Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Dilema oko klavijature (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47438)

Kundun 29-05-2015 10:43 PM

Dilema oko klavijature

Poštovanje forumašima,

Kupujem klavijaturu pa su mi dobro došla razmišljanja i saveti iskusnih klavijaturista.
Takodje izvinjavam se, jer pretpostavljam da vam se od ovakvih tema diže kosa na glavi... Gledao, čitao, slušao na YT, tražio i ništa tj. Još uvek nisam rešio to pitanje i valjda sam još više u dilemi...

Klavijatura mi je potrebna kako za sviranje u bendu (pop-rock), tako i za komponovanje kod kuće i rad na računaru.

Rekao bih da trebam da tražim radnu stanicu, aranžere nisam specijalno razmatrao, niti se nešto rauzumem u njih (možda to grešim...).

Opis klavijature i obrazloženje:
- da bude nova
- da ima više od 5 oktava, poželjno 73 ili 76 poluotežanih dirki (ako ne budem imao izbora uzeću, mada nerado, i neku sa 61om kakvomgod dirkom)
- da ima lepe i zanimljive, dinamične, boje
- da ima nekakvu pozadinsku ritam pratnju
- da može što više da se iskomponuje i snimi na njoj samoj (ne računajući računar)
- da ne bude nešto previše teška (max. oko 10 kg)
- poželjno 500-600 EUR, a maksimalno 1000 EUR

Kada sam počeo da tražim klavijaturu, obzirom da sam iz oblasti klasične muzike, počeo sam od "pojačanih"električnih klavira. Dosta mi se svideo CASIO PX-5SWE i on mi je prilično odgovarao sem u tome što nema pratnju. Zatim, razmatrao sam CASIO WK-7600, ali mi se kod njega nisu svidele boje (barem ovo što sam čuo na YT), a zatim su me i druge stvari odbile kod nje. S druge strane prednost kod ove dve klavijature je broj oktava, kao i (polu)otežane dirke.
Zatim sam gledao KORG KROSS 61 i on mi je ušao u uži izbor (mada ne zadovoljava problem dirki). KORG KROSS 88 je preveliki.
Na kraju dodjoh do KORG M50 i tu se zaustavih. Čini mi se da je to - to, ali vidim da kod nas nema da se kupi verzija sa 73 dirke...

Pišite vaša razmišljanja i savete.
Hvala puno!

OFF 29-05-2015 11:05 PM

Re: Dilema oko klavijature

Ovako, napamet, mislim da ne postoji nova klavijatura sa poluotezanim dirkama do 1000e. Taj format klavijature, 73 ili 76 se uvek pravi kod nekih boljih, dda ne kazem vodecih modela kod odredjenih firmi (sedmice kod yamahe motif I fantoma, pro kod tritona, pc3k7 kurzw....) a po pravilu to uvek kosta puno vise. ja bih uvek pre uzeo dobru polovnu spravu zi visoke klase nego novog plastikanera, a za moj ukus su sve takve light edition varijante, crome, m50, motif mox (jos I da prodje), fa06....uzas dirke, kuciste, mp3 zvuk......

A ako odlucis zza polovno, Onda mozzes da biras.... moj favorit svakako motif es7,....e jbg....to je sve puno teze, 18kg..... znaci, dobre dirke a da ima Malo kila, samo nord stage 2, a to je opet brdo para......

Jedino da probas sa Roland Juno stage ili mozda fantom x7, ako nisu puno teski, a mislim da nisu

Kundun 29-05-2015 11:15 PM

Nije Juno sigurno težak, ali da li on ima neku opciju snimanja i naslojavanja više traka ili nekakav sekvencer i sl.?

BlasterMaster 30-05-2015 10:18 PM

+1 za motif, slazem se sa off-om u potpunosti...

wladymeer 03-06-2015 12:50 AM

http://www.thomann.de/be/kurzweil_pc3le_7.htm

Mislim da je ovo najzgodnije za nekog klasičara a da je novo. Težina, jbg, 17kg...

Ili da uloviš neki polovan Roland Juno-Stage koji je praktično Fantom X a ima 10kg. Imao sam ga i rado ga se sećam :)

Iskreno, za početnika klavijaturistu je možda i zgodnija sprava nego bilo šta drugo prvenstveno zbog upotrebljivosti farbi sa kojima dolazi. A što se tiče nasnimavanja na klavijaturi... ne znam kako bih ti rekao lepo pa ću biti direktan... Kompjuter je tvoj prijatelj i nije ga komplikovano koristiti za elementarne potrebe kao što su one koje bi koristio "direktno na klavijaturi".

Kundun 03-06-2015 02:48 PM

Ok, hvala puno, u pravu si :)
Skontao sam to, a pogotovu imajući u vidu da je te?ko pronaći novu klavijaturu u bud?etskoj varijanti, a ?to zbilja nisam znao i iznenadilo me. Sve je ili prodato, neva?eći oglasi i sl...

OFF 03-06-2015 05:31 PM

Ne moze dobra dirka da bude u lakoj klavijaturi....

All times are GMT +1. The time now is 02:55 AM.