Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Hardwerski Reverb?? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10671)

Mogli 01-03-2005 07:26 PM

Hardwerski Reverb??

Evo jednog pitanja ciji odgovor svi znaju, a ja ne znam, pa bi zeleo i ja da znam. Naime, usnimio sam vokal i zeleo bih da ga ofarbam hardwerskim reverbom. Kako pravilno ide taj postupak? Signal te trake se izbacuje iz lune u miksetu, pa se ponovo snima, ili ide iz lune u spravu...?? Molim cenjene kolege sa iskustvom da me na jednostavan nacin upute u materiju jer kad se to ucilo, izostao sam sa casa! Inace se amaterski bavim muzikom, pa molim za razumevanje.

SandRob 01-03-2005 07:54 PM

zavisi koliko imas ulaza i izlaza i koji su!?

princip ti je da preko senda u cubaseovom mixeru posaljes signal na bus, onda iz toga busa preko odgovarajeceg asio sourcea taj signal izbacujes iz konpjutera. e sad mozes ga izbacit preko analog dest, spdif dest (ako reverb ima digitalne ulaze i izlaze), preko adat dest i sl.
na reverbu ces namistit 'mix' na 100% (dakle 100% wet) i taj wet signal ces vratit u lunu preko analog sourcea, spdif sourcea ili adat sourcea i zbicit ces ga u pulsarov mixer.

eto, to ti je vrlo jednostavno i sve radi realtime, samo promisli jeli taj hardwareski reverb dovoljno kvalitetan da bi ga koristi!?

Mogli 02-03-2005 07:33 PM

U principu me zbunjuju odnos stereo - mono kod reverba bas za vokal.
Ako sam vokal usnimio mono, saljem ga na stereo bus da bi reverb bio stereo....ili kako??

zvincic 02-03-2005 07:41 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
U principu me zbunjuju odnos staereo - mono kod reverba bas za vokal.
Ako sam vokal usnimio mono, saljem ga na satereo bus da bi reverb bio stereo....ili kako??

zavisi o reverbu.

neki uredjaji podrzavaju mono ulaz - stereo izlaz.

neki ne (npr. moja yamaha spx990)

SandRob 02-03-2005 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
U principu me zbunjuju odnos staereo - mono kod reverba bas za vokal.
Ako sam vokal usnimio mono, saljem ga na satereo bus da bi reverb bio stereo....ili kako??

glas je mono i ono sto ti saljes je mono bez obzira sto saljes u stereo bus, odnosno na 2 kanala, a reverb je stereo, bez obzira sto si ti u njega saljes mono signal.

ovo sto zvincic kaze, ako ti reverb ima samo jedan input onda ti je dovoljno spojit jedan kanal, a izlaz iz reverba ces spojit stereo sa dva kabela u stereo kanal od pulsarovog mixera.

zoro 02-03-2005 08:54 PM

Kako je to teoretski preko cincha ili banane moguce. 1 kanal pretvorit u 2 :idea: .
Sta on posalje na svaku stranu jedan mono ili se on malo poigrava sa zvukom unutra pa dely mozes poslat na ljevi a reverb na desni :idea:

SandRob 02-03-2005 09:06 PM

Quote:

Originally Posted by zoro
Kako je to teoretski preko cincha ili banane moguce. 1 kanal pretvorit u 2 :idea: .
Sta on posalje na svaku stranu jedan mono ili se on malo poigrava sa zvukom unutra pa dely mozes poslat na ljevi a reverb na desni :idea:

ni mi bas jasno sto hoces rec?

pazi reverb je simulator prostora - simulator bezbroj nepravilnih rebatajica zvucnih valova u prostoru od one prve najjace do zadnje najtise. zato je reverb, za razliku od delaya, tesko simulirat. kad ti zavices 'hej' u hali ili crkvi, taj zvuk je prakticki mono i on sad putuje do zidova i predmeta po prostoriji i odbije se nepravilno bezbroj puti dok zvucni valovi ne izgubu energiju. e, te rebatajice (reverb) ti cujes stereo.
tako otprilike radi (simulira) umjetni reverb i zato mu mozes poslat mono send a da on od njega generira stereo reverb.

zoro 02-03-2005 09:21 PM

Znam ja kako i zasto radi reverb i sta se dogadja u nasem mozgu pa cujemo reverb, ali ja sam to pretvaranje shvatio doslovno :oops:

--------------------- jedan mono (lijevi)-----deely

Ide mono ----------------------------------------------------spoje se u stereo

----------------------drugi mono (desni)----reverb

na kojemu je na lijevom kanalu deely a na desnom npr. reverb
moze bit i distorzija i compresor.

SandRob 02-03-2005 09:43 PM

Quote:

Originally Posted by zoro
Znam ja kako i zasto radi reverb i sta se dogadja u nasem mozgu pa cujemo reverb, ali ja sam to pretvaranje shvatio doslovno :oops:

--------------------- jedan mono (lijevi)-----deely

Ide mono ----------------------------------------------------spoje se u stereo

----------------------drugi mono (desni)----reverb

na kojemu je na lijevom kanalu deely a na desnom npr. reverb
moze bit i distorzija i compresor.

he, he... nemoj puno nagadjat... to sa delayom i reverbom je jos teoretski moguce, ali to sa kompresorom i distorzijom... :shock:

zoro 03-03-2005 10:36 AM

Bas bi bilo zanimljivo imati jednu takvu stvarcicu pa zbunjivati ljude na live nastupima :D :D

All times are GMT +1. The time now is 10:58 PM.