Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-04-2005, 08:45 AM   #11
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Meni licno smeta kad cujem da je neko pevao duplex, deluje mi kao chorus, mada i to moze dobro da zvuci ali to sigurno najvise zavisi od pevaca. To sa kopiranjem vokala je prava stvar, deluje prirodno i mocnije. Tako i sam radim, jedino sam u dilemi da li da malo reverba stavim na centralni ili na one panirane... :roll:
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2005, 02:36 PM   #12
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Pricao sam o radu na PC-u sa 133Mhz, i sa nekom prostom audio karticom....kasnije je dosao PC 233Mhz ali i na njemu je bilo mucenje. CW je u to vreme za mene bio misaona imenica.....Lako je sad pricati o tome
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2005, 07:44 PM   #13
milosjeftic
Banned

Ja bih posao od onog sto se najcesce koristi : dupleks ( dva glasa na sredinu , ili jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , ili tri glasa : 1. usredinu , druga dva tise jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , napomena : dva glasa znaci dva puta otpevati ( ne kopirati ) ; tri glasa znaci tri puta otpevati ( ne kopirati ) .

Smatram da niko ne koristi dupleks sto ga voli , vec sto manje lose zvuci
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2005, 03:59 AM   #14
loadedmutha
Junior Member

loadedmutha's Avatar

Default Re: Vokali u praksi

Zdravo svima!Vec dugo vreme pratim post oko snimanje i kompresija vokala.Sve je ok ali mi nije jasno kako sa Pitch Shifterom jer kad sam startirao Sony Soundforge 7.0 ima Pitch Shift pa u dropdown meni Fifth Up,Fifth Down,Third Up i Third Down.Jel moze neko da objasni malo detaljnije kako se podesuje Pitch Shifter za panirane vokale ako kopiramo istog vokala koji je i centralni ili da objasni detaljnije rad sa svojim Pitch Shifterom.Hvala mnogo!

Last edited by loadedmutha; 31-08-2005 at 04:03 AM.
loadedmutha is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2005, 01:54 PM   #15
Max
Pro Member

Zasto bi radio u SF ..... imas u nuendu opciju desno dume na misu koje si kucnuo n fajl na kome ti je vokal ..... odaberes opciju za shiftovanje vokala i pomeris ga za malo ..... a opet nisi napustio projekat ...... sto se mene tice te vrste efekta ni malo ne zaostaju po kvalitetu od SF ..... cak ako nisu malo bolji ....... e da .... dobrodosao .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2005, 02:52 AM   #16
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by dr.Ru
Zanima me vase misljenje oko snimanja vokala. Da li je bolje ostavljati ih mono, a vise puta snimiti jedan isti vokal, pa tih nekoliko mono kanala rasporediti u panorami?...... ili editovati stereo vokal traku pluginsima, gde je vokal samo jednom otpevan?
Otprilike sam shvatio sta si hteo da kazes!
Ali mi nije jasno u daljim replikama koje su neki naveli da snimis "stereo vokal"
Kako snimiti stereo vokal?
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2005, 08:57 PM   #17
Predrag Trpkov
Member

Quote:
Originally Posted by LACKY
Otprilike sam shvatio sta si hteo da kazes!
Ali mi nije jasno u daljim replikama koje su neki naveli da snimis "stereo vokal"
Kako snimiti stereo vokal?
Stereo vokal, uvjetno rečeno, mo?e? snimiti tako da s njim usnimi? neki od stereo efekata - chorus, delay, reverb i sl. Koliko to ima smisla, osim kod specijalnih efekata, stvar je shvaćanja.

Stereo vokal mo?e? snimiti i s dva mikrofona, nekom od mnogih stereo ili pseudo-stereo tehnika. Opet, koliko je tako dobivena stereo informacija zbilja upotrebljiva, stvar je shvaćanja, koncepcije, filozofije.... Drugim riječima efekt je prilično suptilan, čuje se samo kao vrlo blagi ambijent i uglavnom se gubi u malo gu?ćem aran?manu. Ukoliko takav trud oupće ima smisla, onda je to pod uvjetom da soba zvuči dobro. U protivnom bi se "efekt" mogao čuti i u miksu, ali od toga ne bi bilo veće sreće.

Ne znam točno na ?to je ciljao OP, ali ono ?to u određenim situacijama ima smisla u sferi stereofonije jest nasnimavanje pojedinačnih vokala stereo tehnikom, pomoću dva mikrofona na fiksnoj poziciji u sobi. Neovisno o tome da li se nasnimava jedna te ista linija ili čak jedan te isti pjevač, prava stereo informacija dobija se ciljanom promjenom pozicije pjevača kod svakog nasnimavanja (take-a). Lijevo-desno, naprijed natrag. I tu treba biti oprezan jer se svakim novim parom usnimljenih kanala gomila prostorna informacija, ali u dobroj se sobi i s jednim pjevačem mo?e dobiti prilično realističan, iako pone?to genetski modificiran, dvodimenzionalan pjevački zbor.

Predrag

Last edited by Predrag Trpkov; 05-11-2005 at 09:46 PM.
Predrag Trpkov is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 07:56 AM   #18
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

pitanje je sto je uoopce stereo snimanje. po meni je streo snimanje ono kad se snima sa dva mikrofona. recimo ovo sto predrag kaze. znaci, namistis dva mikrofona u neku stereo tehniku i onda pomices pjevaca, od takvih stereo traka simuliras stereo zbor u prostoru.
medjutin, ako snimas vokale (tejkove) sa jednim mikrofonon koje paniras u mixu, ili ako snimas klapu i svakomu pjevacu stavis zaseban mikrofon pa ga u mixu paniras to nije stereo snimanje.

na primjer, stereo sampelovi solo gudaca i sl. koje koristimo, nisu snimani sa jednim mikrofonom pa panirani u prostoru, nego sa dva mikrofona a instrument je pomaknut u odnosu na njih i misto u orkestru di se taj instrument nalazi. to je stereo.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules