|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Drugo, da bi se nekome isplatilo da drži firmu za rentanje bilo kakve opreme potrebno je da potražnja za tom opremom bude tolika da oprema manje-više stalno bude u pogonu (i donosi pare). Onaj koji ima vrhusku kameru, steadycam stativ, rasvetu i štatijaznam može da bude prilično siguran da će ta oprema stalno raditi (film, spotovi, reklame) i u zemlji i u regionu. Isto važi i za vlasnike razglasa – i oni su stalno u poslu. Takođe, većina te vrhunske opreme se najčešće iznajmljuje u manjim ili većim kompletima (a ne obaška objektivi, obaška kućište, obaška reflektori, obaška mikrofoni, mikser, zvučnici, šta god bilo). *to se tiče audio opreme za studio, uz najbolju volju ne mogu da zamislim da bi neko ko (s)kupi sve te Pultece, Neumanne, Royere, pa Neve i štatijaznam kakve preampe, Lexicone, Distressore, Bricastije itd. imao toliko klijenata koji bi opravdali amortizaciju (= prirodno propadanje i održavanje) te opreme. Mislim, možeš da imaš rent-a-car službu, ali onda moraš da imaš i automehaničare koji će se baviti tim autima. Odnosno, sve bi to moglo, ali ne u zemlji u kojoj se oko same muzike ne vrte nikakve pare. Uostalom, u Srbiji postoje Sky Music i Studio Berar, pa eto – ko zna nešto o njihovim iskustvima koja se tiču rentiranja opreme neka napiše koju reč. Da ne bismo pričali napamet. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#13 |
Senior Member
|
![]()
@vasa ...da! bukvalno su bila prisutna dva tehicara u pomenutom slucaju, dosli kombijem koji izgleda unutra ko montazno vozilo, jedan fizikalac, sto kazes cuvar, i jedan poznat fotograf/snimatelj sada vec malo stariji, da ne imenujem, radio kao direktor fotografije na brojnim projektima, s kim sam imao tad prilike da malo popricam u pauzama, koji me je veoma prijatno iznenadio svojim ponasanjem, jer je bio otvoren za svaku vrstu sugestije, iako je decenijama u poslu a mi se prvi put susrecemo, apsolutno bez ega, a toliki renome i saradnje po filmovima itd...vrlo prijatna osoba, iako je to za njega bilo bukvalno kao kad mene neki bend iscima da im snimim probu kroz mixer i eksport pa se jos cude kako dobro sviraju jer nisu znali da je to moguce... to je njemu bila shtenja
![]() a ovo sto kazes vaso za iznajmljivanje zasebno svakog dela, u ovom slucaju je bilo tako, iako firma ima ponudjene standardne pakete, ekipa je bila zahtevnija i otvoren put kad vec imas sponzorstva, te je shodno time ugovor bio posebno radjen. Jeste cepidlacenje ali bukvalno svaki difuzor, puta 4, pa objektiv taj i taj puta 1 itd.. a ovo dal iznajmljuju fizickom licu to vec nisam siguran jer je avans preko firme uplacen koja je bila ujedno i sponzor... nego, on topic, kad bi ja imao recimo 10ak nojmana, iskreno, ne bi mi bilo mrsko da iznajmljujem 1 dnevno za 100-200 e ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
Ja isto mislim da tu ne bi bilo neke velike računice, barem koliko iz vlastitiog iskustva vidim koliko ima ulaganja u neke stvari i konstantnog popravljanja i servisiranja. Dodatno - uvijek kad nabaviš neku novu spravu ti treba neko vrijeme da se upoznaš s njom i probaš izvuči maksimum, pa sad tko bi i kako koristio te sprave na tjedan-dva je isto upitno. Makar moram priznati da je i meni ideja "provlačenja" prostrujila kroz glavu, ali ne za kompresore jer tu stvarno ima milijun postavki, ali recimo za ove jednostavne reverbe koje imam tipa EMT 140 i AKG BX15. Oni na sebe nemaju nešto puno postavki osim duljine trajanja (ok, AKG ima i neki bazični EQ, ali to se i naknadno može složiti). Pa eto ako nekog zanima, možemo probati traku-dvije nečega provući kroz ta čuda sa različitim vremenskim postavkama i sve wet
![]() Zapravo, baš ću u nedjelju probat stavit EMT vs UAD EMT - uzet ću neku traku bubnja i "provući" kroz iste postavke. Jedino što, naravno, u slučaju "prave" opreme mora proći jednu konverziju više, ali imam odličan konverter, pa ne bi smio biti problem ![]() Može se igrati i provlačenjem kroz traku, makar je tu puno efektnije snimati na traku. Ali bilo je nekih dobrih rezultata kad smo miks potjerali jako na traku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
jedan moj prijatelj je rentirao ceo studio ,studio je tip top ful Pro tools hd ,pro kontroleri,mislim 3 komada,tc 6000,velike dynaudio,lampaski preampi,kompresori... njemu nije isao posao i dogovorio se za procenat ... svi zadovoljni...meni su pozajmljivali pa i ja sam raspolozen uvek da posudim prijateljima moj rek za usnimavanje,neuman u87,neve 1073/29,Urei 1178,apogee 800... da se pomognemo braco!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Upravo tako…kako dolazim iz videa i audia, moram primjetiti da u audiju jos uvijek vlada nekakvo "drugarstvo"(ovo ce kod nas u Hrv. uskoro biti zabranjena rijec) i posudjujemo si stvari bez nekih problema, dok u videu bas i nema toga… Ne znam, modus operandi oduvijek je bio posuditi audio spravu a rentati video… U svakom slucaju, podravam subject teme…ako je nekome gust dati 10-15$ da dobije wet traku nekog lexicona, super… Posteno do bola ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zasto je "gluva" soba "zagluvljena"? | Boki_R | Dizajn i konstrukcija studija | 2 | 17-10-2012 09:57 PM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |