Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2004, 06:57 AM   #31
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Pa sta da vam kazem. Mislim da vredi procitati...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2004, 08:32 AM   #32
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

dobar je tekst, samo brate impozantno
Old 03-06-2004, 11:50 PM   #33
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Pa sta da vam kazem. Mislim da vredi procitati...
Ma odlicno , samo sto Eon rece impozantno
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2004, 11:48 AM   #34
File
Senior Member

Radio sam sa kompresorom na glasu(spika) i uspio sam dobit da su svi glasovi sli?ni, bez padova i uspona....(ne znam objasnit :oops: )...ali mislim da sa limiterom bolje mogu izjedna?it tiho i glasno na istu glasno?u....zadam neki prag....(u ovom slu?aju je to nula)...i onda teram gain tako da preglasno ne dobije izobli?enje, a da ono ti?e do?e do te nule....dali to mo?e i kompresor....ili je najbolje to dvoje kombinirati......
File is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2004, 11:14 PM   #35
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

pazi prag na nuli ti je bitan samo da budes siguran da ti zvuk ne ode preko. Ako ga postavis manje na -1 ili jos manje onda ces u zavisnosti od toga koliko je zvuk glasan moci sredjivati zvuk i onaj najefektniji deo zvuka ces najbolje iskoristiti. Ustvari logika kompresora je u tome da one peakove skreses sto profesionalnije a ostavis cist zvuk sa sto vecim RMS-om.

Kombinacija limitera i kompresora ti nije potrebna jedino u slucaju da kompresorom nisi resio neki peak i posle njega stavis limiter, ali pazi tu mozes sjebati zvuk opasno
Old 06-06-2004, 07:58 AM   #36
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Citiracu sebe. "Najbolji kompresor je covek"
meni je ovo isto kako da si reka da je najboji reverb covik
Old 06-06-2004, 04:36 PM   #37
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
a ne.. najbolji reverb je pravi prostor...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2004, 04:47 PM   #38
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
Quote:
Originally Posted by kVu
Citiracu sebe. "Najbolji kompresor je covek"
da, mislim da se odnosilo na uvo i osecaj slusljivosti zvuka
Old 07-06-2004, 11:16 PM   #39
Benx
Junior Member

Pa jesam malo davio, ali sta cu... kad me krene...
:oops: Puknes neki limiter - pa kad zazvuci - trci da pustis prijateljima
Benx is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2004, 06:31 PM   #40
Benx
Junior Member

Quote:
Originally Posted by File
Quote:
Originally Posted by Shot
@Benx:

Daj malo probaj shvatit sto covjek pita i koji je njegov nivo znanja. O kakvim ti dobrim miksevima pricas?! Pa ne zna one osnove i sad ce napraviti dobar miks. Tu smo da mu objasnimo stvari na nama mozda banalan nacin.
Da istina je....da sam dobio taj odgovor prije...ne bi ga ku?io ni?t'.....al' sad mi je jasno....ako pretjerujem sa tim limiterom...sve ?e mi se di?i na istu razinu i izpeglati, a to nije dobro nikako....koristit ?u ga i kod snare-a i vokala, kicka i jo? nekih pojedinih kanala (ako kompresija ne uspije izjedna?it), i naravno u masteringu...Istina je da kompresor jo? uvjek nisam sku?io...npr. gitare....mi uvjek zvu?e lo?ije sa kopresorom, nego bez....a stavim ga na preset za gitare...i jo? se igram sa kompres. smanjim ili dignem attack(ovisi o pjesmi)...mislim da se u ovom slu?aju(metal\punk\rock)ni ne trebaju koristiti kompresori...jer su to sve distorzirani zvukovi(pa time i djelomi?no jednaki) pa i "oscilacija" zvuka treba ovisiti o gitaristu\ici....a sa kompresorom bi se samo dobio neprirodan dojam(+ ?to je i distorzija ve? tu da napravi to)...
Pa i ne trebas kompresor na distorziranim elektricnim gitarama u 90% slucajeva, a ni na bubnjevima ako su semplovi u pitanju. Doduse, ako radis na semplovima akusticnog bubnja, narocito ako su napravljeni u dva programa - jedan close miking a drugi ambience - koji treba da sviraju zajedno, ili pak na oprave akusticnom bubnju (close miking i overheads i ambience mikrofoni - zvuk sobe, sto je vrlo vazno), mozes sve to izbalansirat, panovat, eq-ovat i kompresovat pojedinacne kanale na insertima da izdignes virblove na doboshu i da izbjegnes radikalne peakove pa onda sve to posaljes na stereo grupu i stavis jedan dobar lampas kompresor (waves renaisance ili slicno na kompujterima) cijeli drumset dobije meso, muda, cohones... kontash, a i cinelice reaguju zajedno sa kickom i doboshem pa dubijes onaj mocni rockerski pumping. Ima jos par slicnih trikova. Posaljes ambience mikrofone na poseban group kanal i kompresujes samo njih i dodajes ih da popune zvuk. Slicno mozes uradit ako posaljes cijeli mix bubnja na grupu kroz kompressor pritisnes ga malo vise i dodajes ga postepeno u mix sa kanalima sa kojeg si izvuko signal dok ne "zazvuci dobro". To je jedan starinski nacin koji je cudan jer kompresor znaci ne ide serijski preko cijelog bubnja nego ide sa splitovanog signala i miksa se paralelno sa vec postojecim zvukom u mixu.
A sto se tice compova na pojedinacnim kanalima i onog na finalnom mixu kroz master fader ili na masteringu to su totalno razlicite stvari.
nestalo mi vise inspiracije... pauza... stay tuned.
Benx is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules