Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-06-2005, 02:59 PM   #41
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
Quote:
Originally Posted by Ivan
F - FIS - fa

G - GES - sol
a fisis i gisis?! :roll:

i ni mi jasno kako fis moze bit fa, a ges sol kad je to isti ton?!
ako jedan te isto ton moze bit i fa i sol, zasto onda i c i e nebi mogli bit do?!
mislin da se ode ves radi o tonskoj diskriminaciji.
zasto bi crne tipke imale veca prava od bilih!?
dakle, ovo je po tvojon logici. ako c hoce bit fa oli sol, zasto mu uskratit to pravo?!

zivila ravnopravnost medju tonovima! fraternite-egalite-liberte!!!

nego, ivane studiotonce, reci ti meni sto je sa recimo cis durom?! sto je u cis duru f a sto je fis!? :roll:
Evo da ti kaze studiotonce

G - GES - GESES - GIS - GISIS sve se cita samo SOL a isto vazi i za ostale tonove .. ali se peva razlicito naravno ..

I da ti kazem .. Ges i Fis nisu isti tonovi u teoriji .. naravno da jesu kada sviras ..

U pitanju su naravno ENHARMONSKE ZAMENE kako se to inace naziva u solfedju

C ne moze i nikada nece biti fa niti sol vec ce uvek biti DO .. ajde stavi sve to na papir pa ces videti o cemu pricam .. Kada bi tako radio onda bi izmislio neke nove"uvrnute"kljuceve koji ne bi imali logiku .. a znas sta je najbolje .. kada se pravilno logicki razmislja

Ako si u C duru i imas liniju C D E F FIS G .. Taj ton fis u C duru ne postoji ali postoji u G duru i taj fis automatski postaje DOMINANTA DOMINANTE tj. D dur .. koji se uvek zavrsava logicki u ton G E sad napustamo oblast solfedja pa prelazimo na harmoniju .. U harmoniji postoje pravila .. e sad .. to su pravila bez pravila .. ne bih o tome sad pisao jer mogu do sutra .. ali hocu reci da tek u harmoniji kao posebnoj grani u muzici ton Fis i Ges nije isto ..

P.S. Ton F u Cis duru ne postoji .. to je ustvari EIS , a FIS je SUBDOMINANTA u CIS duru 8)

Dakle CIS dur - CIS - DIS - EIS - FIS - GIS - AIS - HIS - CIS

Cis dur kao i njegova paralela imaju 7 povisilica i to

FIS CIS GIS DIS AIS EIS HIS .. i to je plafon , dur sa najvise povisilica

a kada ides na dole onda je B ES AS DES GES CES FES

Postoje lestvice sa povisilicama i snizilicama

SA POVISILICAMA SU:

C dur(bez) , G dur , D dur , A dur , E dur , H dur , FIS dur , CIS dur
Kao i njihove paralele molovi

SA SNIZILICAMA SU:

F dur , B dur , ES dur , AS dur , DES dur , GES dur i CES dur
kao i njihove paralele molovi

To je to moj druze
Old 20-06-2005, 04:53 PM   #42
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ne mogu da verujem da se vodi ovolika rasprava na ovu temu... Nota Do jet ton C i nikada i ni u kom slucaju Do ne moze biti F, Gis i bla, bla, truch...

Moje poznavanje teorije i nije neko, ali za toliko... ljudi, to su banalne stvari...
Old 20-06-2005, 06:03 PM   #43
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

a shto lepo dechku ne kazhete da batali te solmizacije (ako se tako kazhe :oops: ) i predje na cdefgahc jer mu to jedino i treba ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 20-06-2005, 07:05 PM   #44
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

SJECATE li se shta napisa CEVAP u onom off topic o turbo folk?
Evo :
Quote:
CEVAP
Tursko-arapska muzika je bazirana na "komama" - cetvrttonovima, koje velika vecina nashih domacih muzichara "ne chuje", jer jednostavno nemaju toliko razvijen sluh. ......
Preporuchujem ti da malo prelistash teoriju muzike, od Tajchevica (ne , nema nista od cetvrttonske muzike tamo), ali mozda cesh da steknesh uvid u klasichne skale koje se koriste u temperovanoj muzici. Izrachunaj, podvuci i saberi koliko se to skala uopshte koristi u klasichnoj (a vjerujem i pop-rock) muzici. .....
E sad na kraju, ja ti kazem da u tursko-arapskoj muzici postoji preko 600 razlichitih skala, i svaka ima svoje ime, i tacno je matematichki proprachunato od koliko se tonova sastoji i na kojim frekvencijama. Eto toliko o "tehranskom" zvuku.
skala - makam
koma - cetvrtton

U klasicnoj muzici se izmedju npr. tona C i D nalazi samo jedan ton CIS(polustepen), dok se u tursko-arapskoj dijeli na 9 podioka i to ovako:

0-1-2-3-4-5-6-7-8-9

Ton C se nalazi na nuli
Na 1 se nalazi cetvrtton
Na 4 se nalazi CIS
Na 5 cetvrtton
Na 8 cetvrtton
Na 9 se nalazi ton D
AKO ZA OVO IMA SOLFEDJO, obzirom na dosadashnje zavrzlame oko toga, nedam ni svojim pra pra pra unuchichima u te vode. Imaju pravo da se bave muzikom samo kao 'polupismeni' muzicari jer su ti najbolji.
Ja pitam na jednoj svadbi svojevremeno svog harmonikasa 'odakle ide ta i ta pjesma', a on kaze 'odavde' - pri tome je pritisnuo svojim prstima neki akord na dugmetari. Covjek ne zna da chita ali je odlican svirac, a ja sam morao znati shta mu je to 'odavde'.
Ajd' ziveli!!!
alfom is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2005, 12:07 AM   #45
BB
Junior Member

kolika prica ni oko cega, tj oko sistema koji je odavno napusten. mada je taj sistem svojevremeno izgledao kao dobra zamisao. doduse u to vreme je i intervalski pristup solfedju izgledao kao dobra zamisao (verovatno samo Bori Popovicu).

svojevremeno je i spaljivanje Galileja nekakvom inkvizitoru izgledalo kao dobra zamisao.

salu na stranu, zamisao je da se preko tonika do sistema dodje do lakseg intoniranja u razlicitim tonalitetima (sad ce Ivan da me zaskoci ).

e sad o teoretskoj zbrci koju izaziva u glavi neukog mladca izgleda da nije mnogo razmisljano.

i na kraju je sve to otislo u korpu za otpadke jer je i sam intervalski pristup solfedju otisao na isto mesto (zivela Z. Vasiljevic)

na kraju krajeva sve se bazira na abecednim imenima tonova tako da je potpuno gubljenje vremena i samo pominjanje tih starih sistema. nemojmo zbunjivati ljude koji ovo citaju jer ako bi smo nabrajali sve sto je nekad bilo u upotrebi... uhh, nekad se za prekomernu kvartu islo na lomacu. a sad je glavno sazvucje gitarista i klavijaturista koji svoju kulturnu delatnost obavljaju u okolini Pozarevca

pozdrav
BB is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2005, 12:37 AM   #46
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ivan
.....................
Cevap,Sandro i ostali istomisljenici .. kod mene bi pali ispit
Ivane jarane, u Sarajevu sam imao 10 (od 10) iz Solfedja, u Kopenhagenu imao 11 (od 13, a 12 ne postoji), pa ti sad vidi sta cesh i kako cesh. Opet kazem, ako ti nisi radio ovaj sistem ne znachi da je pogreshan ili da ne postoji, prema tome ne vidim u chemu je problem?
Old 22-06-2005, 12:40 AM   #47
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom
SJECATE li se shta napisa CEVAP u onom off topic o turbo folk?
Evo :
Quote:
CEVAP
Tursko-arapska muzika je bazirana na "komama" - cetvrttonovima, koje velika vecina nashih domacih muzichara "ne chuje", jer jednostavno nemaju toliko razvijen sluh. ......
Preporuchujem ti da malo prelistash teoriju muzike, od Tajchevica (ne , nema nista od cetvrttonske muzike tamo), ali mozda cesh da steknesh uvid u klasichne skale koje se koriste u temperovanoj muzici. Izrachunaj, podvuci i saberi koliko se to skala uopshte koristi u klasichnoj (a vjerujem i pop-rock) muzici. .....
E sad na kraju, ja ti kazem da u tursko-arapskoj muzici postoji preko 600 razlichitih skala, i svaka ima svoje ime, i tacno je matematichki proprachunato od koliko se tonova sastoji i na kojim frekvencijama. Eto toliko o "tehranskom" zvuku.
skala - makam
koma - cetvrtton

U klasicnoj muzici se izmedju npr. tona C i D nalazi samo jedan ton CIS(polustepen), dok se u tursko-arapskoj dijeli na 9 podioka i to ovako:

0-1-2-3-4-5-6-7-8-9

Ton C se nalazi na nuli
Na 1 se nalazi cetvrtton
Na 4 se nalazi CIS
Na 5 cetvrtton
Na 8 cetvrtton
Na 9 se nalazi ton D
AKO ZA OVO IMA SOLFEDJO, obzirom na dosadashnje zavrzlame oko toga, nedam ni svojim pra pra pra unuchichima u te vode. Imaju pravo da se bave muzikom samo kao 'polupismeni' muzicari jer su ti najbolji.
Ja pitam na jednoj svadbi svojevremeno svog harmonikasa 'odakle ide ta i ta pjesma', a on kaze 'odavde' - pri tome je pritisnuo svojim prstima neki akord na dugmetari. Covjek ne zna da chita ali je odlican svirac, a ja sam morao znati shta mu je to 'odavde'.
Ajd' ziveli!!!
Ima i za ovo solfedjo ali mozda nam najblize u Kairu Na eropskim katedrama teshko da postoji neshto detaljno, mozda samo neke osnove iz ovoga!
Old 22-06-2005, 11:36 AM   #48
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

ljudi malo ste previse zakomplikovali stvari...

ocigledno je da su se sukobila misljenja Ivan je ucenik skole koja deklasira "tonika-do" metodu a cevap je ucenik skole koja tu metodu priznaje kao ispravnu. akademci bunite druge ljude.

i jedan i drugi tvrde da su njihove metode ispravne sto je sasvim normalno. necu da stajem ni na jednu stranu iako sam ucenik solmizacije.

"tonika-do" metoda doduce olaksava nastavu solfedja ali zna nekad da zabuni posto svaki ton moze da bude do bez obzira na tonalitet, jedino u modulacijama moze da dodje do zabune . dok u solmizaciji ne dolazi do zabune jer je g-so i c-do bez obzira na tonalitet.

ljudi i jedan i drugi covijek su u pravu ali to vas ne treba da tangira jer se radi o nastavi solfedja tj. na koji je nacin lakse otpjevazti (intonirati) odredjenu vjezbu.

sa druge strane imamo teorijske nazive tonova koji su nepromjenjljivi tj. muzicku abecedu: c, cis, d, dis itd.

a e-dur se tako zove zato sto se od njega pa navise nize durska skala koja ima tacno odredjen broj stepena i polustepena (razmaci izmedju tonova) sto ga i cini e-durom.

npr:
znaci E-dur:

E -st.- Fis -st.- Gis -post.- A -st.- H -st.- Cis -st.- Dis -post.- E

legenda:
st. - stepen
post. - stepen

za mol i ostale skale je (normalno) drugacija komb. st.-post.

pozzzzzzzzzzzz!

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2005, 11:42 AM   #49
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

prvo da se izvinim zbog dva ista posta jer je internet bio nesto zablokirao pa sam slucajno dva puta kliknuo na -posalji-

drugo: nije covijek nego COVJEK

trece:

legenda:

st. - STEPEN

post. - POLUSTEPEN

pozdrav!

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2005, 05:59 PM   #50
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

E stvarno ima dobrih odgovora

Samo cu da potvrdim ono sto je Ivan rekao (evo guram 14-u godinu muzickog obrazovanja). Abeceeda se koristi da bi tacno sifrovali polustepene. Svaki put kad se note citaju (strucan naziv-parlato) citaju se solmizacijom. End of story.
do,re,mi itd. su imena nota i to je to. Ne mozete pevati G dur lestvicu (recimo) tako sto ce te I stupanj te lestvice nazvati DO jer nije DO vec je SOL.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules