Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 29-05-2015, 10:43 PM   #1
Kundun
Junior Member

Kundun's Avatar

Default Dilema oko klavijature

Poštovanje forumašima,

Kupujem klavijaturu pa su mi dobro došla razmišljanja i saveti iskusnih klavijaturista.
Takodje izvinjavam se, jer pretpostavljam da vam se od ovakvih tema diže kosa na glavi... Gledao, čitao, slušao na YT, tražio i ništa tj. Još uvek nisam rešio to pitanje i valjda sam još više u dilemi...

Klavijatura mi je potrebna kako za sviranje u bendu (pop-rock), tako i za komponovanje kod kuće i rad na računaru.

Rekao bih da trebam da tražim radnu stanicu, aranžere nisam specijalno razmatrao, niti se nešto rauzumem u njih (možda to grešim...).

Opis klavijature i obrazloženje:
- da bude nova
- da ima više od 5 oktava, poželjno 73 ili 76 poluotežanih dirki (ako ne budem imao izbora uzeću, mada nerado, i neku sa 61om kakvomgod dirkom)
- da ima lepe i zanimljive, dinamične, boje
- da ima nekakvu pozadinsku ritam pratnju
- da može što više da se iskomponuje i snimi na njoj samoj (ne računajući računar)
- da ne bude nešto previše teška (max. oko 10 kg)
- poželjno 500-600 EUR, a maksimalno 1000 EUR

Kada sam počeo da tražim klavijaturu, obzirom da sam iz oblasti klasične muzike, počeo sam od "pojačanih"električnih klavira. Dosta mi se svideo CASIO PX-5SWE i on mi je prilično odgovarao sem u tome što nema pratnju. Zatim, razmatrao sam CASIO WK-7600, ali mi se kod njega nisu svidele boje (barem ovo što sam čuo na YT), a zatim su me i druge stvari odbile kod nje. S druge strane prednost kod ove dve klavijature je broj oktava, kao i (polu)otežane dirke.
Zatim sam gledao KORG KROSS 61 i on mi je ušao u uži izbor (mada ne zadovoljava problem dirki). KORG KROSS 88 je preveliki.
Na kraju dodjoh do KORG M50 i tu se zaustavih. Čini mi se da je to - to, ali vidim da kod nas nema da se kupi verzija sa 73 dirke...

Pišite vaša razmišljanja i savete.
Hvala puno!

Last edited by Kundun; 29-05-2015 at 10:53 PM.
Kundun is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules