Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-05-2005, 03:30 PM   #1
trovac
Junior Member

Default PITANJE u vezi luna2

Imam lunu 2 i koristim scope u cubase , pisem skraceno ...
Nemogu nikako da dobijem insert efekte u cubase prilikom usnimavanja , ako usnimavam gitaru i zakacim amplituba da cujem kako zvuci jednostavno ne radi , normalno koristim direct monitoring tj ukljucena je ona mala ikona zvucnik na kanalu u kojem se snima.
Nadam se da ce me neko skontati sta sam napisao. Unapred hvala na odgovoru
Old 28-05-2005, 03:36 PM   #2
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Default Re: PITANJE u vezi luna2

Quote:
Originally Posted by trovac
Imam lunu 2 i koristim scope u cubase , pisem skraceno ...
Nemogu nikako da dobijem insert efekte u cubase prilikom usnimavanja , ako usnimavam gitaru i zakacim amplituba da cujem kako zvuci jednostavno ne radi , normalno koristim direct monitoring tj ukljucena je ona mala ikona zvucnik na kanalu u kojem se snima.
Nadam se da ce me neko skontati sta sam napisao. Unapred hvala na odgovoru
koncept direct monitoringa jest da se zaobidje latencija pri snimanju a to je moguce samo na nacin da signal putuje direktno sa ulaza na izlaz tj. zaobilazi procesiranje u sekvenceru.
ako zelis slusati sa efektima, iskljuci direkt monitoring i stavi malu latenciju (koje tada mora biti).
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2005, 03:48 PM   #3
trovac
Junior Member

Quote:
Originally Posted by zvincic
koncept direct monitoringa jest da se zaobidje latencija pri snimanju a to je moguce samo na nacin da signal putuje direktno sa ulaza na izlaz tj. zaobilazi procesiranje u sekvenceru.
ako zelis slusati sa efektima, iskljuci direkt monitoring i stavi malu latenciju (koje tada mora biti).

Hvala , uopste nisam razmisljao , hvala
Old 15-06-2005, 12:52 AM   #4
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by trovac
Quote:

Hvala , uopste nisam razmisljao , hvala
tebi tvoja luna omogucava da sve slusas realtime bez obzira koja ti je latencija, jer luna radi kao hardware. ja latenciju drzin na 25ms (smanjim je samo kad sviram vst instrumente), pa i procesor (cpu) radi sa manjim opterecenjem. zao mi je samo sto nema vise od 25ms.

taj direkt monitoring ti je apsolutno nepotreban, jer sve mozes slusat (sa svima efektima u nuendu, pa cak i onima sa ooogromnom latencijom) i sve je realtime i 100% je sinkronizirano.
trebas samo napravit pravi projekat u luni.

ta ikonica sa zvucnikom i ona za record enable su ti apsolutno nepotrebne (samo usporavaju rad). dovoljno je da u preferencesima jednom namistis da se enablira record kad oznacis traku ili vise njih.
meni se te ikonice i ne vide. evo kako izgleda moj audio kanal:

takodjer je za cw korisnike ona opcija 'constarin delay compesation' apsolutno nepotrebna, jer ko sto san vec reka, luna ti radi potpuno isto ko da imas vanjski mixer i rek sa efektima.

ja bi ti samo savjetova da otvoris posebni stereo i mono bus preko kojih ces slusat ono sto trenutno snimas, tako da brzinski mozes sebi i onome koji pjeva/svira dat najbolji moguci omjer, a da ne sjebes omjere koji idu u master.
takodjer mozes pjevacu/sviracu u slusalice stavit lunin reverb, a da se on tebi ne cuje i da ne ulazi u snimku.
ma mozes sto ti sune. sve ovisi tvojima potrebama i tvojoj mastovitosti.
Old 15-06-2005, 01:01 AM   #5
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

sandro, da li mozes npr. staviti amplitube u insert na kanalu u cubase-u i onda to slusat bez latencije sa lunom?

cini mi se da je to ipak nemoguce, ti vjerovatno govoris o efektima na samoj kartici.
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2005, 01:04 AM   #6
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
sandro, da li mozes npr. staviti amplitube u insert na kanalu u cubase-u i onda to slusat bez latencije sa lunom?

cini mi se da je to ipak nemoguce, ti vjerovatno govoris o efektima na samoj kartici.
meni je to nepotrebno, jer pulsar ima puno bolji amp simulator koji radi realtime, pa taj amplitube i ne koristin. :P

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules