Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-05-2005, 01:48 PM   #1
Sleepgolfer
Member

Default gitaru u preamp ili pedale u preamp?

koja opcija je pozeljnija? da li preamp stavljam u lanac prije pedalboard-a ili zadnjeg prije pojacala?
Old 23-05-2005, 02:38 AM   #2
Sleepgolfer
Member

preamp je studio projects vtb1 v series, a pedalboard je 11 pedala u seriji (da ne nabrajam sad)...
Old 23-05-2005, 03:11 AM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Auuu, brateee...
Ne smem ni da zamislim kako to sustiiii. Pretpostavljam da pitas za live, jer u studiju ide mic na pojacalo, pa u preamp. Nisam siguran da ti treba uopste tu preamp, mozda cak i nesto da izbacis... Sorry, nisam konstruktivan, ali se ne secam da sam video kod ikoga toliki broj pedala na boardu. Ne znam kakvu muziku sviras, ali mislim definitivno da imas mnogo posrednika u chain-u.
Verovatno ce ti to Dusan bolje objasniti.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2005, 03:41 AM   #4
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Auuuu brate tako?e

Sorry Sleepgolfer ali skroz sam zbunjen: U kombinaciju si zajedno stavio gitarsko poja?alo, mikrofonski preamp i gitarske pedale? Ili nije gitarsko?Zna? nije mi uop?te jasno: ?ta ho?e? da dobije? i za?to? Tako?e bitno je koje su pedale, mislim da li misli? na klasi?ne gitarske pedale? Za?to ti je uop?te palo na pamet da iskoristi? mikrofonski preamp za gitaru ako ne ide? direct? Ajd' napi?i malo vi?e o ?emu se radi, molim te.

Ako si u stvari mislio na to da ?eli? da iskoristi? gitarske pedale za direkt u komp, onda bi pretpostavljam trebalo da ide? gitara - pedale mikrofonski preamp - kartica, mada opet zavisi, neke pedale mogu jako da ti dignu nivo, i da takore?i po?nu da se pona?aju kao neka vrsta preamp-a, pa treba da pazi?.

I to ?to se ?udio i Oggy, 11 pedala??? kakav je to board?
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2005, 11:14 AM   #5
Sleepgolfer
Member

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
I to ?to se ?udio i Oggy, 11 pedala??? kakav je to board?
kakav? *ebeni! muzika se muva od post rocka do sporog, doom metala...od sustanja me malo *hebe kompresor, ali nije neki bed...zanima me opcija kod snimanja u komp...mislim ozvucit pojacalo pa mikrofon u emu 1820m...dakle, mikrofon da puknem u premp pa u karticu? probao sam puknut gitaru u preamp pa u pedale i sound je super, ima onaj fini ziiing...samo ne znam da li je to protiv puritanskih audio uvjerenja...
Old 23-05-2005, 01:42 PM   #6
davormen
Member

davormen's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sleepgolfer
kakav? *ebeni! muzika se muva od post rocka do sporog, doom metala...od sustanja me malo *hebe kompresor, ali nije neki bed...zanima me opcija kod snimanja u komp...mislim ozvucit pojacalo pa mikrofon u emu 1820m...dakle, mikrofon da puknem u premp pa u karticu? probao sam puknut gitaru u preamp pa u pedale i sound je super, ima onaj fini ziiing...samo ne znam da li je to protiv puritanskih audio uvjerenja...
Doom metal!!! Ne mogu da verujem da jos neko ovde svira to... Definitivno moja muzika... Slozio bih se prvo sa Dushanom i Oggyjem - 11 pedala??? A sada konstruktivno - radi ono sto ti zvuci najbolje (pa i nije bas toliko konstruktivno ). Ne postoje neka puritanska audio uverenja koja bi bila oskrnavljena postupkom koji si naveo, pogotovo sto tvoj mic preamp ne bi trebalo da je nesto preterano kvalitetniji od preampa na 1820m... Da proverim da li sam razumeo dobro - tvoj trenutni setup je VTB1 - pedale - pojacalo - mic - 1820m. Ako je tako, trebalo bi da radi sasvim dobro...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2005, 08:50 PM   #7
Freaky
Junior Member

prvo pravilo oko povezivanja: ne postoji JEDAN pravi nacin. Raspored nije bitan, bitno je da ti se svidja ono sto cujes.

ali generalno najpametnije je da ih redjas ovako:

gitara>wah>overdrive/distozije>modulacije>pre-amp>delay/reverb>power-amp.

e sad, mozda ces vise voleti da ti modulacije (fejzeri, chorus, flangeri itd) idu pre distorzija... mozda ces vise voleti wah posle distorzija... ali sve to zavisi i od modela pedale, a ne samo od ukusa.

ali nikako ti se nece dopasti npr. wah i tubescreamer posle pre-ampa ili reverb pre distorzije itd.

Meni se cini da generalno veci broj gitarista voli modulacije posle pre-ampa.

dakle ovo je samo neko opste upustvo po kojem se ja vodim kada povezujem moje pedale jer one meni najbolje zvuce u ovakvom rasporedu.

jel te ne bi mrzelo da nabrojis sta sve imas od efekata?
Old 24-05-2005, 03:35 AM   #8
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Pazi, na tvom mestu verovatno ne bih uop?te ni razmi?ljao o celoj stvari...
Ne bih koristio nikakve pedale osim onih koje su nu?ne, zna?i dist ili wah, jer za?to bi stavljao prostorne efekte ili modulacione? To mo?e? i kad snimi? gitaru. Zna?i smanji? broj pedala.
Ovako samo zamazuje? signal pre nego ?to u?e u poja?alo ili pre nego ?to ga snimi?.
Mislim da to da pomeri? mikrofon dva santimetra u neku stranu ima daleko ve?i uticaj na tvoj zvuk u snimku nego to da li ?e? upotrebiti taj mikrofonski preamp.
Eventualno ako misli? da ti je njegov karakter lep?i nego Emu-ov iz nepoznatog razloga.
Ina?e ovo ostalo, ja bih jednostavno gitaru u distorziju i wah, otpanjeno poja?alo, mikrofon u kartiu. Pojednostavi ?to vi?e, jer najbitnije je sa?uvati integritet signala koji izlazi iz gitare, a sve ?to je suvi?o samo smeta. Generalno set-up ovi nama dragih gitarista su jako jednostavni i svode se na DS-1, OD-1 za neki boost u solo deonici, wah i to je to, ostalo je sve sklonjeno sa puta signala, recimo signal je splitovan pa efekti idu na odvojeno poja?alo ili dodano kad je gitara ve? usnimljena.
A druga stvar, ja sam pomalo protivnik pedala koje u potpunosti formiraju zvuk, tipa Metal Zone i tome sli?no, na putu signala, pre preamp-a glave poja?ala. Ako ?eli? neko duboko oranje od zvuka, onda za snimanje pozajmi glavu koja je ba? za to, ili odvoji od usta pa u?tedi za neku glavu koja je ba? pravljena za Gain na 11, to ?e daleko bolje ispasti nego da sili? nekog sirotog marshalla da bude ne?to ?to nije.

Sad, mo?da sam ti rekao sve ono ?to i ti zna? a ti jednostavno voli? da eksperimenti?e?, a li to je ve? drugo
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2005, 09:24 AM   #9
davormen
Member

davormen's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
A druga stvar, ja sam pomalo protivnik pedala koje u potpunosti formiraju zvuk, tipa Metal Zone i tome sli?no, na putu signala, pre preamp-a glave poja?ala. Ako ?eli? neko duboko oranje od zvuka, onda za snimanje pozajmi glavu koja je ba? za to, ili odvoji od usta pa u?tedi za neku glavu koja je ba? pravljena za Gain na 11, to ?e daleko bolje ispasti nego da sili? nekog sirotog marshalla da bude ne?to ?to nije.
Potpuno se slazem... za oranje bih licno preporucio neki od proizvoda John Deer-a , a u nedostatku toga moze i Peavey 5150, Mesa/Boogie Rectifier ili Marshall JCM 2000 (mada i 800 (sa gain-om) i 900 mogu da posluze u odredjenim situacijama)...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2005, 03:53 PM   #10
Sleepgolfer
Member

Quote:
Originally Posted by Freaky

jel te ne bi mrzelo da nabrojis sta sve imas od efekata?
ovako:
crybaby wah, marshall vibratrem i supervibe, EH smallstone, EH big muff, RAT, sansamp XXL overdrive, boss dd-3, rv-5 i cs-3, MXR 6 band EQ. i jos sam na rubu kupovine flangera, ali se suzdrzavam (citaj: nemam ni mjesta u koferu)

sto se tice doom metala, ne sviram ga nego imam nekih elemenata iz tog faha...ako je netko ikada slusao JESU znat ce o cemu pricam...cijela metal scena i njena ikonografija (narocito najmracniji metal) mi granici sa ridikuloznoscu...ali znaju nabost sound, sto jest, jest...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules