Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-02-2015, 03:17 PM   #21
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Default Re: Steinberg UR824 - misljenja?

Quote:
Originally Posted by sasaristic View Post
Kao sto rekoh.....brojke su mnogo gore...evo isecka iz SOS a koji uglavnom ulepsava do bolaIn Use

The dspMixFx utility is used to control the UR824 when not being used with Cubase.

The first time I*used the UR824, I*did so with an external preamp feeding the line inputs, and was surprised to find that even a*conservative signal from the preamp was clipping them. A*quick delve into the manual revealed that the line inputs are routed through the preamps, and the range of the gain pots spans +16 to +60dB. In other words, the preamp is always boosting any input by at least 16dB, so it's hardly surprising that a*typical line-level input will clip! Thankfully, Steinberg have provided input pads, switchable individually for the first two channels and in pairs for the other six analogue inputs, which attenuate the input signal by 26dB, so the effective gain range is -10 to +60dB, but there's no easy way of setting a*unity gain level. Some manufacturers manage to implement 'proper' line inputs that don't go through the preamps, so this arrangement is perhaps slightly disappointing, but in practice you're unlikely to notice any audible degradation of line-level signals by simply keeping the gain at minimum, engaging the pad and compensating for the lost 10dB in software. On the plus side, I*was pleased to see that there are separate +48V phantom power switches for each input pair, rather than a*single global switch.

Possibly due to a*misunderstanding of Steinberg's stated specifications, a*myth has circulated that the MR816's preamps offered a*humungous 84dB gain; this figure was widely quoted (including in SOS's own review) but actually referred to the total system gain from mic input to line output rather than that of the preamp per se.
U ovoj svoj prici o preampima je po meni najbitnije da signal nema degradaciju iako se predpojacala ne mogu zaobici. Mozda prvi put djeluje konfuzno kako napraviti dobar omjer signala, ali kad se udje u fazon ja ne vidim ovdje neku katastrofu?
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2015, 06:30 PM   #22
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Ja sam je narucio pa kud puklo da puklo
phil.milmax is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 01:04 PM   #23
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

obavezno javi utiske ovde!
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2015, 11:04 AM   #24
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Evo stigla. Imao sam priliku da je probam samo na kratko sinoc. Namerno sam je probao na malo losijem laptopu. U pitanju je Toshibin laptop sa dvojezgranim AMD Turion procesorom na 2.00Ghz i 2gb ddr2 667 rama. Sistem win7 64 bit, sveze instaliran. Instalirao sam Cubase 7.5 koji sam dobio u paketu sa karticom, najnovije drajvere i firmware.

Snimio sam 8 kanala bubnja( 44.1, 24bit), buffer 64 bez ikakvih problema. Slusanje mi je islo preko monitoringa u cubaseu i nisam primetio da je latencija problematicna.

Sto se zvuka tice trebace mi jos malo vremena da cujem. Usnimak koji sam juce na brzinu napravio deluje prilicno zdravo.

Danas sam preko Steinbergovog sajta besplatno skinuo i instalirao cubase 8 pro.

Naravno ovo je prvi utisak. Ovih dana cu ozbiljnije da je testiram pa cu da javim utiske.

Last edited by phil.milmax; 21-02-2015 at 12:07 PM.
Old 03-03-2015, 12:55 PM   #25
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Sada kada sam se detaljno upoznao sa karticom mogu da kazem da je ovo jako dobar izbor. FF800 koji sam do sad koristio ide u penziju.

Ono sto mi je predstavljalo najvecu nedoumicu je bila stabilnost drajvera i latencija. Jako dugo koristim RME proizvode i navikao sam na tu udobnost koju pruzaju RME drajveri i prateci softver. Vec unapred sam znao da ce RME biti superiorniji u tom smislu i to je tacno, ali RME je sto se toga tice superiorniji i od mnogo skupljih varijanti. Citao sam horor price o tome da ne moze preko USB 2.0 da se ostvari protok itd. tako da sam bio jako skeptican po tom pitanju.

Istina je da je Yamaha odradila odlican posao. Drajveri su jako stabilni. Nisam imao ni jedan jedini problem. Snimao sam prvo 16 kanala bubnja (44.1Khz 24 bit) bez problema sa latencijom od 4ms. Moze i jos da se spusti ali ja ne vidim potrebu za tim. To je kasanjenje koje imate kad se odaljite na manje od 1.5m od instrumenta.U projektu su naravno korisceni razni kompresori, ekvilajzeri i sl. FF800 je bio povezan preko adata za drugih 8 kanala.

E sad, imao sam sumnju kako ce se ponasati na vecem sample rate-u. Povezao sam FF800 preko adata ali pre toga sam morao da ga konfigurisem za S/MUX u njegovom mikseru. Radi super. Malo je veca latencija, oko 6ms ali nista sto smeta. Dakle snimio sam 16 kanala na 96Khz 24 bit-a bez ikakvih problema.

Oni koji misle da im smeta latencija od 6ms mogu da slusaju preko direct monitoringa. Na raspolaganju su vam dsp efekti koji rade odlicno. Svi su Yamahine proizvodnje. Nisam jos probao simulacije pojacala ali ostalo radi prilicno lepo.

Sto se izlaznog zvuka tice sad mogu vec da tvrdim da je mnogo lepsi i zdraviji od FF800. Opasno je blizu mnogo ozbiljnijim spravama tipa Lynx Aurora i sl. Preampi zvuce jako lepo i uopste se ne bi osecao neprijatno da ih upotrebim na bilo kom instrumentu. U svako slucaju mnogo ozbiljnije od FF800. Kada koristim eksterne preampe, istina je da je malo "vruc" ali nista sto se sa dugmetom pad ne moze resiti. Naravno pri povezivanju je potrebno koristiti TRS konektore. Sama konverzija mi deluje jako lepo i nije nimalo "harsh".

Na samoj kartici je veliki pot kojim po vasem izboru mozete da kontrolisete ne samo jedan stereo out vec i sva cetiri ako hocete. To je u mom slucaju jako korisno jer mi 1 stereo out ide na monitore a drugi na sub tako da mogu preko tog pota da kontrolisem celo slusanje.

Jedina stvar koja mi je zasmetala je to sto srafovi sa strane malo vire pa ne mogu lepo da je gurnem i izvadim iz reka. To cu preziveti.Jos samo da prezivim sto ne mogu vise da koristim RME Digicheck i to je to.

Sve u svemu gotovo mi je neverovatno sta sve ova kartica pruza ako uzmemo u obzir cenu. Ako je jos pri tom uzmete u paketu sa Cubase 8 dobijate jedan jako dobar zatvoren sistem koji moze da se meri sa dosta skupljim konkurentima.

Sto se Cuabasea tice, sa karticom mi je stigla verzija 7.5 koji sam besplatno apgrejdovao na 8. Takodje sam instalirao trial verziju Steinberg SKI Remote-a tako da sada mogu preko telefona da kontrolisem slusanje i osnovne radnje. Jako korisna stvar ukoliko se sami snimate ili ukoliko imate muzicare kojima ocete da date mogucnost da svako sebi kontrolise slusanje. Imate na raspolaganju cetiri nezavisna miksa plus master.

Za sada se nisam pokajao sto sam uzeo ovaj interfejs i nadam se da ce lepo da me sluzi.

Pozdrav.
Old 03-03-2015, 01:43 PM   #26
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

to se zove jedna lepa recenzija, bravo!
Javi kad nađeš zamenu za Digicheck

dakle, direct monitoring (latency free), postoji?
Kako je rešen mixer/routing same karte (pošto mi je to glavni adut kod RME), tj da li uopšte postoji, pošto je neko naveo da ni ne postoji?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2015, 02:27 PM   #27
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Quote:
to se zove jedna lepa recenzija, bravo!
Javi kad nađe? zamenu za Digicheck
Hvala Javi i ti ako prvi nadjes.

Quote:
dakle, direct monitoring (latency free), postoji?
Postoji i njega kontrolises preko dsp mixera. Na svakom kanalu imas low cut za koji mozes da biras od koje frekvencije ces da seces(u ponudi je 40, 60, 80, 100 i 120 Hz) i promenu faze. Takodje mozes da biras da li ce da ti se i usnimavaju efekti ili ce da ti sluze samo za monitoring. Imas send za Yamahin reverb koji je vise nego upotrebljiv. Takodje mozes da biras izmedju chanel stripa ili nekoliko simulacija pojacala. Na raspolaganju su ti cetiri nezavisna slusanja tako da na jedan stereo output mozes da posaljes recimo jace bubanj a na drugi jace vox ili sta vec... Ukoliko koristis Cubase, sve ti se to automatski integrise u softver. Tada ne mozes da koristis karticin mikser. Bukvalno sva podesavanja su ti iz Cubasea. Dosta prilagodljivo slusanje koje, u kombinaciji sa Cubaseovim Control Roomom mozes da upotrebi na koji god nacin hoces.

Quote:
Kako je re?en mixer/routing same karte (po?to mi je to glavni adut kod RME), tj da li uop?te postoji, po?to je neko naveo da ni ne postoji?
Ne postoji kao na RME ali cim ukljucis Cubase ili bilo koji drugi DAW mozes da uradis ruting koji kod ti odgovara u oviru softvera. Ne postoji ta standalone varijanta. Mozes da izaberes sta ce da ide na outpute, sta ce da kontrolise pot za monitoring i jos par stvarcica.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules