Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > DIY - Uradi sam

DIY - Uradi sam Ovde mozete postaviti ideje svojih shema, sklopova, gotovih resenja i drugih radinosti u oblasti audia...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 03-02-2015, 04:15 PM   #5
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Lemilica

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
?ta je to hladan lem, kako ga prepoznati,a kako izbeći?
hladan lem se javlja kada se kalaj pri lemljenju nedovoljno zagreje , a pritom spoji dva predpostavljena provodnika, ali se pri tom nedovoljnom zagrevanju kristalizuje, sto kasnije stvara u tom samom lemu oksidacije sto prouzrokuje kvarove... hladan lem ti je ustvari veza koja ima tzv "prelazni otpor" , znaci veza nije uspostavljena u punom smislu. e sad kako vremenom dolazi do oksidacije taj otpor se povecava u lemu sto rezultuje kvarovima ili povremenim prekidima, sumovima itd...
e sad kako ga izbeci, prvo treba dobra oprema, na to mislim kvalitetna lemilica koja moze da postigne dovoljnu temperaturu, i dobar kalaj, a mnogi ljudi cak i predgrevaju te komponente koje se leme da bi imale bolju prihvatnu moc...
takodje jedan od najcescih uzroka hladnog lema je nedovoljno dugo drzanje lemilice , deluje kao lako, ali i lemljenje je stvar ruke i iskustva, a najvise tajminga...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules