Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-08-2017, 12:39 AM   #1
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Default Re: Moze li pomoc oko masteringa?

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Hej, nemoj da me shvatiš pogrešno, ali uvek poslušaj šta awacs i Bockie kažu, da nije awacs-a i još par njih ne bih ni dolazio na forum odavno
Taman te nahvalila a ti ovako
just kidding
midilady is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2017, 12:56 AM   #2
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by midilady View Post
just kidding

Samo da dodam, ako si početnik u celom ovom svetu snimanja, miksanja itd... Ne zamaraj se previše MS procesorima itd... Počni prvo sa bazičnim eq-ovima i kompresorima... Za početak stock eq ili par eq-ova, kompresora, par reverba, dilej, i tu i tamo neka modulacija (flanger, chorus...) su sasvim dovoljni...

Za mastering su , po meni, bitni uslovi u kojima se radi, sigurno da je inženjer najbitniji, ali i njemu je potrebno da ima pre svega akustički dobro uređen prostor i dobro slušanje, i takođe smatram da ne može se odmah početi sa masteringom pre nego da se dobro upozna tehnika i da se usavrši veština, jer mastering je suptilna veština, tipa sa par sitnih pokreta oni utegnu pesmu, tipa 1db ovamo-onamo, mrvica kompresije itd, sve što bi mogli i ti ja, ali je najbitnije što iz iskustva oni znaju gde je ta mrvica koja treba da se oduzme ili doda da pesma postane još bolja...

Last edited by Jan; 25-08-2017 at 04:44 AM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2017, 01:11 AM   #3
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Samo da dodam, ako si početnik u celom ovom svetu snimanja, miksanja itd... Ne zamaraj se previše MS procesorima itd... Počni prvo sa bazičnim eq-ovima i kompresorima... Za početak stock eq ili par eq-ova, kompresora, par reverba, dilej, i tu i tamo neka modulacija (flanger, chorus...) su sasvim dovoljni...

Za mastering su , po meni, bitni uslovi u kojima se radi, sigurno da je inženjer najbitniji, ali i njemu je potrebno da ima pre sve akustički dobro uređen prostor i dobro slušanje, i takođe smatram da ne može se odmah početi sa masteringom pre nego da se dobro upozna tehnika i da se usavrši veština, jer mastering je suptilna veština, tipa sa par sitnih pokreta oni utegnu pesmu, tipa 1db ovamo-onamo, mrvica kompresije itd, sve što bi mogli i ti ja, ali je najbitnije što iz izkustva oni znaju gde je ta mrvica koja treba da se oduzme ili doda da pesma postane još bolja...
Slazem se u potpunosti Jan, hvala jos jednom.
midilady is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2017, 08:56 AM   #4
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by midilady View Post
just kidding
eh jos si mlad-a (?)...mi smo ti cudni soj likova. Jednom te kude i osjecaš da te zaj.... a poslje ti široke ruke pomognu i educiraju itd. Zato pazi..
..Sjećam se prije mnogo godina raspravljali smo svi o H2O o novim krekiranim plaginovima, Cubase itd. Nakon jedno 10 g opa... spomeni da imaš krekiran
neki program (plugin) dobiješ po tikvi..i još te izvređaju kao..pa kupi to kaj trebaš..i to likovi koji su se u prošlosti hvalili sa novim H2O verzijama.

..naravno da i ovo ide u sferu "šala mala"
Old 28-08-2017, 12:27 PM   #5
sira
Senior Member

sira's Avatar

Jan je ovo ovdje jako lipo "kompilirao" ali da si više pročačkala po forumu, našla bi više manje sve ove odgovore u više tema.
Ja sam isto počeo odgovarat ali sam u jednom trenutku zaključio da u biti nemam nekog realnog iskustva iza sebe, više teorijskog, večinom pokupljenog s ovog foruma, pa mi je bilo bolje mučat i ne prodavat "pamet" koju u biti nisam nikad primjenio u praksi
sira is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2017, 05:23 PM   #6
Francuz
Member

Kad ostanite poslednji samo izgasite svetlo molicu . Odoh dalje da ne ometam pozdrav svima .
Francuz is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
mastering

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules