|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 06-10-2017 at 12:31 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Member
|
![]() Quote:
I oni nemaju problem sa tim. NaÅ¡ problem je međutim, Å¡to mi sami ne znamo Å¡ta je naÅ¡e autentično, pa krpimo i vučemo odakle stignemo, meÅ¡amo neke bućkuriÅ¡e i onda se pravimo da je to super. Na opÅ¡te čuđenje i Nemaca i ostalih koji nas posmtaraju sa strane (ako nas uopÅ¡te i posmatraju.. ) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
A Å¡ta ćemo ako je i to nastalo pod nekim uticajem sa strane?
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
Pretpostavljamo da je sve nastajalo sa viÅ¡e ili manje uticaja sa strane. Ali nije isto ako si 500 godina gradio sopstveni identitet i jačao ga i ako ti je 500 godina identitet razgrađivan i slabljen.
Opet, ima potpuno autohtonih zajednica koje se malo ili nimalo meÅ¡ale sa drugim zajednicama, međutim...njihovo kulturno nasleđe obično ne nađe na neki Å¡iri odjek. ZaÅ¡to je to tako? Ko nameće estetske standarde pa je npr jedna sveopÅ¡ta kulturna meÅ¡avina uticaja u Americi, naiÅ¡la na planetarno dopadanje, tema je o kojoj možemo da pričamo |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Uzgred, kad već pomenuh sastavne delove rokenrola, meni onaj belački deo samo smeta, kao Å¡to je smetao i Džimu Morisonu, pa zato kod Dorsa nema kaubojskih elemenata. Kod njih je osnova bluz, a umesto kantrija tu su uticaji romantičarske poezije i književnosti bitnika. SavrÅ¡eno!
![]() |
![]() |
#26 | |
Member
|
![]() Quote:
Razlika je samo u tome Å¡to se nečije daleko čuje, a nečije samo lokalno. Nečije ostavlja dubokog traga u civilizaciji, nečije se brzo zaboravlja. Kako to da je npr rock and roll toliko duboko prodrmao ceo svet, a neki drugi muzički pravci nisu? Kako to da nečije pesme nađu vrlo lako put do svih ljudi na svetu, bez obzira odakle su i ko su, a nečije su ostale za lokalnu upotrebu i verovatno nikad niko neće čuti za njih. Pada mi na pamet (nadam se da ćemo se složiti) jedna lepa melodija potekla sa ovih prostora. Svi se (nadam se) sećamo onog instrumentala "Jednoj ženi" Z.Manojlović. Kako to da ta stvar nije doživela svetski, antologisjki uspeh kao Å¡to je npr "Samba Pa Ti" od Santane ili neke slične iz tog žanra. Tu i tamo volim da čujem "Kukuriku kolo" (violina) i stvarno se pitam Å¡ta tu sve učestvuje u estetskom doživljaju tog maestralnog dela. Da li bih na to kolo ostao ravnoduÅ¡an da sam rođen i odrastao u npr Å*kotskoj? Ili neki arhetipovi (i koji?) tu igraju neku ulogu, protiv naÅ¡e biće ne može niÅ¡ta.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
http://www.tegla.rs/nesto-kao-recenz...-jos-po-nesto/
ja mislim da je ovo i dalje jedno dobro zezanje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Member
|
![]() Quote:
Zezanje u Srbiji mi liči na zezanje zatovrenika u ćeliji. Neko "aj da se zezamo, bolje nego da se poubijamo" zezanje. Zezanje iz očaja. Neko će reći (sa pravom) pa bolje i to nego da se stvarno poubijamo. Ali je to mač sa dve oÅ¡trice. Zezanje je u Srbiji postalo modus vivendi. Sve je "kao" (kakao) Sve je zezanje, od pristupa, preko manifestacije. retko gde se vide profesionalni muzičari. Možda u folku? Imaju i ti ljudi svoja "zezanja", ali moje je miÅ¡ljenje, da kada rade muziku, tome pristupaju mnogo ozbiljnije nego muzičari drugih žanrova (naročito rokeri ili ko je već ostao ) Kada zezanje legne preko ozbiljnog i plodonosnog rada, onda je to pravo zezanje. Kada zezanje legne preko besa i očaja, onda je to neÅ¡to drugo. Zezanje je poseban i veoma značajan fenomen. Mnogi tabui se tako preko zezanja "provuku" i zažive kao kulturni obrazac. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
pazi ljubana (shrink fm) licno poznajem i mogu da kazem da smo bas pravi drugari i prijatelji , jeste da smo 10-ak godina udaljeni (relativan pojam sto se mene tice ) , covek radi nesto drugo i nesto drugo za ga zanima (spomenuo je cime se zapravo bavi u dokumentarcu ... evo nesto sto nije turbotronik
https://www.discogs.com/Various-Greb...elease/6130090 ali nadji na youtube njegove radove kao shrink fm ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
I dobro je Å¡to je u tekstu pomenut kultur-faÅ¡izam, poÅ¡to je on prisutan na svim nama bliskim prostorima. U stvari, postoje dva sloja kultur-faÅ¡izma: onaj državni i onaj Å¡atro nezavisni. I ne zna čovek koji je gadniji. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Turbo folk ili sta god ? | ugljesa | Promocija radova | 8 | 24-10-2012 01:46 PM |
gastos folk.......... nova kategorija | shashko | Razno | 12 | 27-11-2010 11:30 AM |
Folk(Narodna)muzika | master29 | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 111 | 03-03-2008 03:28 AM |
YU Pop & Folk VS. ....... | idekius | Razno | 53 | 28-11-2007 10:48 AM |