Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 03-02-2017, 04:08 PM   #2
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Uh... Ja sam radio i ovako i onako u zivotu... Nema pravila dok god to sto radis zvuci dobro. A to dobro moze da se dobije na ovaj ili onaj nacin...

Znam da mi je odgovor 'stur' ali stvarno je tako na kraju dana.

Ja licno radim sa praznom master sinom. Praznom u smislu limitera...

Stavim najcesce (mozda cak i uvjek) kompresiju na master kanalu kad mix pocne da dobija fine naznake 'finalnog' zvuka. Blagu kompresiju 1-2db cisto da 'prilijepi' sve zajedno. Kad bih takav render slao nekome na mastering, najvjerovatnije bih ga ostavio u traci jer ostavlja odredjeni 'pecat' kad ga 'prisrafim' po afinitetu.

Sto se tice limitera ako ja radim master, nikad ga ne stavljam do skoro samog kraja mixa. Ajde, mozda ga u nekom trenutku i stavim onako 'ofrlje' tj 'priblizno' ali na svega par sekundi da vidim kako ce to da gruva i koliko ce da 'poremeti' ili 'zguzva' overall zvuk.

U svakom slucaju trudim se da ne 'popravljam' u masteru vec da iz mixa izlazi taj zvuk koji trazim.

Sad na stranu sto sa limiterom na kraju moras da pristanes na odredjene kompromise...

Last edited by Rhino; 03-02-2017 at 04:13 PM.
Rhino is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules