Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-04-2011, 03:22 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
Arthure, sve sto si rekao je ok. Mozda sam malo otisao u offtopic predhodnim postom ali ne mogu vise da slusam kuknjavu kako je u 90% slucajeva aranzman gust, lose svirano / pevano... a nivo mixa i sa dobro uradjenim aranzmanima zvuci kao demo snimak.
Da, ali suštinski, 2011te, u Srbiji, nažalost i jeste tako
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2011, 04:00 PM   #2
cAAc
Banned

Default Re: Sta kad ti se zgadi materjal...?

gledao na Tvu i kukaju nasi bendovi kako nemaju (a to verovatno utice na ceo lanac ishrane) i kako zvuce losije od komsija (produkcijski) ..isto tako ljudi sve cesce sviraju obrade po splavovima i klubovima i retko ko vise i da radi nesto svoje.
Omladini to skoro da ne pada na pamet ..svi gledaju da se uvale u neki bend koji tezgari ili naprave neki svoj sa 20setak obrada i cepaj .. Ne pamtim kad sam cuo neku svezu krv ,a toga ranije bilo kolko oces ..mozda ima i sad ali u medijima je to slabo ili nikako zastupljeno (tome je i mnogo doprineo meni omrazeni bend najtvish) ..

..ako nisu toliko katastrofalni pusti ih da probaju (placen si i ne moras da se potpises) ..bar se loze na nesto svoje

Last edited by cAAc; 20-04-2011 at 04:02 PM.
cAAc is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2011, 04:16 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Jeste matori, ali komsije imaju drzavnu televiziju koja ne meri gledanost u odnosu na zabavne televizije.
To je kao kad bi rekao da diskoteka ima vecu posecenost od muzeja ili biblioteke, pa ono drugo nam ne treba...! RTS se hvali u odnosu na pink ili ne znam ni ja koju drugu... IDIJOTI!
Tamo lepo svaki dan celu noc na drugom kanalu pici mjuza koju rade tamosnji bendovi... I to stvarno bolje zvuci... Ali se tamo i vise ulaze u opremu i sve, i opet se vracamo na pare... Ali mislim da to nije jedini izgovor...

Ljudi ovde ulaze u posao, bukvalno, jer ne znaju sta bi drugo... Kupis korga za pe'sto evra i peglaj 300-400 po svadbi... trt... A ni m od muzicara...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2011, 06:04 PM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

tamo moš misliti postoji i naplata autorskih prava, pa ko ume, taj i ima
Old 20-04-2011, 07:59 PM   #5
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ako mislite na Hrvatsku, čini vam se da je bolje nego ?ta je, ovdje istina ZAMP naplačuje, ali mali dobivaju mrvice, a Huljić i co. grabe lovu.
Dr?avna televizija je sad počela nakon ko zna koliko godina vrtit spotove, ali samo u noćnom programu, i to su obično imena koja su se proslavila jo? za vrijeme Jugoslavije, i naravno zabavnjaci, koji su pandan va?im narodnjacima, mi svi ovdje mislimo da vi imate jaku i utjecajnu rock i ostalu "urbanu" scenu, a kod nas je zadnji "veliki" bend koji se pojavio TBF, a i oni su se pojavili prije 15 i vi?e godina, jo? su u "prvoj ligi" Majke, Hladno Pivo, Let 3 sve bendovi stari desetlječima i dinosauri tipa Parni Valjak Prljavo kazali?e, a pod "rock" jo? prolaze i svakakvi idioti kao npr. Thompson
sira is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 12:39 AM   #6
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Iz moje perspektive problem miksa nastaje mnogo pre samog miksa. Sama svirka ne bi trebalo da predstavlja toliki problem u miksu, bar ne u onoj meri u kojoj je to cesto predstavljeno - neki sjajni snimci i sjajne pesme su, blago receno, skromno odsvirane. Ono na sta ciljam je, naravno, aranzman - tj. izuzetno mali broj ljudi osposobljenih da isplaniraju i postave isti. Ako je aranzman diletantski - a uglavnom je tako - onda ni Majkl Brauer ne pomaze u miksu. Dve najproblematicnije stvari koje primecujem na domacoj sceni, u ovom kontekstu su:

1) Pretrpani aranzmani
a) bezbroj napotrebnih detalja koji popunjavaju sav prostor - cesto se zaboravlja da je i pauza deo muzike. Neverovatno je da bas svaki aranzman ima popunjenih 80 kanala i da je na svakom od tih kanala novi instrument koji svira liniju bitnu za pesmu i smislenu u datom kontekstu. Da ne ulazim previse u besmislenost nepostojanja aranzmanske dinamike, pretpostavljam da je takvo nesto izuzetno tesko smiksati - cak i u uslovima blizu idealnih.

Naravno, ovo ne znaci da smatram da je kvalitet aranzmana obrnuto proporcionalan broju muzickih desavanja - primera ima mnogo, od Aerosmith do Gibonnija ili od Bj?rk do EKV, kako kome vise godi. U svim slucajevima u pitanju su gusti aranzmani ali sa kontrolisanom distribucijom desavanja.

b) svaka deonica je visestruko udvojena svim mogucim i raspolozivim instrumentima - ovo je nesto sto ne razumem i nije mi objasnjivo ni neznanjem ni nemuzikalnoscu - ipak, pojava je cesta na nasoj sceni. Mozda je ovo najmanje zlo za iskusnog miks inzenjera ali doprinosi neozbiljnosti ukupnog zvuka.

2) Akusticki pogresno postavljeni aranzmani
Cesto klijent(izvodjac, kompozitor, aranzer) pokusava da kompenzuje svoje tehnicke nedostatke kroz miks sto je moguce samo u izvesnoj meri ali odnosi uspostavljeni vestackim putem, jednostavno ne deluju i uvek zvuce kao da nesto nije u redu. Vecina publike koja slusa muziku je u stanju da registruje da nekakav nedostatak postoji ali nije u stanju da ga identifikuje, a to je nesto sto bi profesionalac morao da zna. Najcesce se desava da je instrument ili nedovoljno ili previse prodoran u nekom trenutku ili cak da je u jednom momentu nedovoljno prisutan a vec u sledecem da pravi buku. To se onda resava automatizacijom i slicnim pomagalima, koja su korisna i dragocena ali u ovom slucaju sluze kao stake.

Ovaj opsirni uvod je sluzio samo da objasni moj stav da su miks majstori najmanje krivi za zvucnu sliku koja dolazi iz Srbije (naravno, mislim na profesionalce - pocetnicima ne bi ni trebalo uzeti za zlo greske).

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
...Kad budete dostigli kvalitet mixa kakav je u svetu prihvatljiv onda vas niko nece nervirati jer ce te biti veliki...
Mozda nije na meni da pricam o tome jer se ne bavim miksom ali zaista sam ubedjen da nivo miksa o kome pricas ne moze da se dostigne bez odgovarajuceg nivoa aranzmana i u odredjenoj meri svirke, bez uplitanja kvaliteta samih pesama u pricu. Postoji izvestan broj domacih izdanja snimanih u zemlji a miksanih u inostranstvu koja i dalje zvuce kao i skoro sve ostalo sto se radi ovde.

Ukoliko nekakva kolektivna krivica postoji ona je na onima koji prave kompromise i izlaze u susret svakoj zelji klijenta, ma koliko ta zelja bila protivrazumska - na zapadu je, barem prema legendama koje kruze - producent Bog u studiju. Iz ove perspektive, mozda je najveci nedostatak u domacoj produkciji - nedostatak autoriteta.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 01:56 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

sve stoji, samo želim da napomenem da aranžmani sa malim brojem kanala i dešavanja, stoje samo ako je sam usnimak urađen propisno.. pravi instrument, prava farba, izbor mikrofona i preampa i uvodna EQ, i naravno, valjano nađeno mesto u mixu, tako da samostalno stoji za sebe i može biti "veliko" a da nikom ne zvuči jeftino.
Old 22-04-2011, 12:26 PM   #8
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Sta kad se susretnes sa ?abančinama koji nemaju veze sa mozgom a kamo li sa svirkom??? Ali znaju TVOJ posao perfektno...?!? Kako to resavate???

Dajte krajnje mega losa iskustva...!
Pre jedno 4 godine, dok sam jos studirao muz akademiju...Trebalo je da radim za konkurs "beovizija" jedan aranzman cerki jedne poznate pevacice i to za jedan dan, jer im je bila frka! Medjutim tu je bio jedan njen drug Danijel, brat Marije Serifovic, onaj sa "Farme". I tako on rece da ne radim ja sam, vec ce doci i on da mi "pomogne"...i tako taman ja pocnem nesto, a on-"Nevalja", pa onda ne svidja mu se ovo, ne svidja mu se ono, a ustvari ne zna sta hoce i do 4h ujutro...A jos i kao osoba me mnogo zivcirao...U jednom trenutku me je tako iznervirao svojim ponasanjem, meni je pukao film, ustao sam sa fotelje i momentalno ga izbacio napolje...Iako sam bio student i trebala mi je kinta, nisam mogao to da podnesem, i prezalio sam 300e..a devojci kojoj je trebalo da radim izvinio sam se..

I jos jednom mi se desilo nesto slicno....Dva brata koja su vec u jednom studiu radila kompletnu pesmu, nije im se svideo aranzman, pa su hteli da im ja odradim sve to ponovo, ali u fazonu "neke" pesme...Dva puta sam krenuo da radim aranzmane, medjutim oni rekose nije to taj "fazon"...pao mi je mrak na oci...i rekao sam im "dovidjenja"...Inace prvi aranzman koji im je odradio neki kolega (koga ne poznajem) je bio sasvim pristojan...
Sustina kada radis za neke manje pare, od tebe traze "holivud", a kada im roknes cenu onda kako god da zvuci dobro je jer je i skupo...nazalost je tako..
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 08:41 PM   #9
Dule A
Member

meni je POSTAVKA saradnje u studiju uvek bila najvaznija

1. pitam coveka koji mi udje u studio - ZBOG CEGA se ti bavis muzikom
- zasto si dosao KOD MENE
- kakvi su ti muzicki afiniteti, na kojoj si muzici rastao, kakvu bi muziku zeleo da kreiras

2. SLUSAM sve sto mi prica i kako mi prica

- slusam recnik koji koristi kad prica o muzici
- slusam ritam kojim govori i sta podvlaci kao BITNO

3. GLEDAM I PROCENJUJEM

- ponasanje, mimiku, geste, sleng, stanje duha

pokusavam da shvatim da li je covek i koliko : iskren, posvecen, pozitivan, svestan, produhovljen, kvalitetan u muzickom i etickom smislu...

ofkors svako od nas ima iste ove osobine u nekom omeru ali kad sa nekim treba da pocnem saradnju pokusavam u najkracem roku da OSETIM I OPAZIM postoji li problem u smislu da je nesto ekstremno lose...

npr, osetim li da je covek EKSTREMNO neiskren ili negativan ili neproduhovljen ili nesvestan-nerealan ja uglavnom odbijem saradnju, osim u slucaju da je posao ekstremno isplativ (veoma poznat klijent ili kvalitetan u muzickom smislu).

jedini eliminatorni faktor koji mislim da bi bilo dobro da SVI uvedemo zbog posla je da posao nikako ne radimo ako je potrazilac EKSTREMNO NETALENTOVAN za muziku.... (ipak mnogi od nas nemaju taj eticki osecaj da zagadjenje etra nije manje zlo od bacanja djubreta kroz prozor...ok,ajd situacija je cupava pa bih kritikovao samo ekstremne primere... a vidis cak i tu se otvara pitanje ko je poslednji u nizu u tom grehu... ipak emiteri... dakle ok oni su krivi)

vracajuci se na stavke 1,2
i ja kazem coveku koji je usao kod mene svoju stranu price, kako ja pristupam muzici i koji su mi afiniteti u bavljenju istom.

nakon 10 godina shvatio sam da samo neka luda sudbina ili licna organizacija moze da stvori priliku za neki bas dobar spoj. ta situacija da neko ciji sam ja guru, a ko je moj dream klijent udje na moja vrata sam.... khm..... mislim da greb-greb deli istu sansu za audi vozilo.....

tako da - moj odgovor na topic "sta kad ti se zgadi" je , ustvari, postavi kako valja odnos od samog pocetka - da ti se nebi zgadilo.

naravno, i do iskustva ovog tipa najlakse se dodje putem ucenja na greskama... drz'te se kolege
Dule A is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 10:39 PM   #10
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Ovo je mnogo bolna tema... malo para, skupa oprema, sjebani zivci, ego-triperasenje na sve strane, mentalne bolesti, polne bolesti, tu pomaze samo budizam: "ZIVOT JE PATNJA." ... cisto da shvatimo gde smo....
Khan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules