|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Ovako bavim se pjevanjem, prijatelj i ja snimamo na niskobudžetnoj opremi, ali to sada nije bitno.
Naime i on i ja imamo govornu manu, naime glas "R" izgovaramo kao Đule iz Van Gogh-a ili kao Vojislav Å*eÅ¡elj. Za snimanje koristim FL Studio, za mix i audio edit koristim audacity/adobe audition. Da li postoji neki postupak da ispeglam relativno loÅ¡ izgovor glasa "R" ili mi je najpametnije da semplujem i samo taj glas zamjenim ako me shvatate Å¡ta želim da kažem... Izvinite ako temu nisam postovao u ispravnu sekciju, nisam znao gdje je najbolje da stavim... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Odmah odustani od semplovanja i zamenjivanja glasa R ukoliko nisi spreman na to da štimuješ svako njegovo pojedinačno pojavljivanje (pošto je R zvučni suglasnik i samim tim ima intonaciju). Obaška se zvučni glasovi i po boji i po intonaciji naslanjaju na susedne zvučne glasove, pa je napraviti prirodan prelaz između njih maltene nemoguća misija.
Meni je inače ideja o tehničkom sakrivanju govornih mana bez veze. Ako tebi lično toliko smeta to tvoje R bolje ti je da odeš kod logopeda. Ili pri pisanju tekstova gledaj da imaš što manje reči koje zahtevaju dugačko ili naglašeno R. Što se publike tiče, nisam primetio da je neobično R smetalo Đuletovoj karijeri, a ni Akijevoj (Parni Valjak). Pozdrav, Vasa P.S. Inače, Đule i Šešelj ne izgovaraju R na isti način (Đule ima francusko [ʁ], a Šešelj ga izgovara kao englesko [w]).
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 03-11-2017 at 03:10 PM. Reason: Obaška |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Hmmm...nije kao w...Kod njega, više je jezik u položaju za slovo D...pa malo više ka vrhu sekutića gornjih... Probaj... Probaj sa Predsednik npr...kao da kaže Pdecednik...neko meko d...
A za izgovor slova R, jezik kreće sa pozicije vrha donjih prednjih zuba, uvija se ka nepcima i kada se prostor toliko smanji, pod pritiskom vazduha se desi kao mini-virbl..od jedva dva-tri dodira vrha jezika i nepca, pa izađe bukvalno par prepolovljenih slova D...
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
Poenta je, ako mogu neki veoma uspeÅ¡ni profesionalni pevači (pa i TV voditelji) da imaju takvu "manu", ne znam Å¡to bi brinuo oko toga. Učini da to bude tvoja prepoznatljivost. Svako ima neke svoje "mane" i ne bi ni valjalo da smo svi isti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
...da, onda se postaraj da zbog svega ostalog to ostane 'malo r'...
![]()
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Govorna mana..
kao i sve u kreativnoj industriji; manu treba pretvoriti u prednost i time dobijeÅ¡ na originalnosti. Znam da zvuči ljigavo ali fakat je tako. Pitanje je samo dali je artista spreman prihvatiti to, dali ga iznutra muči to.. a osjetit će se u snimci.. Elem,nedavno smo radili naÅ¡to na songu u kojoj tekst počinje sa slovom Č.. i nikako da nađemo zamjensku riječ koja bi super pasala.. a onda se sjetim dugmića i doživjeti stotu: "Učite jogu, kamasutru, zen.. Č,Č,Č, čuvajte nerve, kosu, zube, ten (The Who: My generation?)
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pop filteri - vrste, prednosti i mane | psionic | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 29-08-2013 02:46 PM |
"Peglanje" snimljenog vokala | mr_eko | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 28-11-2010 08:17 PM |
Peglanje (uravnote?enje) snimka | alfom | Audio Produkcija - Tehnike | 27 | 11-09-2010 11:27 AM |
Ko radi aran?mane ... | alfom | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 3 | 07-06-2010 02:51 PM |