![]() |
problem
nije mi jasno ovo: kad slu?am neke druge produkcije vidim da signal ne ide nimalo preko nule, a pada samo jako malo ispod nje....a opet ni?ta nije u peaku....ja do toga nikako ne mogu doci...kad di?em cijeli master, opet postoji ne?to ?to bi moglo i?i preko nule, pa ga spu?tam i dobijem ti?i snimak....da li je to neki gate ili ?ta ve?...mo?da je trivijalno, al ne meni...
|
jo? jedan dodatak: zasad sam to sku?io samo na renderiranoj mp3-ci u wavelabu, idem vidjeti ostalo, pa javim :?
|
Stavis lepo neki limiter/compressor/finalizer da ti odradi...
Najprostiji nacin...uzmes Waves L1 i izaberes preset 16bit Final Master... :D |
sa wavesom L1 ili L2 dizes RMS sto pojacava snagu pesme ali jednostavnom normalizacijom projekta na -0.1 ces dobiti trazeno
|
hvala....da li to mogu sa vstDynamicsom koji ima auto gate, auto level, compress, softClip i limit?... ne ku?im taj trigger frequency range :?:
|
Gate ti zatvara sve decibelaze koje su preko onih koje si mu ti zadao...znaci gate na masteru je nemoguc
Compresijom skidas peakove ali pazi i smanjujes dinamiku pesme tako da tu budi oprezan Limiterom ces sve zarezati dobro ali se on iskljucivo koristi kada je kompresor neupotrebljiv Softclip ti peakove koji prelaze preko 0 db pokusava odraditi bez distorzije ali mislim da to nije neko resenje jedino u slucaju da i limiterom i kompresorom ne mozes nista uraditi.Onda lepo odradi mix ponovo i malo iskompresuj. |
hvala ljudi...Skin'o sam si classic master limiter i mislim da ce lijepo odratiti zadacu...
|
Ustvari, ovde se prica o "masteringu".
Kako god, da ne pisemo ovde sad cijelu teoriju o tome, nadji linkove na forumu (rumski forum o masteringu) i procitaj ono sto kaze cika Bob Katz. Jos nesto - svi pokusavaju napraviti sto glasniji snimak (kao "loudness war), ali to stvarno nije bitno. Napravi dobar mix, ostavi par dana da odlezi i onda ga udari limitingom ili slicno - ili odnesi prijatelju koji ima dobre usi i monitore da ti to uradi (ima tu trikova sa kompresorima - ponekad i dva u lancu i equalizerima), L2 ili ME Loudness Maximizer ce uradit pravu stvar za pocetak, ali pazljivo i bez pretjerivanja (citaj Bob Katz-a), namjesti peak brickwall na 0, -0.1 ili -0.3 svejedno, samo pazi da ne spljostis muziku totalno itd. Ako imas RMS reader, potrudi se da prosjecna glasnoca muzike bude u zoni oko -12 do -7dB ili slicno. I jos nesto, pozeljno je da razlika izmedju gornje i donje vrijednosti peakova (pulsiranja muzike) ne bude manja od 6 dB (znaci izmedju tihih i glasnih dijelova o groove-u)... itd... ...ajd' da ne davim... |
Quote:
bob ketz bi reka "the best limiter i no limiter", ali to ne znaci da stvar ne treba 'limitirat'. postoji trick kako to napravit i bez limitera ;) |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 04:37 PM. |