E, ovo je već neka priča
Quote:
Originally Posted by Oggy
To bi potencijalno bilo dobro kada svi mediji ne bi poslovali zvanicno kao gubitasi. To nije slucaj samo sa medijima vec i ostalim firmama gde se raspodela dobitka uslovljava procentom ukupne zarade. Za takvu akciju je dovoljan vest knjigovodja i svi mozemo da ga duvamo.
|
Tačno, ali takvim malverzacijama se bavi finansijska policija, a ne udru?enja kompozitora. To ?to finansijski panduri ne obavljaju svoj posao je van ove priče (mada ima veze sa njom).
Quote:
Takodje, kada odem da kupim hleb, mene ne pitaju koliko zaradjujem, pa mi u odnosu na to formiraju cenu hleba. Cena je fixna, jer hleb toliko kosta.
|
Tako je, to sam i ja rekao na temu razglasa, prevoza, čega god (pa i ?ica i palica za bubanj). Ali fora je da se tu radi o iznajmljivanju (ili prodaji)
hardvera. Čak i bend koji ide na svirku ustvari iznajmljuje hardver (tj. svoja telesa), a ne
softver (pesme). Pesme su nekakva kolateralna dobit, jbmlg.
Quote:
Bavljenje muzikom kosta takodje. To mora da se plati, ako zelis da muziku iskoristis, emitujes, formiras program svoje radio/TV stanice...
Ovde je situacija obratna. Ovde se nezvanicno naplacuje skoro svako emitovanje spota, promocija pesme na radiju, mesto na "nekakvoj" top listi, gostovanje u emisiji...
Ajde sto se to desava na Pinku, to je privatna televizija, pa im se moze. Njihova stvar. Ali to se desava i na "nacionalnoj" televiziji koja se finansira iz budzeta i od novca prikupljenog nezakonitim ubiranjem pretplata preko racuna za struju.
Sada su se i "nezavisni" mediji oglasili, jer bi i oni deo strvine koju svi razvlace.
Umesto da se cena emitovanja poveca i da se napravi ostriji zakon koji ce ih sve obavezati da to i placaju, ovde se desava dijametralno suprotna situacija.
Oni traze olaksice da bi mogli da posluju!!!
Pa ako ne mogu da posluju normalno, onda ne treba ni da ih bude. koji ce nam moj 7 miliona "ulicnih" televizija i radio stanica?!
Ne treba da ih bude. Treba da bude par ozbiljnih televizija i radio stanica koje ce ljudi gledati i slusati, kao i ranije, a koje ce imati ozbiljnu urednicku politiku i odnos prema radu.
Trenutno se preko "nezavisnih" medija pere lova preko raznih donacija, marketing sluzbi i "neznamticegasve". I oni traze prava?
Hoce li meni neko dati olaksicu na zice za gitare i bass? Za "ovo" ili "ono" sto mi treba, a bilo bi mi zgodnije da platim manje, a ne vise?
|
Nikada nisam platio nikome ?utu banku da budem na bilo kakvoj listi, niti da bi me iko ikada emitovao na radiju/TV. Onaj ko misli da će mu balkanski chart rating doneti ikakvu dobit osim priznanja u okviru porodice i kafanskog dru?tva je prilično ne ba? najzdraviji

. To smo MI i to je NA? pogled na "muzički biznis". Poenta je u tome da biznisa (kinte) nema, da niko neće da plati nove pesme (kad već postoji toliko starih koje mogu da se recikliraju), i da muzika prosto nije IN, muzika je propratna pojava uz novu adidas kolekciju ili novi model Nokia telefona, ili novi mt:s paket. Publici je va?no da ima novi (za D?) ringtone za mobilni telefon i da im kuca neki ritam dok se voze busom ili rolerima, ili bajsom. Produkcija im va?na kada sednu u ćaletov ili burazerov auto, pa da ceo semafor čuje kick. Ko uop?te slu?a radio osim taksista?
Quote:
Realno, za sada je jedino resenje nekakav sveobuhvatni sindikat, koji bi bio u stanju da blokira svako emitovanje bilo kakve muzike (sa mogucnoscu krivicnog gonjenja svakoga ko tu blokadu narusi. Znaci sa nekom pravnickom podrskom...) u slucaju nastavka ovakvog deplasiranja profesije, pa kad nedelju dana bude "dan zalosti", neko ce da se zamisli.
|
Naslu?ao sam se priča o sindikatu tokom 80-ih i 90-ih. Pričao Cukić o tome, pa ovaj, pa onaj... I pričao sam jednom (neobavezno) sa Cukićem na tu temu i rekao mu da sindikati imaju smisla jedino ako ucene SVE muzikante da postanu članovi nekog sindikata (mo?e da ih bude i vi?e, naravno) i da ko god svira ispod zacrtane cene, a oba?ka ako svira a nije član sindikata, dobije batine koje će do?ivotno pamtiti. Ta priča nije ba? za?ivela, osnovni razlog je pilićarski duh svakog muzikanta (uključujući moju, a vala i Cukićevu malenkost).
Quote:
Ugovori o delu...?!?!?!
Koliko nam odbijaju? Preko 60%!!!
A najgore je sto svi cute i niko ne sme nista da kaze. Kamoli da preduzme....
|
Pre par dana sam navr?io 30 godina radnog sta?a (samostalni umetnik). Sam plaćam doprinose za penziju i zdravstvo, nekih 60.000+ dind?i godi?nje. Imao sam sve uslove da me prebace na gradski bud?et, ali nisam hteo da se cimam. Moja odluka, mrzelo me je... Odbijanja od bruto honorara po ugovorima o delu su mi oko 12,9%.
Pozdrav,
Vasa