Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-10-2014, 06:06 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Problem u mono preslu?avanju

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Kako to mislis dejv pezos vece ime od Arthura?
Zavisi šta se meri. Arthur ima deblji trbuh, Penzos deblji novčanik. A poznato je da se u današnjoj zapadnoj civilizaciji veličina imena meri novčanikom.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 29-10-2014 at 06:14 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2014, 06:36 PM   #12
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Bez sve ?ege, mono kompatibilnost nema veze samo sa time kako ne?to zvuči na televizoru ili bilo kojoj mono opremi.

Mono signali (bez obzira na to da li su panovani levo, desno ili u sredinu) imaju bolju definiciju od stereo ili pseudo-stereo signala. I ne radi se samo o definiciji panorame nego i o tranzijentima, a tranzijenti su jako va?ni za do?ivljaj prisutnosti, jasnoće, razgovetnosti... svih tih pojava koje se opisuju netehničkim terminima.

Manje-vi?e to kako će se ne?to čuti na telefonskom zvučniku, va?no je kako će se ne?to čuti van sweet spota ili iz druge sobe. Koliko god to sme?no izgledalo, dobar stereo miks je lak?e prepoznati kroz vrata od klonje u studiju nego između zvučnika.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 29-10-2014 at 09:31 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2014, 08:23 AM   #13
Darsus
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Bez sve ?ege, mono kompatibilnost nema veze samo sa time kako ne?to zvuči na televizoru ili bilo kojoj mono opremi.

Mono signali (bez obzira na to da li su panovani levo, desno ili u sredinu) imaju bolju definiciju od stereo ili pseudo-stereo signala. I ne radi se samo o definiciji panorame nego i o tranzijentima, a tranzijenti su jako va?ni za do?ivljaj prisutnosti, jasnoće, razgovetnosti... svih tih pojava koje se opisuju netehničkim terminima.

Manje-vi?e to kako će se ne?to čuti na telefonskom zvučniku, va?no je kako će se ne?to čuti van sweet spota ili iz druge sobe. Koliko god to sme?no izgledalo, dobar stereo miks je lak?e prepoznati kroz vrata od klonje u studiju nego između zvučnika.

Pozdrav,

Vasa
A ja bih jako voleo da cujem onda nekoliko saveta, s obzirom da znas (ili znate, ne znam ko je kojih godina ovde, posto retko posecujem) u cemu je problem.

Bitno je kako mix zvuci kada se suzi na mono zato sto dolazi do phase cancellation-a. Amaterski se bavim ovim, ali nije tesko ukapirati da mono zvucnik ne moze da reprodukuje 2 signala, te se levi i desni stapaju i u tom stapanju neke stvari nestaju. (Primer sa 2 obrnuta sine wave-a je najbolji, u kome onda membrana miruje)

P.S. Takodje je dobro proveravati mid/side sa vremena na vreme, to je lako recimo preko Izotope Ozone-ovog EQ-a ili FabFilter Pro-Q-a

Jedan jako kul trik koji volim da radim to je da prebacim u mono, cujem mono sliku, onda invertujem i zapravo u mono signalu cisto cujem sta sve gubim u mix-u.

Last edited by Darsus; 30-10-2014 at 08:27 AM.
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2014, 10:43 AM   #14
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Samo par riječi :
- ne zaboraviti da su zvučnici samo sredstvo gdje se čuje rezultat analogne ili matematičke operacije L&R signala;
- nekada sam, ne nalazeći načine za rje?enje problema u nekim od mikseva, trčao za raznim alatkama kao : PSP stereo set, ... , pa i već pomenuti komplet in phase od Waves. Osim u?iju (preklop stereo / mono / stereo) i eventualno neke od alatki za dodatno osmatranje, sva ta ?irenja / skupljanja plaginima ili nekim analogijama su njesra (ili jaaakooo krajnje prihvatljiva procedura, ali samo ako se ba? mora).
- sve treba slagati poznatim metodama i 'pje?ice'. Onda je rezultat najbolji.
Kada mi se pojavi pretjerana razlika stereo / mono, onda pa?ljivo sla?em trakove. Prvo 'vidim' koji od traka (ili vi?e njih) prave nered (isključenjem i uključenjem), a onda sa kojim drugim trakama reaguju, jer ne reaguju sa svakom u miksu. Onda strpljivo pode?avam počev od pozicija.
Ne mogu reći da uvijek imam odličan rezultat. Bude mi mrsko utjerivati sve u tančine.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2014, 08:02 PM   #15
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

I ja cesto koristim izotop ozon bas za tu proveru mixa u mono verziji.izotop 5 je rasulo mozesh bas da gledash zvuk u 3d i da okrecesh,opasna stvarcica..
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2014, 08:52 PM   #16
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Nekada davno...zvuk se slu?a?e u?ima...slu?a, al se ne naslu?a...pa j' opet...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2014, 09:21 PM   #17
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Slaba je vajda od u?iju bez mozga. A do mozga sti?u i podaci iz očiju. Nisu ljudi badava smislili one igle koje se mrdaju levo-desno i lampice koje skaču gore-dole.

Pozdrav,

Vasa
Old 31-10-2014, 02:58 AM   #18
Darsus
Member

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Nekada davno...zvuk se slu?a?e u?ima...slu?a, al se ne naslu?a...pa j' opet...!
Pa, prvenstveno usi, pa tek onda analajzeri. To sam naucio tezim putem. Problem je sto se uvo navikne na zvuk, pa je nekad potrebno videti da li nesto bas iskace, fali itd.

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Slaba je vajda od u?iju bez mozga. A do mozga sti?u i podaci iz očiju. Nisu ljudi badava smislili one igle koje se mrdaju levo-desno i lampice koje skaču gore-dole.

Pozdrav,

Vasa
I dalje bez ikakvog konkretnog saveta.
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2014, 06:36 AM   #19
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

nekad nije loshe kada se radi u kucnim uslovima(spavaca,dnevna,spajz ali bez zimnice) upotrebiti spectrum analizer,pogotovo ako ukucani spavaju a ti moras da cujes rep revba od neke sirove kikcine.slushalice ne podnosim pa tako da mi nema druge.i tako ja nocu preslushavam tiho a komshijino kuce zavija i skrece mi paznju,nekad mu bacim kosku,nekad ga skinem sa lanca jbg covek mora da se snalazi.
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2014, 08:43 AM   #20
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Darsus View Post
I dalje bez ikakvog konkretnog saveta.
A kako glasi konkretno pitanje?

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules