|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Malo audiofilje...
Rumski, Evo ja da pokrenem (mozda je bila vec) temu koja me strasno interesuje i koja je vec bila na jednom drugom forumu, a rec je, naravno o ekstrakciji EAC-om. Mi smo vec pricali na tu temu, vrlo pazljivo sam pratio sta si pisao, i sada sam naravno ovo ovde pokrenuo, jer sobzirom da imas tako dobar setup i mozes da cujes razlike izmedju ripovanog i originalnog diska, a imas i instrumente/programe koji to mogu da pokazu, u tom smislu si prvi medju krugom audiofila koje ja poznajem (ne znam ih bas nesto mnogo) i koji je decidirano izrekao pricu o razlikama izmedju rip-a i originala. Shvatio sam da ti nije mnogo "milo" o tom da pricas, ali, potrudicu se da barem ja budem jasan - a razlog za citavu pricu nije da bi rekli "ovaj program ne valja" ili "ovaj je super" nego cisto da ustanovimo psihofizicke i auditivne razlike izmedju dve stvari. To je svrha citave price i na onom forumu i ovde u ovoj temi koju pokrecem. Dakle, kako ti cujes ove razlike? Kako su one i koliko merljive i kako se manifestuju? To su, onako, dva pitanja... A i za sve druge, kakva su vasa iskustva sa slusanjem ripovanog i originala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Znas kada se i zasto cuje razlika izmedju pirata i originala u 90% slucajeva???Zato sto nasi seljaci ne kopiraju ceo disk nego ga rezu sa mp3-a...a slusna razlika izmedju mp3 i originalnog fajla je veliiiiika...kad se samo setim kako su Bugari to lepo i eleganto radili
![]() Razlika je i u tome sto je,i kada se disk kompletno kopira,on je uglavnom petnaesta kopija petnaeste kopije preko 200 razlicitih vrsta medija i sve to narezano na PC-u na 24-52x...razlike MORA da bude... Ako hoces "naucno" objasnjenje za ovu pojavu imas negde na forumu pricu o jitter-u...pa pogledaj sve je objasnjeno. A i samo ti ime govori dovoljno...KOPIJA tj. I M I T A C I J A pravog...kao i svaka imitacija,nije kao pravo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Jos jednom da se zahvalim na entuzijazmu svih prisutnih...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
To se sad pod formom holandskih uvoznih originala isto radi... i prodaje u "pravim" radnjama. :roll: |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
E ti holandski originali sto se prodaju kod nas su krs najgori. Kupio sam John Lee Hookera i to je krajnji ocaj gore nego mp3 na 96
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Ripam cedeove isklju?ivo EAC-om, dr?im na Synchronized modu i nikad glitcha. Kad pr?im cili CD, onda koristim njegovu image funkciju. Nemojte mi sad jahat po glavi jer ne koristim Secure mod u EAC-u, mislim da mi ne treba, jer razliku zbilja ne ?ujem, a jedno 3-4 puta je sporiji. Sve CD-ove pr?im na 24x, jer su prvenstveno za mene, a moj Sony CD player ?ita ?ak i RW-ove iako za njih nije deklariran... ![]() Kad pr?im nekome sa malo zeznutom linijom ili svoj demo CD, onda to ide na 8x. Ma EAC kicks ass! ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Super Moderator
|
![]()
Da se ne bavim produkcijom zaboravio bi i kako zvuci originalni sound jer originale je tesko nabaviti, bar ovde kod nas.
![]() |
#9 | ||
Administrator
|
![]()
mmilovan...prije svega dobrodosao
![]() Sto se tice tvog pitanja upucenog direktno rumskom, pokusat cu ga zamjeniti (iako on ima drugaciju tezu) i iskazati svoje misljenje o pomenutoj temi koje cu (pokusati) debelo potkrijepiti kako tehnickim tako i licnim argumentima (ja sam ovu nedoumicu uspio sebi pojasniti vec poodavno pa cu samo pokusati prenijeti steceno (sa)znanje): Argumentacija: http://www.cdrfaq.org/faq04.html Quote:
Evo i direktan link vec spomenutogistrazivanja (Cambridge UK) na polju usporedbe presovanih diskova i audabilnih razlika (strogo kontrolisani blind testovi) izmedju istih proizvedenih u razlicitim fabrikama (naucni rad je pun tehnickih termina koje mnogi od vas nece razumjeti...potrebno je dosta vise ucenja i istrazivanja kako bi shvatili makar vecinu od onoga sto je ovdje navedeno...zato cu pokusati prevesti zakljucke rada): www.prismsound.com/downloads/cdinvest.pdf Zakljucak je, preveden na naski, da velika vecina koja je prijavljivala razliku izmedju diskova to prijavljivala autosugestivno (zapravo prijavljujuci nasumice, iz cega se kasnije nije mogla naci pravilnost). Takodje, jos je potrebno shvatiti pojavu jittera...ko ne zeli citati artikle na http://www.digido.com/ ili http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=3020 moze procitati moj zakljucak (ako se meni ne vjeruje, pravac citanje i licno tumacenje onoga sto pise na postavljenim linkovima): Quote:
Ukoliko odradis ripovanje tehnicki korektno, ukoliko imas solidan cd rezac (ne treba ti nista posebno) i odlican/vrlo dobar cd medij, noviji model skupljih audio cd plejera (koji rade oversampling korektno) razliku u zvuku ne bi trebao primjetiti (presovani originalni audio cd vs kopirani audio cd). Razlika u zvuku je najcesce proizvod autosugestije (u digitalnom domenu kopije jeste original ...i tacka), ponekad lose karike u lancu reprodukcije i replikacije (ako jedan elemenat/uslov medju onim navedenim na pocetku mog izlaganja, ne zadovoljava, imacete razliku u zvuku...da li ce on biti audiabilan, zavisi od mnogo faktora (jitter, lose ripovanje itd, vaseg sluha, stepena autosugestije, akustike prostorije, kvaliteta uredjaja u reprodukciji itd. itd.)...Svi ovi potencijalno navedeni uzroci i jesu razlozi tako oprecnih misljenja (jer se niko ne potrudi uraditi zaista jedan pravi i objektivan blind test...ako se i uradi objektivno, pitanje je koliko je isti tehnicki korektan i ispravan). PS. Sto se tice bugara, licno sam tokom 2001 godine poslao minimum 15-ak "mastera" koji su bili skinuti sa interneta (doduse, trudio sam se uvijek skidati 192 kbit/s mp3-e) i slati za bugarsku na izradu glass mastera. Ko ne vjeruje, i ne mora (njegov problem...ne i moj). Ostaje cinjenica da je mnogo bugara u pocetku bila replikacija originalnih diskova (ali samo u pocetku). |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Posebno me je ovo obradovalo jer sam, davno, pre jedno godinu dana, u threadu pod nazivom "Shum" sa jednog drugog foruma, intuitcijom dosao do zakljucka da bi blind testove trebalo organizovati na takav nacin, da se ne zna nista o diskovima i da se pustaju u A - B - C redosledu, pa ako se iznadje zakonitost kod bilo koga niza pustanja onda bi se moglo govoriti o cujnim razlikama. Moglo bi se i statisticki provesti razmatranje u procentima, koliko takvih ima. Ukoliko zakonitosti nema - nema ni razlike. Takav test dogovarali smo na "tom" forumu sprovesti, ali je, nazalost citava stvar propala zbog "padobranaca". Dobro, ovo razlozno zvuci, ali kao ozebao sunce cekam da cujem i rumskog i njegovu pricu. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Bad Copy - timjah | HeatMan | Promocija radova | 53 | 23-10-2008 04:55 PM |
bad copy u VIP VB | OFF | Pricaonica | 163 | 31-03-2008 11:28 PM |