Quote:
Originally Posted by awacs
Ja mislim da je to jedno sasvim ozbiljno zezanje, i da to zezanje kaže: „Radim ono što me radi i mogu da ga duvaju samozvani čuvari urbane kulture iz Popboksa i okoline.“
|
Ovaj deo razumem, shvatanje da je smisao toga neka provokacija. Privlačenje pažnje, spajanje nekih (uslovno rečeno) nespojivih stvari radi drmanja ljudi, tj. provokacija.
Ovo je sve pod uslovom da ne pričamo uopšte o spoju sa ciljem sprdnje, a vidi se da i neki ljudi iz filma ida malo na "tongue in cheek".
Quote:
Originally Posted by awacs
I dobro je što je u tekstu pomenut kultur-fašizam, pošto je on prisutan na svim nama bliskim prostorima. U stvari, postoje dva sloja kultur-fašizma: onaj državni i onaj šatro nezavisni. I ne zna čovek koji je gadniji.
|
... ali ovaj deo već ne mogu da razumem. Ja lično nemam problem sa tim da dozvolim da svako treba da ima neko svoje parče khm, bilo čega. Ali, u praksi prosto često ne možeš neko smeće nazvati kulturom, a da time indirektno ne uniziš i nešto što je daleko vrednije po kojim god hoćeš kriterijumima. Koliko god se ja trudio, uvek na kraju primetim da su razlike tu i velike.
Ja recimo nisam nikada nisam sreo slučaj da neko istinski poštuje jazz, rok ili bilo šta slično, a da isto toliko poštuje/izvodi turbo folk. Takav primer naprosto ne postoji. Svi koji istinski krenu da rade te kompromise se ili žestko ograđuju od suštine neke pojave, ili moraju da se zalivaju nekim alkoholom da mogu nešto da svare. Ne pričam o primerima gde se poštuje izvorna narodna muzika (i ono što se oslanja na nju), npr. Leb i sol, i ne pričam o primerima gde nekome iz turbo folka iz bilo kog ličnog razloga legnu 2-3 pesme.