|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Apsolutno se slazem sa tobom, ali primeti da se dithering radi da bi se sum kvantizacije zamenio necim sto "lepse" zvuci, te ako se kaze da dithering mora da se radi kada god ima odsecanja bita... Sum kvantizacije nastaje i u toku miksanja u "visokoj rezoluciji", ili barem moze nastati, ako se potom dalje obradjuje, njegov uticaj ne mora biti beznacajan... ili mozemo da pretpostavimo da je beznacajan.... znaci isto vazi i za kvantizacioni sum, ne bi se trebao desavati u toku obrade jer moze uzrokovati svakojake primese, samo sto nam u slucaju kvantizacionog suma to zvuci ruznije.... Sta da radimo s njim? Da ga zanemrarimo? Izgleda da moramo. Ne znam, izgleda da su DAW bile na pocetku zamisljene da budu lak poslic za programere, medjutim sada se vidi da tu mora da bude dosta procesorske snage da bi to sve moglo za veliki broj kanala... jer kada broj kanala predje 24, pocinju neka zanemarivanja da budu znacajna. Samo razmisljam... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#12 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#13 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
MAO
|
![]()
najsigurniji sam kad nakacim ditering u wavelabu na master i na kraju odradim proces in place. Ukoliko je rezultat i dalje 24bitni, onda nije problem uraditi save as 16bita jer je ditering sigurno uradjen u prvom prolazu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Pro Member
|
![]()
Mislim da je već postojala tema o ovome pre vi?e meseci, mislim da je Arthur-a interesovalo. Konkretno, oti?ao sam na Steinberg forum i pogledao ?ta je u jednoj temi sam autor wavelab-a odgovorio po?to sam i ja imao sličnu dilemu.
Moglijeva zbunjenost (mada pretpostavljam btw da on misli na 24-bitni a ne 48 binti fajl, jel) je uzrokovana time ?to Wave lab nema načina da prepozna bita?u fajla, on uvek interno radi na visokoj bita?i. Znači ako radite mastering u njemu, kao zadnji u lancu upalite neki dither, recimo dither kao plugin odvojen ili u okviru Waves L2 ili jednostavno ugrađeni dither samog programa, i ili izaberete da se pravi novi fajl pa se odredi da su properties novog fajla da je 16-bit ili se samo renderuje. E sad ako se samo renderuje, tehnički će I DALJE PISATI DA JE FAJL 24 bit iako je izvr?en dithering. Fajl, je ditherovan, ali su sada tih 8 bitova praznih i nakon toga se fajl mo?e snimiti kao 16 bitan tako ?to se u "save as" meniju izabere ručno 16 bita. Znači ili pravljenje novog fajla koji je 16 bita odmah ili nakon renderovanja, ručno snimiti fajl kao 16 bita, zabuna je u tome ?to se properties fajla ne promeni iako je on "spu?ten na 16 bita" To ?to se tiče Wavelab-a. A koliko znam ovako u procesu snimanja, jedini trenutak kad se sa 24 bita (ili 32 bit float) spu?ta na 16 je nakon masteringa, tako da je to i jedini trenutak kad ima smisla staviti dither plugin. ?to se tiče dither-a ne znam, mo?e neko da napi?e kratak tutorijal ili da postavi neki postojeći tekst sa teoretskim obja?njenjem
![]() |
#17 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Toga pre nije bilo... valjda sto nismo slali snimke u Ameriku, j***m li ga??? ![]() Chris mi je od soft varijanti preporucio Barba Batch 4.0, jer SONIC SOLUTIONS nemamo... a da li cemo jednog dana imati? Ne znam. Pozdrav... nemam konkretan odgovor, ako pricamo o vrhunskim varijantama, a ovo za ovde- ovo klasicno, ako i klijenta boli dupe... to moze i u Sound Forgeu... zar ne? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]()
Ti dobro stoji? sa engleskim, probaj pretragu na Steinbergovom Cubase forumu, tamo je wavelab podforum, i ba? je bilo par sličnih pitanja za dithering.
Quote:
Konačno, koji dither i kako si je obarao? Mislim, u principu ?ta te briga ako ti masteruje neko napolju ?alje? mu 24 bita fajl a on nek ti vrati 16 bitne sređene. Ne znam sa čime si i u kojoj fazi ditherovao... Da ti se nije potkralo da si recimo stavio dither a da ti je jo? jedan dither bio upaljen u okviru plugin-ajer neki pluginovi imaju ugrađem dither, na primer waves-ovi za mastering. Treba da se pogasi onda dither na svima osim na onom koji je zadnji u nizu, obično limiter. Mo?e i to da bude razlog. Ajd u zdravlje! ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Moderator
|
![]()
Zdravo p.e.r.u.n.
Quote:
Nije samo dithering problem kod razlike u CD-ovima, moze biti i jitter... Razlike u ditheringu se MORAJU cuti vec u stadijumu dok su to tek wav fajlovi spremni za rezanje, ne treba trcati na CD dok se jos u fajlovima ne ustanovi da nema razlike... Cim krenes na rezanje CD-a moze biti i sinhronizacija problem (jitter), kao i sama sprava za rezanje i njena ispravnost.... najverovatnije sve pomalo. Pricate o dve vrlo podmukle pojave u digitalnom audiu, koje su matematicki gledano zanemarljive, ali ako se slusa, onda nije prvi put da se uocava razlika zbog ovih pojava, ma koliko bile tehnicki zanemarljive... Ne znam to da objasnim, niti postoji neko logicno objasnjenje.... Ja sam to sebi objasnio (nagadjam samo) na nacin da ljudski sluh funkcionise slicno ekspanderu dinamike (nasuprot kompresoru)... te kada ga "napadnes" nekim sadrzajem nekog SPL-a, onda se usi naviknu, i "kazu", ok da vidimo sta ima tu oko nominalnih 100dB... pa onda opseg od 99.5-100.5dB razvuku na jos milion nivoa... u stvari tu je verovatno mozak najaktivniji jer se ta "vestina" unapredjuje vezbom i stalnim radom... s jedne strane je fascinirajuce... a s druge strane frustrirajuce... jer u ovom tvom slucaju ti nista nije jasno a muci te problem... Da ne govorim da je covek sklon prilagodjavanju, te ako mu das mogucnost za sitne detalje... onda ce on to da dostigne, pa ce tada sitni i neprimetni detalji biti OGROMNI,... Ovo gore, sto meni pada na pamet vizuelno vrlo docarava link u leshinom postu od pre nekog vremena http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13987 Vrlo lici na ono sto mi je na umu.... pa ko sme neka poseti taj link... Naravno... ne mora biti cela ova moja "mudrost".... moze biti na kraju i neispravan kabl... ali navikao sam na te pojave. Mislim na to da ja nekom slozim "pricu" a ono bude neka banalnost u pitanju... desava se. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Rodjendan: Boggy i Dexxy.... | idekius | Pricaonica | 36 | 06-03-2013 10:07 PM |
boggy, pomoc! | Reinhardt | Monitoring | 12 | 24-02-2008 03:28 PM |
dithering | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 49 | 20-09-2007 02:54 PM |
dithering again (iliti samo ogrebi i blago tebi) | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 12-12-2005 02:16 AM |