|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Mene cudi sto niko kod nas ,koja smo uzgred budi receno siromasna zemlja, nije ponudio kvalitetan analogni rek za rentiranje.Sredite kanale i rentirate kvalitetne analogne sprave poput lex,neve,pultec, itd...i ne samo to,ako odlucite da kupite neku spravu ,rentirate na par dana i vidite na cemu ste, na zapadu je to uobicajena praksa!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Svojevremeno, kad sam dosao u UK (1986) sam upoznao neke Makedonce koji su registrovali studio, firmu, u novokupljenom stanu (na kredit, sa malim depozitom), radili malo i jednog dana iznajmili veliki Synclavier sistem koje je tad kostao jedno £150.000 i naravno zbrisu nazad sa njim!! Ispraznili studio. ostavili stan (samo izgubili taj neki mali depozit)..he he Do jaja smisljena akcija!! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() @DaBear ne znam zasto mislis da je i kod nas drugacije, mislim jesmo balkanci, ali nismo svi zivotinje ![]() ![]() ![]() ![]() momci su potpisali, uplatili avans, odradili sto su hteli isplatili celu sumu i dobili sve kao po ugovoru... firma koja iznajmljuje opremu, vrlo dobro posluje na teritoriji citavog balkana, vrlo unosan posao, ogromne cifre, poznate face i firme, i stalno imaju posla... pronasli zlatnu zilu bukvalno... sad, kad bi se nasao neko da iznajmljuje i kvalitetnu studijsku opremu, vintage mikrofone i pojacala, zasto da ne, iznajmis super lanac na par dana, odsnimas sve sto si pripremio i molim lepo ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
U hrvatskoj je sustav takav da poslodavac bez pardona ne namiruje svoja dugovanja. Kad dođe do nekog svog limita zatvori firmu i otvori novu pod istim imenom samo još doda točku na kraju i idemo dalja. Za sva potraživanja prema staroj zatvorenoj firmi možeš se slikati. Pravna osoba koju bi trebao teretiti više ne postoji. Ovo je općenito ali gdje piše da netko ne može iznajmiti skupi komad audio opreme i zatvoriti firmu. Jest reći će netko da je to slućaj za tužbe i sl, ali taj isti mora znati da je ovo Hrvatska. Kakav je slučaj u ostalim državama ex yu ne znam. Ako je bolji...blago vama
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
To su uglavnom firme koje su u poslu vec neko vrijeme i racuni se uglavnom placaju… Mislim da nema dovoljno pravnih osoba u muzickom biznisu (ako biznis jos uopce postoji) a renta fizickoj osobi je uvijek rizik. Iako je sve to, kao sto kaze DaBear, osigurano…ali i o utjece na cijenu. Drugacija su mjerila…kod audia uvijek netko ima nekog "ko ce mu to rijesiti na kompjuteru" a u videu (jos uvijek) show i neka kvaliteta nesto znaci. Mozda zato sto se valja puno veca lova pa se mora zadovoljiti forma potrosnje?! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Pa racunam mi stari forumasi bi trebali da imamo jedni prema drugima prijateljsko poslovni odnos koji bi se gradio na poverenju...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Drugo, da bi se nekome isplatilo da drži firmu za rentanje bilo kakve opreme potrebno je da potražnja za tom opremom bude tolika da oprema manje-više stalno bude u pogonu (i donosi pare). Onaj koji ima vrhusku kameru, steadycam stativ, rasvetu i štatijaznam može da bude prilično siguran da će ta oprema stalno raditi (film, spotovi, reklame) i u zemlji i u regionu. Isto važi i za vlasnike razglasa – i oni su stalno u poslu. Takođe, većina te vrhunske opreme se najčešće iznajmljuje u manjim ili većim kompletima (a ne obaška objektivi, obaška kućište, obaška reflektori, obaška mikrofoni, mikser, zvučnici, šta god bilo). *to se tiče audio opreme za studio, uz najbolju volju ne mogu da zamislim da bi neko ko (s)kupi sve te Pultece, Neumanne, Royere, pa Neve i štatijaznam kakve preampe, Lexicone, Distressore, Bricastije itd. imao toliko klijenata koji bi opravdali amortizaciju (= prirodno propadanje i održavanje) te opreme. Mislim, možeš da imaš rent-a-car službu, ali onda moraš da imaš i automehaničare koji će se baviti tim autima. Odnosno, sve bi to moglo, ali ne u zemlji u kojoj se oko same muzike ne vrte nikakve pare. Uostalom, u Srbiji postoje Sky Music i Studio Berar, pa eto – ko zna nešto o njihovim iskustvima koja se tiču rentiranja opreme neka napiše koju reč. Da ne bismo pričali napamet. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
@vasa ...da! bukvalno su bila prisutna dva tehicara u pomenutom slucaju, dosli kombijem koji izgleda unutra ko montazno vozilo, jedan fizikalac, sto kazes cuvar, i jedan poznat fotograf/snimatelj sada vec malo stariji, da ne imenujem, radio kao direktor fotografije na brojnim projektima, s kim sam imao tad prilike da malo popricam u pauzama, koji me je veoma prijatno iznenadio svojim ponasanjem, jer je bio otvoren za svaku vrstu sugestije, iako je decenijama u poslu a mi se prvi put susrecemo, apsolutno bez ega, a toliki renome i saradnje po filmovima itd...vrlo prijatna osoba, iako je to za njega bilo bukvalno kao kad mene neki bend iscima da im snimim probu kroz mixer i eksport pa se jos cude kako dobro sviraju jer nisu znali da je to moguce... to je njemu bila shtenja
![]() a ovo sto kazes vaso za iznajmljivanje zasebno svakog dela, u ovom slucaju je bilo tako, iako firma ima ponudjene standardne pakete, ekipa je bila zahtevnija i otvoren put kad vec imas sponzorstva, te je shodno time ugovor bio posebno radjen. Jeste cepidlacenje ali bukvalno svaki difuzor, puta 4, pa objektiv taj i taj puta 1 itd.. a ovo dal iznajmljuju fizickom licu to vec nisam siguran jer je avans preko firme uplacen koja je bila ujedno i sponzor... nego, on topic, kad bi ja imao recimo 10ak nojmana, iskreno, ne bi mi bilo mrsko da iznajmljujem 1 dnevno za 100-200 e ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zasto je "gluva" soba "zagluvljena"? | Boki_R | Dizajn i konstrukcija studija | 2 | 17-10-2012 09:57 PM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |