|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Evo jednog pitanja ciji odgovor svi znaju, a ja ne znam, pa bi zeleo i ja da znam. Naime, usnimio sam vokal i zeleo bih da ga ofarbam hardwerskim reverbom. Kako pravilno ide taj postupak? Signal te trake se izbacuje iz lune u miksetu, pa se ponovo snima, ili ide iz lune u spravu...?? Molim cenjene kolege sa iskustvom da me na jednostavan nacin upute u materiju jer kad se to ucilo, izostao sam sa casa! Inace se amaterski bavim muzikom, pa molim za razumevanje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ton magistar
|
![]()
zavisi koliko imas ulaza i izlaza i koji su!?
princip ti je da preko senda u cubaseovom mixeru posaljes signal na bus, onda iz toga busa preko odgovarajeceg asio sourcea taj signal izbacujes iz konpjutera. e sad mozes ga izbacit preko analog dest, spdif dest (ako reverb ima digitalne ulaze i izlaze), preko adat dest i sl. na reverbu ces namistit 'mix' na 100% (dakle 100% wet) i taj wet signal ces vratit u lunu preko analog sourcea, spdif sourcea ili adat sourcea i zbicit ces ga u pulsarov mixer. eto, to ti je vrlo jednostavno i sve radi realtime, samo promisli jeli taj hardwareski reverb dovoljno kvalitetan da bi ga koristi!?
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
U principu me zbunjuju odnos stereo - mono kod reverba bas za vokal.
Ako sam vokal usnimio mono, saljem ga na stereo bus da bi reverb bio stereo....ili kako?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
neki uredjaji podrzavaju mono ulaz - stereo izlaz. neki ne (npr. moja yamaha spx990) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
ovo sto zvincic kaze, ako ti reverb ima samo jedan input onda ti je dovoljno spojit jedan kanal, a izlaz iz reverba ces spojit stereo sa dva kabela u stereo kanal od pulsarovog mixera.
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Kako je to teoretski preko cincha ili banane moguce. 1 kanal pretvorit u 2
![]() Sta on posalje na svaku stranu jedan mono ili se on malo poigrava sa zvukom unutra pa dely mozes poslat na ljevi a reverb na desni ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
pazi reverb je simulator prostora - simulator bezbroj nepravilnih rebatajica zvucnih valova u prostoru od one prve najjace do zadnje najtise. zato je reverb, za razliku od delaya, tesko simulirat. kad ti zavices 'hej' u hali ili crkvi, taj zvuk je prakticki mono i on sad putuje do zidova i predmeta po prostoriji i odbije se nepravilno bezbroj puti dok zvucni valovi ne izgubu energiju. e, te rebatajice (reverb) ti cujes stereo. tako otprilike radi (simulira) umjetni reverb i zato mu mozes poslat mono send a da on od njega generira stereo reverb.
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Znam ja kako i zasto radi reverb i sta se dogadja u nasem mozgu pa cujemo reverb, ali ja sam to pretvaranje shvatio doslovno :oops:
--------------------- jedan mono (lijevi)-----deely Ide mono ----------------------------------------------------spoje se u stereo ----------------------drugi mono (desni)----reverb na kojemu je na lijevom kanalu deely a na desnom npr. reverb moze bit i distorzija i compresor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Bas bi bilo zanimljivo imati jednu takvu stvarcicu pa zbunjivati ljude na live nastupima
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
-=Reverb=- | ProkDu | Vlado Georgiev | 3 | 26-02-2005 12:00 AM |
Reverb | Eon | Audio Produkcija - Tehnike | 41 | 09-06-2004 12:26 AM |