Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2015, 03:50 PM   #1
Haxli
Pro Member

Default Re: Cubase 8 izlazi danas

Mislim da je doshlo do nesporazuma, al moram da proverim...
Quote:
Originally Posted by Sky Net View Post
Reci cu ti jednu stvar - tvoj problem sa CPU zauzecem je TVOJ problem. Zadnji projekat koji sam radio,izuzetno zahtjevan, je u task manageru pokazao 30% cpu zauzeca, a unutar Cubase malo
ispod 40%, bez ikakvih peakova i trzalica.
...i onda kada nastavish da radish i kada Cubase pokaze 80-90% tebi je CPU ode na 60-80%?
ili kao svim ostalima ostane na 30%?

"tvoj problem" = vishegodishnji, mozda chak i deceniski problem, kod cubase-a i nikakav tweak
ti tu ne moze pomoci. Jer je Cubedno "nesposoban" da iskoristi procesor...
i to sredjivanje se cheka vec niz godina...

Tweak-ovi koje se pomenu pomazu malo ali se uglavnom svode na povecanje kasnjenja i smanjenje opterecenja
u samome programu... nijedan od tih tweak ne pomaze da se cubase natera da pochne da koristi procesor punom snagom...
a to je stvar/update na koju su neki skrenuli paznju... (da je opet izostao) ako se ja neshto nisam istripovao...

Sorry za off, al morao sam, poshto ispade da postoji reshenje za cpu usage...
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2015, 06:04 AM   #2
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

U najmasivnijim projektima koje sam do sada radio na Cubase 8, moj CPU nije presao 70%, niti je potrosnja unutar Cubase dosla do 90%. Evo ti primjer jednog od projekata, post produkcija koncerta, koja se privodi kraju. U projektu je oko 80 trakova, + grupe + plugini + video prozor.

U task manageru, zauzece CPU-a varira izmedju 16 i 30%, dok je unutar Cubase, zakovan tu gdje se vidi, na nekih 25%. Bez prelazenje preko toga, bez spike-ova. Asio buffer size 256, latencija 5.8ms.

Jos jedan primjer. Takodje veci projekat, sa CPU oscilacijama unutar tm-a od nekih 20 do 41%.

Unutar Cubase, potrosnja blago varira jedino prema dole, i ovo na slici je PEAK zauzeca. Takodje bez ikakvih anomalija, isti buffer size i latencija.
U mom slucaju, ja stvarno nemam na sta da se pozalim. Evidentno je da odredjen broj korisnika ima (velikih) problema sa tim, kako na WIN tako i na OSX platformi, kod drugih je stanje isto kao i u prethodnim verzijama, kod trecih imaju poboljsanja. Moje misljenje je da su dobar pomak napravili, ali da je Cubase sam po sebi jako osjetljiv (preosjetljiv) na stanje unutar sistema - od BIOSA, drivera chipseta, pa do samih pluginova. I da je to mozda i najkriticnija stvar koja i dovodi do svih ovih nebuloznih stvari, da Cubase na fakticki dva ista racunara ne radi isto (npr). Svakako je ovo oko CPU potrosnje stvar za mozganje, i smatram da korisnik koji je vec platio nesto, ne mora da brljavi po racunaru i da umjesto rada sa muzikom, vise naginje informaticaru. Ali nazalost, situacija je takva kakva je.
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2015, 01:38 PM   #3
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Attached Images

Dexxy is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2015, 04:36 PM   #4
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Kakvi su dojmovi Dexxy?
Sky Net is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules