Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-08-2017, 07:08 PM   #11
Francuz
Member

Default Re: Moze li pomoc oko masteringa?

Ono sto sam primetio da se Rumski nekako raspao, sto ??? Nema novih tema , nema rasprave, noviteta ,nekako se sve svelo pogledaj ako ti sta treba na Youtube . Ne bi nikog da uvredim ali puno starih clanova nema i ja retko kad svacam ovde .Iako sam clan godinama uvek mi je bilo drago da procitam nesta zanimljivo iz sveta audio prudukcije .Dosta clanova se preselilo na Fb skoro je bila rasprava oko Studio one 3 . Mozda i gresim ili imam pogresan utisak ko ce ga znati .
Old 24-08-2017, 09:59 PM   #12
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Francuz View Post
Ono sto sam primetio da se Rumski nekako raspao, sto ??? Nema novih tema , nema rasprave, noviteta ,nekako se sve svelo pogledaj ako ti sta treba na Youtube . Ne bi nikog da uvredim ali puno starih clanova nema i ja retko kad svacam ovde .
Neminovno je da se makar jednom godišnje javi neko od starih članova koji će primetiti koliko je forum propao, a sve prećutkujući svoju ulogu u njegovoj propasti.

https://youtu.be/9ZKE5efsMD4?t=1m37s

Pozdrav,

Vasa
Old 24-08-2017, 10:02 PM   #13
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by midilady View Post

1. Redosled postupaka u masteringu i M/S procevanje signala
Samo za ovo pitanje mogu da kazem da je redosled procesiranja u masteringu kod mastering inzinjera gotovo uvek rezultat subjektivnog osecaja i rezultat decenijskog ili visedecenijskog trial & error postupka ....

Istrazivanjem ces doci do toga da neki mastering inzenjeri izjavljuju da ni ne koriste M/S procesing, dok neki koriste obilno... Neki ne koriste limitere uopste, neki se kunu u hardverski L2 ili nesto slicno, neki samo klipuju konvertere, neki pak kazu da nikad ne klipuju... Neki ce da kazu multibend kompresija im je kljuc, neki kazu da uopste ne koriste multibend kompresiju.. Go figure !

Quote:

2. Sampling rate i Bit rate u masteringu; audio formati i isporuka gotovih traka

Ja nisam masteridzija (i ako sam potpisan na desetina projekata kao mastering by, to je samo zato sto u poslednje vreme vecina zeli da sve uradi jedan covek), ali kao mikser sam radio sa nekoliko mastering inzenjera, u glavnom preferiraju da dobiju mix koji je wav (ili aiff) 24/44 ili 24/48, uvek sam nazad dobijao wav 16/44 jer je to format za CD i taj format kao konacan format se ustalio (jos uvek).

Quote:

3. Resampling, audio kompresije (mp3, Flac)
Za resampling ili promenu sample rate-a , odnosno uglavnom downsampling sa 48 na 44 koristim r8brain i SRC iz izotopovog RX-a...

Audio kompresija - Ovo nije relevantno za mastering, nikad kad sam imao posla sa mastering inzenjerima nije se desilo da sam im slao lossy file-ove ili oni meni (mada je flac loseless), ali praktikujem da kad mi klijenti traze mp3 file, da ogranicim fajl da pikuje do -0.5, nekad i do -1 zbog intersample pikova, jer peak-ovi malo skoce nakon konverzije u mp3...

Quote:
4. Mastering za vinyl, iTunes i streaming sajtove; ISRC, Barcode
Jednom sam spremao album za vinil, gledao sam da ne bude prelimitiran, i gledao sam da umeksham visoke sto je vise moguce, mada ovi sto katuju vinil uvek imaju neki pre-procesing koliko ja znam... Masa albuma koje sam radio je na itunes-u, nikad mi niko nije trazio nista posebno, znam da itunes sad ima neke standarde koje traze da se ispostuju, jednom sam procitao, ali sam zaboravio... ISCR i Barcode ni ne znam sta su, proguglao sam sada, niko mi nikad to nije trazio, niti su me mastering inzenjeri ikada pitali za to kada sam dostavljao mikseve, mislim da se time bavi label, stvarno ne znam, mozda ce neko iskusniji da uleti da objasni...

Quote:
5. Analogni, digitalni i hibridni mastering
Isto kao analogni, digitalni ili hibridni miksing, odgovor je kao na prvo pitanje samo modifikovan:

Da li ce masteirng inzenjer odabrati da radi analogno ili digitalno ili hibridno je gotovo uvek rezultat subjektivnog osecaja i rezultat decenijskog ili visedecenijskog trial & error postupka i iskustva ....

Quote:
6. Mastering stemova
Istrazivanjem ces doci do toga da neki mastering inzenjeri izjavljuju da ni ne rade stem mastering vec traze korekciju (ako je moguce)... Neki ni korekciju ne traze nego rade sa onim sto imaju... A neki ce da kaze da najradije rade sa stemovima... Go figure !

Nadam se da sam bio od pomoci

EDIT: Sad sam procitao guidelines za iTunes, kaze:

- Minimum 44khz (moze i 48 i 88 i 96 i 192)
- Minimum 16bit (moze i 24bit)
- Ne slati upsample-ovane fajlove
- Ne slati downsample-ovane fajlove i ditherovane fajlove 16bit fajlove za CD (ovo me buni, jer sam milion puta slao i uglavnom tako sam i slao, jer ako vec ides sa 24bit na 16bit potreban je dither), mozda misle ne slati ih ako postoje fajlove veceg sample rate-a i bit deptha, ovo je super informacija, slacu od sada 24bit za itunes.
- Takodje kazu da preporucuju 1db headroom-a (ono sto sam opisao u odgovoru za mp3), ali nisu definitivni da mora.

- Takodje kazu:

U masteringu je sve vezano za donošenje odluka o nivoima glasnoće, dinamičkog opsega i frekvencijskog opsega

Znaci ne postoji direktna formula, samo smernice... Niko ne moze da te spreci da low shelf bude odvrnut +20db ako mastering inzenjer i artist to zele...

Last edited by Jan; 24-08-2017 at 11:21 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2017, 12:04 AM   #14
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Thumbs down Re: Moze li pomoc oko masteringa?

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Samo za ovo pitanje mogu da kazem da je redosled procesiranja u masteringu kod mastering inzinjera gotovo uvek rezultat subjektivnog osecaja i rezultat decenijskog ili visedecenijskog trial & error postupka ....

Istrazivanjem ces doci do toga da neki mastering inzenjeri izjavljuju da ni ne koriste M/S procesing, dok neki koriste obilno... Neki ne koriste limitere uopste, neki se kunu u hardverski L2 ili nesto slicno, neki samo klipuju konvertere, neki pak kazu da nikad ne klipuju... Neki ce da kazu multibend kompresija im je kljuc, neki kazu da uopste ne koriste multibend kompresiju.. Go figure !

Ja nisam masteridzija (i ako sam potpisan na desetina projekata kao mastering by, to je samo zato sto u poslednje vreme vecina zeli da sve uradi jedan covek), ali kao mikser sam radio sa nekoliko mastering inzenjera, u glavnom preferiraju da dobiju mix koji je wav (ili aiff) 24/44 ili 24/48, uvek sam nazad dobijao wav 16/44 jer je to format za CD i taj format kao konacan format se ustalio (jos uvek).

Za resampling ili promenu sample rate-a , odnosno uglavnom downsampling sa 48 na 44 koristim r8brain i SRC iz izotopovog RX-a...

Audio kompresija - Ovo nije relevantno za mastering, nikad kad sam imao posla sa mastering inzenjerima nije se desilo da sam im slao lossy file-ove ili oni meni (mada je flac loseless), ali praktikujem da kad mi klijenti traze mp3 file, da ogranicim fajl da pikuje do -0.5, nekad i do -1 zbog intersample pikova, jer peak-ovi malo skoce nakon konverzije u mp3...

Jednom sam spremao album za vinil, gledao sam da ne bude prelimitiran, i gledao sam da umeksham visoke sto je vise moguce, mada ovi sto katuju vinil uvek imaju neki pre-procesing koliko ja znam... Masa albuma koje sam radio je na itunes-u, nikad mi niko nije trazio nista posebno, znam da itunes sad ima neke standarde koje traze da se ispostuju, jednom sam procitao, ali sam zaboravio... ISCR i Barcode ni ne znam sta su, proguglao sam sada, niko mi nikad to nije trazio, niti su me mastering inzenjeri ikada pitali za to kada sam dostavljao mikseve, mislim da se time bavi label, stvarno ne znam, mozda ce neko iskusniji da uleti da objasni...

Isto kao analogni, digitalni ili hibridni miksing, odgovor je kao na prvo pitanje samo modifikovan:

Da li ce masteirng inzenjer odabrati da radi analogno ili digitalno ili hibridno je gotovo uvek rezultat subjektivnog osecaja i rezultat decenijskog ili visedecenijskog trial & error postupka i iskustva ....

Istrazivanjem ces doci do toga da neki mastering inzenjeri izjavljuju da ni ne rade stem mastering vec traze korekciju (ako je moguce)... Neki ni korekciju ne traze nego rade sa onim sto imaju... A neki ce da kaze da najradije rade sa stemovima... Go figure !

Nadam se da sam bio od pomoci

EDIT: Sad sam procitao guidelines za iTunes, kaze:

- Minimum 44khz (moze i 48 i 88 i 96 i 192)
- Minimum 16bit (moze i 24bit)
- Ne slati upsample-ovane fajlove
- Ne slati downsample-ovane fajlove i ditherovane fajlove 16bit fajlove za CD (ovo me buni, jer sam milion puta slao i uglavnom tako sam i slao, jer ako vec ides sa 24bit na 16bit potreban je dither), mozda misle ne slati ih ako postoje fajlove veceg sample rate-a i bit deptha, ovo je super informacija, slacu od sada 24bit za itunes.
- Takodje kazu da preporucuju 1db headroom-a (ono sto sam opisao u odgovoru za mp3), ali nisu definitivni da mora.

- Takodje kazu:

U masteringu je sve vezano za donošenje odluka o nivoima glasnoće, dinamičkog opsega i frekvencijskog opsega

Znaci ne postoji direktna formula, samo smernice... Niko ne moze da te spreci da low shelf bude odvrnut +20db ako mastering inzenjer i artist to zele...
Hajmo sada svi lepo procitajte i naucite se da ne mrzite, evo ga jedan pre svega NORMALAN COVEK, a takodje i strucnjak. Svaka cast na volji i izdvojenom vremenu zaista; jedan koji nije isfrustriran ili sta god, nego osoba voljna da pomogne, a ne da samo i samo omalovazava i siri hejt. HVALA TI veliko, ovo je jako lepo napisano i pomaze mi maksimalno, a nadam se da ce jos nekome pomoci ko nema iskustva i znanja iz masteringa. Respect i bravo!
midilady is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2017, 12:36 AM   #15
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Hajmo sada svi lepo procitajte i naucite se da ne mrzite, evo ga jedan pre svega NORMALAN COVEK, a takodje i strucnjak. Svaka cast na volji i izdvojenom vremenu zaista; jedan koji nije isfrustriran ili sta god, nego osoba voljna da pomogne, a ne da samo i samo omalovazava i siri hejt. HVALA TI veliko, ovo je jako lepo napisano i pomaze mi maksimalno, a nadam se da ce jos nekome pomoci ko nema iskustva i znanja iz masteringa. Respect i bravo!

Hej, nemoj da me shvatiš pogrešno, ali uvek poslušaj šta awacs i Bockie kažu, da nije awacs-a i još par njih ne bih ni dolazio na forum odavno
Old 25-08-2017, 12:39 AM   #16
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Quote:
Hej, nemoj da me shvatiš pogrešno, ali uvek poslušaj šta awacs i Bockie kažu, da nije awacs-a i još par njih ne bih ni dolazio na forum odavno
Taman te nahvalila a ti ovako
just kidding
Old 25-08-2017, 12:56 AM   #17
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
just kidding

Samo da dodam, ako si početnik u celom ovom svetu snimanja, miksanja itd... Ne zamaraj se previše MS procesorima itd... Počni prvo sa bazičnim eq-ovima i kompresorima... Za početak stock eq ili par eq-ova, kompresora, par reverba, dilej, i tu i tamo neka modulacija (flanger, chorus...) su sasvim dovoljni...

Za mastering su , po meni, bitni uslovi u kojima se radi, sigurno da je inženjer najbitniji, ali i njemu je potrebno da ima pre svega akustički dobro uređen prostor i dobro slušanje, i takođe smatram da ne može se odmah početi sa masteringom pre nego da se dobro upozna tehnika i da se usavrši veština, jer mastering je suptilna veština, tipa sa par sitnih pokreta oni utegnu pesmu, tipa 1db ovamo-onamo, mrvica kompresije itd, sve što bi mogli i ti ja, ali je najbitnije što iz iskustva oni znaju gde je ta mrvica koja treba da se oduzme ili doda da pesma postane još bolja...

Last edited by Jan; 25-08-2017 at 04:44 AM.
Old 25-08-2017, 01:11 AM   #18
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Quote:
Samo da dodam, ako si početnik u celom ovom svetu snimanja, miksanja itd... Ne zamaraj se previše MS procesorima itd... Počni prvo sa bazičnim eq-ovima i kompresorima... Za početak stock eq ili par eq-ova, kompresora, par reverba, dilej, i tu i tamo neka modulacija (flanger, chorus...) su sasvim dovoljni...

Za mastering su , po meni, bitni uslovi u kojima se radi, sigurno da je inženjer najbitniji, ali i njemu je potrebno da ima pre sve akustički dobro uređen prostor i dobro slušanje, i takođe smatram da ne može se odmah početi sa masteringom pre nego da se dobro upozna tehnika i da se usavrši veština, jer mastering je suptilna veština, tipa sa par sitnih pokreta oni utegnu pesmu, tipa 1db ovamo-onamo, mrvica kompresije itd, sve što bi mogli i ti ja, ali je najbitnije što iz izkustva oni znaju gde je ta mrvica koja treba da se oduzme ili doda da pesma postane još bolja...
Slazem se u potpunosti Jan, hvala jos jednom.
Old 25-08-2017, 08:56 AM   #19
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
just kidding
eh jos si mlad-a (?)...mi smo ti cudni soj likova. Jednom te kude i osjecaš da te zaj.... a poslje ti široke ruke pomognu i educiraju itd. Zato pazi..
..Sjećam se prije mnogo godina raspravljali smo svi o H2O o novim krekiranim plaginovima, Cubase itd. Nakon jedno 10 g opa... spomeni da imaš krekiran
neki program (plugin) dobiješ po tikvi..i još te izvređaju kao..pa kupi to kaj trebaš..i to likovi koji su se u prošlosti hvalili sa novim H2O verzijama.

..naravno da i ovo ide u sferu "šala mala"
Old 28-08-2017, 12:27 PM   #20
sira
Senior Member

sira's Avatar

Jan je ovo ovdje jako lipo "kompilirao" ali da si više pročačkala po forumu, našla bi više manje sve ove odgovore u više tema.
Ja sam isto počeo odgovarat ali sam u jednom trenutku zaključio da u biti nemam nekog realnog iskustva iza sebe, više teorijskog, večinom pokupljenog s ovog foruma, pa mi je bilo bolje mučat i ne prodavat "pamet" koju u biti nisam nikad primjenio u praksi
sira is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
mastering

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules