Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-07-2016, 05:00 PM   #21
Student
Member

Default Re: Kako zapravo treba da zvuci pesma?

Niko ovde ne bezi od rada i odricanja... I sam kao violinista koji sam poceo da se bavim poslom od svoje devete godine znam sta je rad i odricanje. Na zalost bilo kome u devetoj godini da sam rekao da hocu da se bavim produkcijom, smejao bi se, iako sam i tada bio jako zainteresovan za mikrofone i miksete .
Sto se tice zvuka i kvaliteta zvuka nisam mislio da postanem "slavan" preko noci, niti me to zanima zelim da neke stvari naucim a uopste me nije sramota da pitam jer sam ovde dobijao vrlo konkretne odgovore za moje probleme. Ako neko provede 12 sati u studiu bez hrane i pica, mislim da je dovoljno za pocetak. E,da... ja ne zelim da zaradim od studia jer para imam dovoljno da obezbedim porodici "za nas" pristojan zivot. Zelim da stvorim dobru muziku sam kod sebe kuci i za to cu se boriti i necu odustajati. Ako pri tom nesto i "kapne" to ide u opremu.
Da se vratimo na temu, kada sam mislio neke kompozicije tu sam mislio u globalu klasika, jazz, etno jer mi je to blizu odnosno akusticni instrumenti.
Hvala svima koji zele da pomognu.
Student is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2016, 07:35 PM   #22
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

zdrav stav, samo napred
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2016, 11:51 PM   #23
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Vidiš, ja sam u sedmoj godini već sedeo za miksetom, doduše televizijskom, pa sam u živom programu pomerao slajder... za onaj animirani aviončić koji je proletao tokom emisije "Znanje - imanje"......valjda sam još tada bio "kupljen"... '88.-9. ...

Eh, bila lepa "pokojna" zgrada TVNS...

Vidim i da Arthur i dalje revnosno i bezrezervno prati, i još gore - reaguje na moja razmišljanja...

A ja ću i dalje ostati u svom uverenju da na pitanja "kako da dobijem strava zvuk" odgovorim kako već jesam, ali isto tako pomoći nesebično kad god postoji nešto konkretno... Toliko, koliko znam...

Mada, ponavljam, ovaj forum je javno mesto, i više sam se obraćao drugim "žrtvama" koje na žalost znaju daleko, daleko manje od samog autora threada, ali isto razmišljaju. Ipak je čovek muzičar sa iskustvom itd...

Dakle, zaista imam samo dobru nameru i stojim na raspolaganju, svim slobodnim vremenom - svima na forumu...

A evo i povratka na temu:

Pomenuti Genelec... Ja nemam neko dobro mišljenje o toj kutiji. Možda bi pre imalo smisla imati taj monitor za neku moderniju elektronsku muziku gde je zvuk manje važ...k..kah, kah, khm,...uh... gde su khm...šira shvatanja dobrog zvuka.

Sa druge strane, takođe je bitno koliko poznaješ kutije na kojima radiš, kakve god one bile!

Slušao sam nekoliko radova člana Moglija, koji je tada na nekakvim PC-nešto 2.1 potpuno kućnim kompletima izbacivao mnogo više od "korektan" zvuk. 20X ujednačenije i stabilnije od mnogih za koje znam da imaju kojekakve krk-ove, jamahe i čuda, dakle mnogostruko skuplje sisteme.

U startu je dakle preporuka da slušaš što više muzike koju inače slušaš svuda, upravo na pomenutim kutijama. Obrnuto takođe. Da znaš kako rade, da stekneš "poverenje" u iste, odnosno saznanje kako će se zvuk ponašati drugde kada "tako i tako" zvuči na njima.

Monitori ne služe da daju lep , nego "tačan" zvuk. Ili bar za početak, saznanje o tome.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2016, 06:19 PM   #24
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

prati Mao prati ne boj se

a jbg meni ta Genelec 80xx serija baš nekako bila otkrovenje, po nekom čudnom ključu upravo to - nisam siguran kolko je detaljna i gde, ali meni su mixevi rađeni na 8030 u netretiranoj sobi izlazili mnogo bolje i translatornije svuda nego iz moje rođene režije sa Mackie 824. Kao da se ta "baza" mixa, kik-sner-bas--git-glas, najrealnije na njima pojavljivala. Ako ti na njima nema kicka onda ga nema. Itd

Reko bi neko niđe veze, i slažem se da ima tu mnogo kompleksnijih faktora, al samo eto da kažem da sam daleko od diskvalifikacije Geneleca kao korisnog i moćnog alata.
Old 26-07-2016, 08:39 PM   #25
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Audified Mixchecker v1.0.1- R2R (WiN)
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2016, 10:24 PM   #26
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Kako treba da zvuci pesma ??
Hmm treba da zvuci kao i druge slicne pesme tog zanra na low budget zvucnicima, bubicama ,laptopovima itd.

Procenat ljudi koji ce neciju pesmu slusati na studijskim zvucnicima je mizeran. 95% npr ce slusati u kolima, na laptopu, na bubicama od 1000 dinara itd.

Mislis da ce neko primecivati dal fali jos malo boje, masti u nekom syntu, da ce da razlikuju top kick od glavnog kicka ili tako neke papazjanije koje se cuju na monitorima i koje primecuju audiofili kao sto smo mi ?

Mixaj na onome sta imas, uzmi neku referantnu traku slicnog zanra i uporedjuj, jacinu kanala, eq itd. Cini mi se da je Derek Ali rekao da je mixao album Kendric Lamara na jednog zvucniku i to nekom sasvim low budget (izmedju ostalog). Upravo iz razloga o kome ti pricam. Najvise ce se slusati u mono i bice neki crap zvucnici . Ako izvuces dobar mix na tome, izvuci ces i na mnogo jacim i referentijim monitorima.
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2016, 07:16 AM   #27
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ili će slušati na sluškama bubicama, ne zaboravimo da je to danas najmasovnije
Old 12-08-2016, 11:02 AM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Istina, ali to ne znači da treba miksati na bubicama Takođe, daleko od toga da će miks koji dobro zvuči na plastičnim zvučnicima garantovano dobro zvučati i na boljim kutijama. Å*to je uostalom Student i sam ustanovio

Pozdrav,

Vasa
Old 12-08-2016, 11:13 AM   #29
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Napravis lepo pesmu sa dva max tri zvuka da se cuju na bubicama, kao masu pesama danas, a preko toga dodas neke tripove u background da se cuju samo na dobrim zvunicima. I vuk sit i ovce na broju.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules