a jest albini krckao nesto sa garbage, ali mislim da je david grohl svirao sve od nirvana (ma nisu mi nesto drag bend bili nikad). On sad svira i vodi Foo Fighterse (kao gitarista - pjevac). da se vratim na ambience mikrofone: da oni se koriste bas kao ambience mikrofoni (pored overheadsa) i stoje malo dalje od drumseta. njihova svrha je da uhvate onu reverberaciju sobe a ne bubanj i cinele (overheads) direktno. to se koristi umjesto digitalnih reverba a i doda debljinu cijelom setu. da bi se to uradilo potrebna je povoljna prostorija za bubanj - veca soba sa difuznim povrsinama od kamena, drveta i mjestimicna apsorpcija. svjestan sam da je to skoro nemoguce uraditi u nasim uslovima zbog nedostatka sredstava za veliki studio ili mikrofone, ali tako rade visokobudgetne projekte na kojima se zahtijeva ogroman zvuk bubnja. to u kombinaciji sa close miking ili loose mikingom (ovo loose sam ja izmislio kao naziv za manji broj mikrofona na setu - 3 do 4 mikrofona) daje dobre rezultate. znaci, za bubanj su potrebne prilicno akusticne prostorije sa dobrim izbalansiranim prirodnim reverbom koji daje onaj decay na bubnjevima. uostalom, close miking je tako tesko uraditi jer su tu cesto prisutni fazni problemi zbog curenja izmedju kanala, "gluhe" i male sobe samo jos vise otezavaju posao, narocito zbog rezonantnosti u zoni izmedju 300Hz i 400Hz koje stvara "kutijast" zvuk bubnjeva tipican za niskobudgetne produkcije, ali uz malo truda u nekoj vecoj javnoj prostoriji - recimo nosenje drumsa i opreme u neki dom kulture da se iskoristi veliki prostor zbog akustike, mogu se dobiti dobri rezultati uz malo vise muke i truda. upravo planiram to nagovorit prvi sljedeci rock band sa kojim budem radio jer mi je dosadio kutijasti zvuk ili samplovi koji cesto ogranicavaju daljnju doradu projekta..... opet davim... javimo se