Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 10-10-2006, 11:38 AM   #11
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: pitanje u vezi miksanja

Gledao sam i ja interaktivni tutorijal Waves-a.

Kanali jesu razdvojeni na levi i desni, ali samo oni koji treba da kreiraju stereo sliku.

One "stvari" koje sede u sredini mixa, nemaju potrebu za dva kanala. Noga/kick, bass i mozda jos po nesto.

Meni je takodje logicno (mada sam pre radio sa streo trakama) da kanali razdvojeni po trakama imaju bolji kvalitet pri sumiranju.

Sve do mixdowna je ok to sa mono trakama, ali ni ja ne razumem sta ce ti dve mono trake kada eksportujes gotovu stvar?
SumAnuT is offline  
Old 10-10-2006, 02:24 PM   #12
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Steka
Onda objasni zasto su ljudi u tutorialu za Waves koristili bas
sa dva mono kanala ????
Cak i tamo pise da sumiranje mono traka daje bolji rezultat nego
sumiranje stereo traka.

Oni su mozda snimali bas audio za razliku od mene koji dobijam
bas iz vst-a jel postoji razlika i ako postoji zasto??
Nemam Waves tutorial i ne radim u Pro Tools-u ali ako se ne varam u protools-u nema stereo traka jel (ili bar ranije nije imao), a taj tutorial je verovatno tako napravljen da se projekti otvaraju u više sekvencera pa je nužno sve stereo trake razdvojiti u mono parove.

Priča o korišćenju mono kanala je mnogo starija od DAW-a i tiče se miksanja, a ja nisam taj koji je najpozvaniji ovde na forumu da objašnjava zašto je lakše razmestiti instrumente u zvučnoj slici kada je uglavnom sve mono. Ako imam gitaru koja je snimljena sa stereo chorus-om i delay-om koji se različito ponaša levo i desno, ili pad koji se "miče" nema nekog specijalnog razloga da se razdvajaju na dve mono trake. Ako baš hoću da izvodim neke kerefeke, postoje pluginovi koji se insertuju na stereo kanal i omogućavaju nezavisne kontrole nad levim i desnim kanalom kao onaj "stereotools".

Last edited by Dushan_S; 10-10-2006 at 02:27 PM.
Dushan_S is offline  
Old 10-10-2006, 06:21 PM   #13
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Ma nisu bitne kerefeke, bitan je kvalitet zvuka kod sabiranja.Mmedjutim, ne verujem da smo toliko dobri producenti da nam je to slaba karika u lancu
SumAnuT is offline  
Old 10-10-2006, 09:43 PM   #14
Steka
Member

Steka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Nemam Waves tutorial i ne radim u Pro Tools-u ali ako se ne varam u protools-u nema stereo traka jel (ili bar ranije nije imao), a taj tutorial je verovatno tako napravljen da se projekti otvaraju u vi?e sekvencera pa je nu?no sve stereo trake razdvojiti u mono parove.

Priča o kori?ćenju mono kanala je mnogo starija od DAW-a i tiče se miksanja, a ja nisam taj koji je najpozvaniji ovde na forumu da obja?njava za?to je lak?e razmestiti instrumente u zvučnoj slici kada je uglavnom sve mono. Ako imam gitaru koja je snimljena sa stereo chorus-om i delay-om koji se različito pona?a levo i desno, ili pad koji se "miče" nema nekog specijalnog razloga da se razdvajaju na dve mono trake. Ako ba? hoću da izvodim neke kerefeke, postoje pluginovi koji se insertuju na stereo kanal i omogućavaju nezavisne kontrole nad levim i desnim kanalom kao onaj "stereotools".
Hvala za objasnjenje : )
To sam pitao bas radi miksanja, takodje sam otrkio sledece pa opet postavljam pitanje:

U pro tools-u postoji mix buss na koji mogu da se stave naprimer dva AC-1
MONO plugina pre miksa i da se miks provuce kroz njega PRE a ne NA KRAJU miksa, kako to moze da se realizuje u cubase sx ili nuendu i da li je moguce ??

Koliko sam razumeo taj PRE miksa izraz je sledece:
uzeo sam PSP vintage warmer i podesio ga na slicne setingze kao kod AC-1
parametra da kazemo i ima jedan prekidac koji kaze "PRE" i "POST" processing i aktivirao sam "PRE", da li je to znacenje PROVUCI PRE ili POSLE????
Old 10-10-2006, 10:34 PM   #15
dadson
Member

dadson's Avatar

Quote:
Originally Posted by Steka
Hvala za objasnjenje : )
To sam pitao bas radi miksanja, takodje sam otrkio sledece pa opet postavljam pitanje:

U pro tools-u postoji mix buss na koji mogu da se stave naprimer dva AC-1
MONO plugina pre miksa i da se miks provuce kroz njega PRE a ne NA KRAJU miksa, kako to moze da se realizuje u cubase sx ili nuendu i da li je moguce ??

Koliko sam razumeo taj PRE miksa izraz je sledece:
uzeo sam PSP vintage warmer i podesio ga na slicne setingze kao kod AC-1
parametra da kazemo i ima jedan prekidac koji kaze "PRE" i "POST" processing i aktivirao sam "PRE", da li je to znacenje PROVUCI PRE ili POSLE????
Ukoliko ja razumijem sta zelis postici to je moguce uraditi Grupom na koju ces rutirati sve sto zelis obraditi odredjenim "plugom", u tvom sluchaju sve kanale. Topla preporuka za "Color tone Pro" kao zamjena za AC1. Samo pazi sa doziranjem. Lako se pretjera.
dadson is offline  
Old 11-10-2006, 10:16 AM   #16
Steka
Member

Steka's Avatar

Quote:
Originally Posted by dadson
Ukoliko ja razumijem sta zelis postici to je moguce uraditi Grupom na koju ces rutirati sve sto zelis obraditi odredjenim "plugom", u tvom sluchaju sve kanale. Topla preporuka za "Color tone Pro" kao zamjena za AC1. Samo pazi sa doziranjem. Lako se pretjera.
Pa odprilike ali ne bas, nasao sam zato video snimak tog tutoriala
da evo pogledate iz dva dela:

http://www.harddisklife.com/A_V/FB_29MB.wmv
http://www.harddisklife.com/A_V/Digi_Mix_Bus_36MB.wmv

Bas pogledajte.....
Old 14-10-2006, 05:49 PM   #17
Steka
Member

Steka's Avatar

DaBear.....

Evo da ne ispadnem lud u vezi onoga sto sam pitao kako se provlaci miks
kroz master buss na pocetku evo segmenta koji sam nasao na mixbuss.com:

Yep, as per The Beatsmith I always mix through it right from the beginning. I know other prefer to apply it at the end, but Ive never got great results that way - when mixing through it, your whole mix and the decisions you make in that mix are based on how the comp is affecting the sound.

Personally Ill generally have just 1-2 dB of reduction, perhaps peaking at 3dB..

Sta znaci mix through it from the beginning i kako to primeniti ??
Old 14-10-2006, 10:28 PM   #18
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

i o tome se pisalo na forumu - da imas buss comp sve vreme na masteru - onda od samog pocetka vidis sta treba da smanjis / pojacas itd da bi dobio zeljeni zvuk / sliku (koju verovatno imas negde u glavi)..
ja cesto to radim..
DaBear is offline  
Old 15-10-2006, 12:20 PM   #19
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Sta znaci mix through it from the beginning i kako to primeniti ??
Evo pogledah i ja.

Hoce da kaze, isto ovo sto i Vrac, da pre nego sto krene da radi ista, stavi buss comp, pa tek onda miksa (mix trough it from beginning), a ne da sve smiksa pa onda stavi kompresor jer onda se sve poremeti.

Last edited by SumAnuT; 15-10-2006 at 12:24 PM.
SumAnuT is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules