će uvijek dobiti točno to što želi a ja ću svoje naplatiti i ići dalje. Ali to ne znači da neću tu i tamo popizdit i napisati koju riječ o tome na internet forumu jer mislim da je to jedna od najkompleksnijih i najizazovnijih situacija u kojoj se možete naći u ovom poslu. Na jednoj strani morate stati iza toga što radite a na drugoj prihvatiti nešto s čime se ne slažete i naći kompromis ![]() Last edited by Surfer; 07-01-2012 at 09:38 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
Of course. Bolje da se ta kap ?trcne kroz ovaj na? forumski ventil nego da prelije ča?u tamo gde ne treba. Podr?avam.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|