Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Pitanje za muzicki pismene(a i one druge) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11638)

sille 18-06-2005 12:40 AM

Pitanje za muzicki pismene(a i one druge)

Evo,moje pitanje ce biti u stilu SumAnuTog :lol: Elem,posto sam muzicki neobrazovan(ako neracunamo muzicko vasp.u osn.skoli)znam osnovne akorde na gitari onoC,D,G,e...itd ,resim ja da se obrazujem,da naucim da citam note i tako to,nabavim neku literaturu i citam,citam...medjutim stalno mi je u glavi analogija izmedju do,re,mi,fa,....do i C,D,E,F....C.
Pitanje,dali je "do" isto sto i "C" ,a "mi" isto sto i "E"?

STUDIOTON 18-06-2005 01:39 AM

Re: Pitanje za muzicki pismene(a i one druge)

Quote:

Originally Posted by sille
Evo,moje pitanje ce biti u stilu SumAnuTog :lol: Elem,posto sam muzicki neobrazovan(ako neracunamo muzicko vasp.u osn.skoli)znam osnovne akorde na gitari onoC,D,G,e...itd ,resim ja da se obrazujem,da naucim da citam note i tako to,nabavim neku literaturu i citam,citam...medjutim stalno mi je u glavi analogija izmedju do,re,mi,fa,....do i C,D,E,F....C.
Pitanje,dali je "do" isto sto i "C" ,a "mi" isto sto i "E"?

Naravno

Note se mogu citati abecedom ili solmizacijom

C - do
D - re
E - mi
F - fa
G - sol
A - la
H - si

:wink:

sille 18-06-2005 01:50 AM

Hvala na odgovoru.

mirzaa 18-06-2005 05:18 AM

to?no, ali kod apsolutne solmizacije.
kod relativne je tako da je svaki prvi stupanj u bilokojoj dur ljestvici do. a u molu.u la

sille 18-06-2005 07:23 AM

Quote:

Originally Posted by mirzaa
kod relativne je tako da je svaki prvi stupanj u bilokojoj dur ljestvici do. a u molu.u la

Ako te nemrzi da to malo pojasnis.
kakva je tacno razlika izmedju apsolutne i relativne solmizacije,kad se koja koristi i neki primer.

STUDIOTON 18-06-2005 07:34 AM

Quote:

Originally Posted by sille
Quote:

Originally Posted by mirzaa

Ako te nemrzi da to malo pojasnis.
kakva je tacno razlika izmedju apsolutne i relativne solmizacije,kad se koja koristi i neki primer.

Nisam ni ja bas dobro shvatio Mirzu ali mislim da je hteo da kaze da se solmizacijom isto citaju polustepeni (ako izuzmemo dva .. E-F , H-C )

Dakle F i FIS se solmizacijom isto citaju ... FA

A i AIS , LA

kada je snizeno .. recimo D i DES onda samo RE

:wink: :wink: :D

cevap 18-06-2005 09:19 AM

Nije bash tachno tako mislio.

Mislio je (ovo najbrze objashnjeno :wink: ) da u Solfedju prilikom recimo pjevanja neke vjezbe u F# duru, ton F# pjevash kao DO, G# kao RE i tako dalje.

Ovaj sistem ne preporuchujem pochetnicima, jer ce vas dovesti do toga da zamrzite i solfedjo i harmoniju i poshaljete u neku stvar :lol:

Pochnite da vjezbate solmizaciju i abecedu, kasnije kada dodjete do tog stupnja da mozete sve da odradite u jako brzo vrijeme onda mozete preci na komplikovanije vjezbice i radite sistem koji je mirza preporuchio (i za koji mislim da je dobar jer razvija osjecaj da u bilo kome tonalitetu znate koji je I, II, III, IV stupanj i tako dalje. Ako znate recimo raspored harmonije neke melodije u C duru, onda je nebitno da li cete kasnije svirati istu tu melodiju u D# duru, jer.....ako ste savladali ovu mirzinu tehniku onda necete traziti akorde jer cete tachno znati na kojim mjestima u skali se nalaze, te je stoga ova metoda jako dobra za razvijanje osjecaja za transponovanje).

Solmizacija: DO, RE, MI, FA, SO, LA, Ti (SI), DO
Abeceda: C, D, E, F, G, A, H, C

Pjevanje je potpuno isto s tim sto je lakshe solmizacijom, abeceda je mnogo bolja (i skoro uvijek i prisutna) prilikom oznachavanja harmonije.

Nebitno koji sistem od ova 2 koristite, bitno je da intonirate tachno.

AVaX 18-06-2005 10:25 AM

Quote:

Originally Posted by cevap
Nije bash tachno tako mislio.

Mislio je (ovo najbrze objashnjeno :wink: ) da u Solfedju prilikom recimo pjevanja neke vjezbe u F# duru, ton F# pjevash kao DO, G# kao RE i tako dalje.

Ne znam od koga si ovo naucio, posto je to najblaze receno - pogresno!
Ivan mu je dao pravi i jedini odgovor, i tu nema nikakve filozofije.

mandrak 18-06-2005 12:02 PM

Do... je u bilo kojoj durskoj ljestvici prvi(1) stupanj bez obzira dali je ljestvica sa povi?enim (is-#) ili sni?enim(es-b) tonovima.
Pozdrav :D

STUDIOTON 18-06-2005 12:43 PM

Ne komplikujte tako logicnu stvar

Ako hoce momak nesto da sazna i nauci neka se orjentise na akorde,kvintakorde,septakorde .. najvaznije je da znas kvintni i kvartni krug .. evo ovako

CES-ES-GES
GES-B-DES
DES-F-AS
AS-C-ES
ES-G-B
B-D-F
F-A-C
C-E-G
G-H-D
D-FIS-A
A-CIS-E
E-GIS-H
D-DIS-FIS
FIS-AIS-CIS
CIS-EIS-GIS
......

e sad .. Ovo sve durski , znaci durovi .. kada pravis molove snizis samo za pola u sredini .. znaci ako je C - E - G durski kada snizis srednji ES dobijes C - ES - G MOLSKI ... Kada snizis u sredini i zadnji dobijes C - ES -GES odnosno umanjeni .. kada povisis samo zadnji dobijes C - E - GIS odnosno prekomerni itd.itd.

ili .. najbolje procitaj Teorija muzike - Marko Tajcevic ako hoces da znas bas detaljno kako i zasto .. :wink:

All times are GMT +1. The time now is 06:58 AM.