|
Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
Tehnički si u pravu za doprinos svirača, pesma može imati neku specifičnu instrumentalnu liniju koja joj daje "merak", ali dok u nekoj muzici u kojoj instrumenti imaju veću težinu melodija odsvirana na gitari ima status nosećeg dela pesme (recimo jasno je da je rif iz Smoke on the Water autorski deo pesme a ne "dopsinos gitariste već iskomponovanoj pesmi) u pop muzici se uglavnom shvata da su pesma melodija pevanja, harmonska podloga, tekst i glavna tema na nekom instrumentu. Ako postoji samo harmonska pratnja na nekom mestu i muzičar napravi glavnu melodiju pesme, onda doduše on postaje (ako žele da mu priznaju oni kojima snima jel) koautor ali koliko se realno to dešava? Podrazumeva se da ako bi došao muzičar X umesto muzičara Y pesma bi bila za brucu ZVUČALA drugačija ili određeni element pesme, ali to ne bi bila druga pesma, pa samim tim nema upliva u autorstvo. Napolju je to nekad stvar dogovora. Ako nekoga umešaju u projekat toliko da on značajnije izmeni pesmu, onda se dogovori da bude upisan kao koautor. Nisu ni tu stvari sasvim čiste. Producenti bivaju upisani kao muzičari koji su svirali da bi dobijali procenat prodaje, ili kao koautori na nekoj pesmi proizvoljno, sami članovi benda se nekad glože da li je neka pesma nečija i ko je imao koliki postotak upliva itd.
Ali u svakom slučaju očekivati da session muzičar ima deo autorstva vezano za pesmu je sa jedne strane (sa punim uvažavanjem da je posao session muzičara mnogo kreativniji) kao da radnik sa građevine koji je radio na poslovnoj zgradi od ne znam koliko miliona dolara kad je gotova i prodaje se poslovni prostor traži svoj postotak jer da nije bilo njega... ![]()
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 23-12-2006 at 02:12 PM. |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
@ Zoolander - sto volim kad mi neko ko nije ovde (i ne zna) prica kako treba da bude!
REKAO sam - pesme koje se puste PONEKAD (znaci ugl. dance stuff) uvece na Pete Tong emisiji ili pusti Judge Jules..dve tri, pet nedelja i to je to! Pesma je zavrsila rok trajanja! Onda se na Internetu SAM registrujes i plate ti FIKSNU cifru ako je ta pesam na njihovom spisku. OVO JE 1000% tacno - uradio sam proceduru vise od 50 puta! I posto SVAKO moze da tvrdi (on line) da je NESTO vsirao na toj i toj pesmi..ako je pesam hit i ako se vrti vise na radiju..onda se PISMENIM PUTEM podnosi zahtev za ispaltu PERFORMERS RIGHTS...znaci MORAS da imas neki od dokaza naveden na njihovom web site-u! Aman! znam o cemu pricam! OVO NEMA VEZE (PO STOTI PUT) SA KOMPOZITORSKIM TANTIJEMIMA OD EMITOVANJA NA RADIJU!! Vrhunski sviraci dobijaju hiljade funti za session, jer se od njih trazi da unesu nesto svoje, od tehnike, fraziranja itd u pesmu. I TO IM SE PLATI. Ovde studio NIKADA NEMA VEZE SA SESSION SVIRACIMA (sem ako nije neki smradni demo studio!!) Session svirace placa DISKO KUCA i ONI MORAJU DA POTPISU UGOVOR DA SU PRIMILI PARE ZA SVOJE SVIRANJE I DA NEMAJU NIKAKVA PRAVA NA PESMU I DA NIKADA NECE POKUSAVATI DA TRAZE BILO STA DA IM SE NAKNADNO ISPLATI!!! to je standardni ugovor ovde i svi ga potpisuju PRE sessiona! valjda je sad sve jasno!!???????? |
![]() |
![]() |
#13 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Last edited by zoolander; 23-12-2006 at 04:51 PM. |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
Prvo razjasnite coveku da nebrka sta su autorska a sta izvodjacka prava.
Jer ti kao svirac nemas nista sa autorskim vec izvodjackim pravima. |
![]() |
![]() |
#15 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
hm...meni se vrlo rijetko de?avalo da neko TAČNO zna ?ta treba da mu odsviram...a čak i tada ja ponudim neka druga rje?enja, teme, čak i neki solo. Najče?će mi puste pjesmu pa ja odsviram neki prikladni bas. Ali nije mi padalo na pamet da razmi?ljam o autorskim pravima, jer u ovim na?im uslovima, sa ovako bijednim tira?ima mislim da tako nebih puno dobio...mada, čujem da u hrvatskoj stvari po tom pitanju mnogo bolje stoje...viđećemo
ali meni je uvjek izazov da u nekoj pjesmi doprinesem dobro osmi?ljenim i odsviranim basom...to mi je najva?nije, ipak. Za sad sam zadovoljan honorarom koji dobijem za to, a ako se stvari u sokoju i uop?te kod nas poprave, valjda će i ta prava da se realno plate |
![]() |
![]() |
#16 |
Pro Member
|
![]()
Pa sta sad? Eto da nebi tebe nebi bilo ni pesme ni izvodjaca!
(Dragani nista licno) Naravno da ces kao dobar muzicar da pripomognes kvalitetu aranzmana ( a ne kompoziciji jer je vec postavljena kada dodje do tebe)! Pa zato su te i zvali! Nekada su postojala izvodjacka prava, koja su danas skoro zamrla ( ne samo kod nas), jer se resavaju u kesu. Last edited by LACKY; 27-12-2006 at 05:57 AM. |
![]() |
![]() |
#17 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
hm, ne shvatam takav ton (ili sam pogrešno ukapirao tvoju intonaciju odgovora)...ja sam samo rekao da se dosta puta desi da kompozitor zna samo otprilike za groove koji će ići (ili čak ni to) pa mene pusti da odsviram neki bas koji bi dobro išao uz njegovu pjesmu...znači radi se samo o segmentu bass-a, a ne o pjesmi. Nisam ni u jednom trenutku nipodaštavao vrijednost kompozitora, aranžera...nego samo napomenuo da neki kompozitori ne obraćaju veliku pažnju na bass liniju...eto a s druge strane, reci mi ako ja smislim muzičku temu (foršpil), melodiju za određenu numeru, jel se to računa kao kompozitorski, aranžerski ili izvođački dio? (recimo kao čivutski vrt na "ranom mrazu", ili tema u "tvoj neko" koju svira violina, koju sam ja prvenstveno svirao na bass-u??) |
|
![]() |
![]() |
#18 |
Pro Member
|
![]()
Tu si vec usao u kompozitorov teren, i to se resava nekim dogovorom (vrlo retko u praksi neki kompozitor pristaje da podeli autorstvo zbog teme pa i harmonije).
|
![]() |
![]() |
#19 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#20 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Last edited by AcaHari; 27-12-2006 at 04:37 PM. |
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pomoc, muzicari | KORG MASTER | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 2 | 27-03-2009 02:29 PM |
Muzicari na domacoj sceni | Mitjovan | Dragan Ivanović | 2 | 10-03-2007 02:53 PM |