Ozvuchavao sam vishe akusticnih - i sa metalnim zicama i klasicnih gitara . Koristio sam razne vrste pikapova:
1. one koji se ubacuju na kobilicu (kao sto kazesh , podrzavaju plasticne zice)
2. one koji se pricvrschuju na otvor (za metalne zice)
3. onu varijantu sa jednim ili dva ona svirala (ne znam sta je tacno) iz chestitki novogodisnjih, koji se lepe za gornju plochu.
Imam vrhunsku klasicnu gitaru, rucni rad (sa plasticnim zicama). Ugradio sam joj pikap i u kobilicu i onu 3. varijantu. Kod obe varijante su izlazi svaki za sebe posebno.
1. varijanta je laka za ugradnju - skida se stara kobilica i umesto nje stavlja pikap sa novom kobilicom. Potrebno je busenje samo jedne male rupe za ulazak kabla u gitaru i jedne na zadnjem panju za prikljucak (varijanta be zikakvih kontrola). Postoji jedan od vechih problema(sa kojim sam se susreo na svojoj gitari), a na koji pre kupovine pikapa treba obratiti paznju. Ramak izmedju zica mora da odgovara razmaku predvidjenom na pikapu!!! Ako nisu isti, sve zice ne sviraju jednako i nema nista od dobrog zvuka.
Zvuk koji se ovako dobije je kao kod Ovejsn gitara. Gitara moze da se koristi i u zivoj svirci bez straha od povratnog efekta.
3. varijanta trazi dosta eksperimentisanja sa plozajem tih "???". Zvuk koji se dobije je vrlo dobar, ali nije za zivu svirku.
|