Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 29-12-2011, 06:12 PM   #1
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Pomoc - Kako "utegnuti" kutije?

Pozdrav svima molim za pomoc...svaki savet je dobrodosao...

imam neke starije hi-fi aktivne trosistemske drvene kutije, koje da kazem dosta dobro poznajem, stalno su bile premestane cak su jedno vreme bile na tavanu... pre nekog vremena sam ih vratio u sobu, jer volim da neke zavrsene projekte preslusam i na njima cisto kao simulacija kucnog slusanja i tu sam tokom slusanja uocio jedan veliki problem...

dakle, jedan od zvucnika (levi) je verovatno kad su bili noseni ili premestani negde bio "cuknut" (sumnjam cak i da je nekom ispao) i na tom zvucniku gornja leva ivica i gornja prednja su se bukvalno odlepile od gornje povrsine kutije... sto se na pogled ne moze ustanoviti, i dok se slusa tek kada se malo odvrne cuje se prilikom kicka to "prdenje" koje je nepodnosljivo, kad se priblizim do te ivice vidno primecujem da vibrira... i kada stavim ruku na to mesto i pritisnem stranice to prdenje i vibriranje prestaje i vraca se "onaj" zvuk...da napomenem da su kutije od neke iverice (tako mi deluje) i presvucene su onom laminantnom plastikom sa onim drvenim sarama...i spojevi stranica nisu pod 45 stepeni vec pod pravim uglom...

e sad, ja sam razmisljao da nekako pokusam da utegnem te kutije, jer koliko vidim ti spojevi su verovatno samo lepak tj lepak i urezane ivice jedna u drugu... nasao sam neke male holsrafe za drvo i koliko vidim jedini nacin da spasim nekako kutije je da polako busilicom izbusim rupe za holsrafe i da utegnem kutiju simetricno sa svih strana po dva holsrafa i gore i dole, jer nekim drugim vezivnim sredstvom mislim da je nemoguce zavrsiti posao...

pitanje za vas koji znate nesto vise o tome je: da li smem to da uradim uopste? da li bi trebao bas na taj nacin to da regulisem? jel postoji neka druga solucija (osim da bacim kutije )? koliko to utice na zvucni odziv, karakter? i da li bi onda morao i drugu kutiju da isto tako tretiram da bi zvuk ostao (priblizno) isti?

molim vas pomagajte
BlasterMaster is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules