Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-03-2010, 10:22 PM   #11
google
Banned

Default Re: vječna borba producent vs gitarista

Quote:
Originally Posted by marcos View Post
Kako vi rješavate takve probleme (ako ih uopće imate , kako dokažete da je potrebno nešto od sounda žrtvovati da bi mix nebi postao kupus?
Tako sto sam izvukao iz naftalina samog sebe. Zadnji smimak sam sam svirao 1992 godine, a prestao sam aktivno svirati 1994, zadnjih par godina nisam ni pipnuo gitaru...

Onda sam pozajmio gitaru od drugara, odsvirao teskom mukom par pesama, kupio polovan bas...

To sto sam sam odsvirao mi zvuci 100 puta bolje od pravih gitarista, ima filing, ima ritam, nema sranja ni soliranja...

Gde nesto ne valja, sviram po 30 puta dok ne budem zadovljan sa izrazom. Gde neki pasazz ne radi poso' ja ga obrisem, bez ikakvih ubedjivanja sa samim sobom.

Ne valja- brisem. Valja- ostavim. Gitara ide (naravno) bez procesora, u d box pa direktno u MCI, ima samo hi pass ukljucen na preampu, na 10 Hz. Nema "farbice" i sl. sranjca. Nema dileja, nema reverba.

sviram dok ne zazvuci, kad zazvuci, gotovo.

Aktivne gitare super izlaze na MCI, nema sugavih pojacala, distorzija, procesora, kablova, krljanja, prstanja, mikrofonije i sih ostalih stanovnika carstva gitarskih super- heroja...

Milina.

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Sede i piju i jebe im se najstrasnije! "Ma dobro je to matori,do jaja je sound..." Ja sad vec na frku znam par stvari koje automatski odradim, ali to je daleko od "tonska" proba...
Ja sam radio ton jednom bendu. Rekao sam sta da donesu na svirku. Pitao sam gitaristu, gde je ti distorzija, on je rekao da ima i na pojacalu nesto, pa moze namestiti da bude i za klin i za distorziju istovremeno. Poceo sam namestati zvuk, onda je dosao jedan lokalni genije koji je poceo da budzi sve redom (da pokaze kako se to radi). Ja sam se okrenuo i otisao.

I ne pada mi napamet da bilo kome radim bilo sta.

Zvuk na svirkama (koje izbegavam) je uglanom ovakav:

dzzzzzztdzzzzdzzzzzz
tok tok tok tok

psssssss
skviiiiiiii
dzzzzzzzzzzdzzzzzzz
tok tok tok... aaahhhhhaaaa
tok tok tok tok rumble rumble
psssss

Last edited by google; 26-03-2010 at 10:45 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 09:21 AM   #12
voomighty
Senior Member

voomighty's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
ima samo hi pass ukljucen na preampu, na 10 Hz.
psssss

voomighty is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 10:42 AM   #13
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

skida čovek DC offset
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 11:07 AM   #14
google
Banned

Quote:
Originally Posted by voomighty View Post
Stavljen je na minimum, da li je to bas 10 Hz, nisam merio. Nema skalu. Nek' bude 20 Hz. Jel' sad u redu?
Old 27-03-2010, 12:46 PM   #15
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
skida čovek DC offset
Ma ne! To je produciranje bassa za kitove .
alfom is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 02:12 PM   #16
google
Banned

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Ma ne! To je produciranje bassa za kitove .
Gitara ima neki neupotrebljivi bas ili nesto tome slicno, snimak bolje zvuci sa upaljenim hi pass filterom nego bez njega.
Old 27-03-2010, 05:51 PM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

zavisi šta je u pitanju, ako je DC skidač, onda je realno na tih 10-20hz. Ako je pravi muzički highpass ,ondak je najverovatnije na 75 ili čak 100hz.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 06:33 PM   #18
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
zavisi ?ta je u pitanju, ako je DC skidač, onda je realno na tih 10-20hz. Ako je pravi muzički highpass ,ondak je najverovatnije na 75 ili čak 100hz.
Moze biti. Meni je bitno da se snimak bolje cuje. Tih 10 Hz sam naveo proizvoljno. Hteo sam reci da je taj potenciometar na minimumu, a koliko je to tacno, ne znam, a nije ni bitno. Ne mogu da ocenim koji je to deo spektra.

Gitara (elektroakusticna) ima neki donji bas koji je gadan, verovatno nije neki kvalitet elektronike (i to je pretpostavka).

U svakom slucaju cujem da mi smeta, gadno zvuci.Kad samo ukljucim hi pass na minimum vec moze da prodje, nije lose. Moze da se miksa.

Bio sam skoro probao Fender Teleacoustik (tako nesto), to brutalno izlazi, ali je vrat los, gadan za svirati i ne stima, jbg. Aktivne gitare mnogo dobro rade direktno u d- box, pa u mikrofonski ulaz na MCI.

Last edited by google; 27-03-2010 at 06:47 PM.
Old 27-03-2010, 06:59 PM   #19
marcos
Member

a kako sa vintage zaljubljenicima? Onima sa marshal stackovima od 100 w i les paulovima iz 59?...jedino mi pada na pamet ih zamolit da iznajme neko malo kazali?te ili kino pa ću ja rado donijet par mikrofona i preampova...u malom prostoru od 20 kvadrata mrcina od 100 w odvrnuta na 11 (jer je tako Blackmore snimao )) je:banghea d:
marcos is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 07:50 PM   #20
google
Banned

Ne znam. Primetio sam neke aktivne gitare bas dobro izlaze direktno u preamp. Pisem samo ono sto sam cuo na svom MCI preampu, ne znam sta se desava na nekom drugom.

Za distorziju bih pre uzeo malog tranzistorca cistog, pa bih snimao relativno tiho sa kondenzatorom koji je blizu. Ili mali lampas (to bi se moralo napravaiti- bez potenciometara, samo volume, i neki osetljiv zvucnik, opet manji). Sad nemam vremena za tako nesto jer sve snimam klin, aktivna gitara u preamp, bez ikakvih pedala i (zvucno) odvratnih procesora.

Da skratim, radim ili bih uradio sve ono na sta se gade vintage zaljubljenici i gitarski super- heroji. Verovatno da bih dobio sasvim solidan snimak. Sto se tice klin zvuka zadovoljan sam. Distorzija mi ne trba, a da mi treba, morao bih naci nekog normalnog gitaristu, koji svira sta mu se kaze. Koliko je to izvodljivo, to ne znam.

Last edited by google; 27-03-2010 at 07:55 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules