Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-09-2016, 04:18 PM   #1
komil
Member

Default Re: Kako spojiti ovoliko vokala?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ima na Jutjubu dokumentarac o pesmi, a u trećem delu Brajan Mej demostrira i analizira viÅ¡ekanalnu traku. Å*to se tiče bubnja, on je njima bio dobar, a publika se uglavnom složila sa njihovim ukusom
Ako je 1975. godina i trigerujeÅ¡ bubanj u postprodukciji, to ne radiÅ¡ zato Å¡to ti je jako dobar ili iz umetničkog razloga Ma, tu pesmu nosi Fredi, maltene sve ostalo je tu drugi plan. Ne kažem da su bubnjevi loÅ¡i, nego je to jedino Å¡to je moglo biti bolje u tom legendardnom snimku. Čak su i malo raÅ¡timovani, Å¡to ne bi trebalo da se deÅ¡ava. Mix je tu urađen veÅ¡to i zamaskirao je to koliko se može. Na kraju krajeva, gleda se sveukupno, slažem se.
komil is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2016, 04:45 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by komil View Post
Ako je 1975. godina i trigerujeÅ¡ bubanj u postprodukciji, to ne radiÅ¡ zato Å¡to ti je jako dobar ili iz umetničkog razloga
Ne znam koliko si radio u analognom okruženju sa trakom kao medijem, ali kad prevučeÅ¡ traku preko glave onoliko puta koliko je potrebno za sva silna dosnimavanja i podmiksovanja (bounce-ovanja) kojima su oni bili skloni... pozdravi se sa tranzijentima i visokim tonovima. Visoke si joÅ¡ i mogao da rekreiraÅ¡ spravama poput Aphex Aural Exciter-a i sličnih, ali tranzijente baÅ¡ i ne. Jebiga, Å¡ta ćeÅ¡ onda nego da trigerujeÅ¡?

Ali sve to nema veze sa time kako je odsvirano, jer je svirano u triju i odsvirano ultra tight. Ako se bubanj i raÅ¡timovao između dva tejka niko normalan ne bi terao bubnjara da se doÅ¡timava dok ova dvojica bleje i motaju džointe osim ako mu nije pukla plastika na doboÅ¡u. Ljudi nisu snimali kanale nego zajedničko izvođenje (koliko god se viÅ¡e moglo), za razliku od Kanjea Vesta.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Inače, nekad davno sam video track sheet sa kanalima za Radio Ga Ga (valjda), gde je doboÅ¡ podebljavan svim i svačim (između ostalog i Simmons drum generatorom), mada je to već bio drugačiji tip produkcije (koja je zahtevala estetsku hirurgiju).
Old 28-09-2016, 05:51 PM   #3
jocasrb
Member

Kako sam skapirao: kako hor funkcionise mora tako i da se snime vokali...sa dubljim vokalom (bas vokal), sa visokim glasovima itd...reko bih, isti ton sa razlicitim oktavama

ne znam teoriju pa se eto tako prostacki izrazavam, ali nadam se da je ideja pogodjena..
jocasrb is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2016, 06:15 AM   #4
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

https://www.youtube.com/watch?v=nYek9WozImI
branoy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2016, 08:22 PM   #5
jocasrb
Member

haha zanimljivo, hvala na linku
Old 11-09-2017, 01:58 PM   #6
jocasrb
Member

Aj da ne otvaram novu temu...imam ideju da malo 'napunim' refren...najbolja referenca bi bila janzuov mix, konkretno na:

Aranske pare - refren

razmisljao sam kako da dobijem taj 'dubok'vokal sa obe strane...nekolko sati sam kopao po raznim plaginovima za haromnije...i poskidao sve i svasta, cak prvi put video kolko su dobro 'isprogramirani' neki od njih, konkretno "vielklang2", totalno real-time stvar, za mene novo (iako mislim da necu bash da ga koristim) haha

i posle svih probanih dodavanja harmonia...uglavnom kopija vokala pa oktava nize i tu doubler za levo-desno...ali totalno bezveze zvuci...

kad sam odustao od ovih plaginova na ideju mi pada da je izvodjac poslao taj dodani vokal gde je perfektno (skoro ) otpevano tako nize (cela oktava ili kolko god to)....ali ne znam, treba uskoro da zavrsavam jednu pesmu a mislim da bi taj efekat lepo upao na refrenu..Da li neko zna kako je ovo uradjeno ?

***molio bih janzua da ne odgovara odmah nakon ovog posta ako nije problem, nego da se jave neki drugi ljudi pa da probamo mi sami da resimo, mislim da je interesantnije ako vec nakon 2-3 dana nema odgovora, dobrodosao bih njegov odgvor tj resenje
Old 11-09-2017, 02:43 PM   #7
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by jocasrb View Post
Aj da ne otvaram novu temu...imam ideju da malo 'napunim' refren...najbolja referenca bi bila janzuov mix, konkretno na:

Aranske pare - refren

razmisljao sam kako da dobijem taj 'dubok'vokal sa obe strane...nekolko sati sam kopao po raznim plaginovima za haromnije...i poskidao sve i svasta, cak prvi put video kolko su dobro 'isprogramirani' neki od njih, konkretno "vielklang2", totalno real-time stvar, za mene novo (iako mislim da necu bash da ga koristim) haha

i posle svih probanih dodavanja harmonia...uglavnom kopija vokala pa oktava nize i tu doubler za levo-desno...ali totalno bezveze zvuci...

kad sam odustao od ovih plaginova na ideju mi pada da je izvodjac poslao taj dodani vokal gde je perfektno (skoro ) otpevano tako nize (cela oktava ili kolko god to)....ali ne znam, treba uskoro da zavrsavam jednu pesmu a mislim da bi taj efekat lepo upao na refrenu..Da li neko zna kako je ovo uradjeno ?

***molio bih janzua da ne odgovara odmah nakon ovog posta ako nije problem, nego da se jave neki drugi ljudi pa da probamo mi sami da resimo, mislim da je interesantnije ako vec nakon 2-3 dana nema odgovora, dobrodosao bih njegov odgvor tj resenje

U ovoj "mojoj" pesmi nema nikakvih efekata itd... Sve sto sto cujes je Kendi tu odpevao, malo auto-tjuna jer decko nije pevac da se ispeglaju tonovi i to je to... Samo panovanje, eq, kompresija, malo dileja, reverba, standardno... Plus, ova pesma je snimljena u sobi koja je uzasno jecala, svojski sam se trudio da to zamaskiram, zato je vokal malcice svesno gurnut u nazad, i malo vise ima visokih nego sto bih ja zeleo, ali moralo je zbog razgovetnosti jer je bilo mnogo zvonjave na vokalima

Ha jao, izvini tek sam posle video da me molis da se ne javljam. Al da ti skratim muke, nema nikakvog specijalnog efekta, sve je odpevano.

Last edited by Jan; 11-09-2017 at 02:49 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2016, 08:05 PM   #8
komil
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ne znam koliko si radio u analognom okruženju sa trakom kao medijem, ali kad prevučeÅ¡ traku preko glave onoliko puta koliko je potrebno za sva silna dosnimavanja i podmiksovanja (bounce-ovanja) kojima su oni bili skloni... pozdravi se sa tranzijentima i visokim tonovima. Visoke si joÅ¡ i mogao da rekreiraÅ¡ spravama poput Aphex Aural Exciter-a i sličnih, ali tranzijente baÅ¡ i ne. Jebiga, Å¡ta ćeÅ¡ onda nego da trigerujeÅ¡?
Možda, ne kažem da sam im držao sveću, eto, nagađamo obojica, ali: trigerovano je možda pola pesme. Uz sluÅ¡anje drums traka bih ja rekao da je to deo gde se baÅ¡ najviÅ¡e čuje da je doboÅ¡ nejednako udaran, npr. ona rokačina. Prosto, to je moj utisak, a bogami i utisak i nekih drugih ljudi koji su to čuli. Kažem, čuli posebno te trake.
komil is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules