|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | ||
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
![]() G - GES - GESES - GIS - GISIS sve se cita samo SOL a isto vazi i za ostale tonove .. ali se peva razlicito naravno .. I da ti kazem .. Ges i Fis nisu isti tonovi u teoriji .. naravno da jesu kada sviras ![]() U pitanju su naravno ENHARMONSKE ZAMENE kako se to inace naziva u solfedju C ne moze i nikada nece biti fa niti sol vec ce uvek biti DO .. ajde stavi sve to na papir pa ces videti o cemu pricam .. Kada bi tako radio onda bi izmislio neke nove"uvrnute"kljuceve koji ne bi imali logiku .. a znas sta je najbolje .. kada se pravilno logicki razmislja ![]() Ako si u C duru i imas liniju C D E F FIS G .. Taj ton fis u C duru ne postoji ali postoji u G duru i taj fis automatski postaje DOMINANTA DOMINANTE tj. D dur .. koji se uvek zavrsava logicki u ton G ![]() P.S. Ton F u Cis duru ne postoji .. to je ustvari EIS , a FIS je SUBDOMINANTA u CIS duru 8) Dakle CIS dur - CIS - DIS - EIS - FIS - GIS - AIS - HIS - CIS ![]() Cis dur kao i njegova paralela imaju 7 povisilica i to FIS CIS GIS DIS AIS EIS HIS .. i to je plafon , dur sa najvise povisilica a kada ides na dole onda je B ES AS DES GES CES FES Postoje lestvice sa povisilicama i snizilicama SA POVISILICAMA SU: C dur(bez) , G dur , D dur , A dur , E dur , H dur , FIS dur , CIS dur Kao i njihove paralele molovi SA SNIZILICAMA SU: F dur , B dur , ES dur , AS dur , DES dur , GES dur i CES dur kao i njihove paralele molovi To je to moj druze ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Mason
|
![]()
Ne mogu da verujem da se vodi ovolika rasprava na ovu temu... Nota Do jet ton C i nikada i ni u kom slucaju Do ne moze biti F, Gis i bla, bla, truch...
Moje poznavanje teorije i nije neko, ali za toliko... ljudi, to su banalne stvari... ![]()
![]() |
#43 |
Pro Member
|
![]()
a shto lepo dechku ne kazhete da batali te solmizacije (ako se tako kazhe :oops: ) i predje na cdefgahc jer mu to jedino i treba ...
![]() |
#44 | |
Pro Member
|
![]()
SJECATE li se shta napisa CEVAP u onom off topic o turbo folk?
Evo : Quote:
Ja pitam na jednoj svadbi svojevremeno svog harmonikasa 'odakle ide ta i ta pjesma', a on kaze 'odavde' - pri tome je pritisnuo svojim prstima neki akord na dugmetari. Covjek ne zna da chita ali je odlican svirac, a ja sam morao znati shta mu je to 'odavde'. Ajd' ziveli!!! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Junior Member
|
![]()
kolika prica ni oko cega, tj oko sistema koji je odavno napusten. mada je taj sistem svojevremeno izgledao kao dobra zamisao. doduse u to vreme je i intervalski pristup solfedju izgledao kao dobra zamisao (verovatno samo Bori Popovicu).
![]() svojevremeno je i spaljivanje Galileja nekakvom inkvizitoru izgledalo kao dobra zamisao. salu na stranu, zamisao je da se preko tonika do sistema dodje do lakseg intoniranja u razlicitim tonalitetima (sad ce Ivan da me zaskoci ![]() e sad o teoretskoj zbrci koju izaziva u glavi neukog mladca izgleda da nije mnogo razmisljano. i na kraju je sve to otislo u korpu za otpadke jer je i sam intervalski pristup solfedju otisao na isto mesto ![]() na kraju krajeva sve se bazira na abecednim imenima tonova tako da je potpuno gubljenje vremena i samo pominjanje tih starih sistema. nemojmo zbunjivati ljude koji ovo citaju jer ako bi smo nabrajali sve sto je nekad bilo u upotrebi... uhh, nekad se za prekomernu kvartu islo na lomacu. a sad je glavno sazvucje gitarista i klavijaturista koji svoju kulturnu delatnost obavljaju u okolini Pozarevca ![]() pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#47 | ||
Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Pro Member
|
![]()
ljudi malo ste previse zakomplikovali stvari...
ocigledno je da su se sukobila misljenja Ivan je ucenik skole koja deklasira "tonika-do" metodu a cevap je ucenik skole koja tu metodu priznaje kao ispravnu. akademci bunite druge ljude. i jedan i drugi tvrde da su njihove metode ispravne sto je sasvim normalno. necu da stajem ni na jednu stranu iako sam ucenik solmizacije. "tonika-do" metoda doduce olaksava nastavu solfedja ali zna nekad da zabuni posto svaki ton moze da bude do bez obzira na tonalitet, jedino u modulacijama moze da dodje do zabune . dok u solmizaciji ne dolazi do zabune jer je g-so i c-do bez obzira na tonalitet. ljudi i jedan i drugi covijek su u pravu ali to vas ne treba da tangira jer se radi o nastavi solfedja tj. na koji je nacin lakse otpjevazti (intonirati) odredjenu vjezbu. sa druge strane imamo teorijske nazive tonova koji su nepromjenjljivi tj. muzicku abecedu: c, cis, d, dis itd. a e-dur se tako zove zato sto se od njega pa navise nize durska skala koja ima tacno odredjen broj stepena i polustepena (razmaci izmedju tonova) sto ga i cini e-durom. npr: znaci E-dur: E -st.- Fis -st.- Gis -post.- A -st.- H -st.- Cis -st.- Dis -post.- E legenda: st. - stepen post. - stepen za mol i ostale skale je (normalno) drugacija komb. st.-post. pozzzzzzzzzzzz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Pro Member
|
![]()
prvo da se izvinim zbog dva ista posta jer je internet bio nesto zablokirao pa sam slucajno dva puta kliknuo na -posalji-
drugo: nije covijek nego COVJEK trece: legenda: st. - STEPEN post. - POLUSTEPEN pozdrav! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Pro Member
|
![]()
E stvarno ima dobrih odgovora
![]() ![]() Samo cu da potvrdim ono sto je Ivan rekao (evo guram 14-u godinu muzickog obrazovanja). Abeceeda se koristi da bi tacno sifrovali polustepene. Svaki put kad se note citaju (strucan naziv-parlato) citaju se solmizacijom. End of story. do,re,mi itd. su imena nota i to je to. Ne mozete pevati G dur lestvicu (recimo) tako sto ce te I stupanj te lestvice nazvati DO jer nije DO vec je SOL. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
M-audio Profire2626 ili druge kartice | veliborv | Computer Hardware | 4 | 04-04-2009 10:40 AM |
Slu?alice Grado SR80 ili neke druge | Ghost Dog | Monitoring | 0 | 14-03-2009 09:02 AM |
Muzicki instrumeni | OFF | Predlozi i sugestije | 7 | 22-04-2005 10:30 PM |