Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-10-2014, 01:04 PM   #11
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Default Re: Sta za vas znaci pojam "uspeo u muzici"?

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Naravno da je u pitanju lični do?ivljaj, zato je DaBear u naslovu ove teme s pravom stavio ono "za vas".
Quote:
A znamo da su kraljevi.
Jbg, ovde je stavljeno u mnozini "znamo", zato napisah subjektivno, moguce da za nekog nisu kraljevi...

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2014, 01:54 PM   #12
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
Jbg, ovde je stavljeno u mnozini "znamo", zato napisah subjektivno, moguce da za nekog nisu kraljevi...
Pa eto, mogu da se kladim da ih osim mene voli bar jo? jedna osoba, tako da ostajem pri mno?ini.
Old 11-10-2014, 03:09 PM   #13
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Pa eto, mogu da se kladim da ih osim mene voli bar jo? jedna osoba, tako da ostajem pri mno?ini.
Posteno . Sry za offtopic...

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2014, 03:34 PM   #14
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Svaki autor treba sebi da postavi hipotetičko pitanje: da li bi radije bio potpuno svoj i rizikovao da zbog toga bude slabije ispraćen od strane publike, ili da radi ne?to ?to je aktuelni trend u muzici i do čega mu nije stalo, al bi od toga moglo biti neke slave i novca. Po mom mi?ljenju, samo ono prvo je bavljenje muzikom iz pravih razloga. Ako ?eli? slavu, zovi 5 TV stanica, skini se go i protrči centrom grada. Eto ti milion pregleda za mesec dana. Hoće? pare, uvezi par kamiona robe koja se tra?i i prodaj je jeftinije od konkurencije. Samo prestani da sakati? i unovčava? najlep?u umetnost koju nam je bog podario. Posledica te monetarizacije muzike, i umetnosti u celosti, su novi blago degenerični nara?taji dece, koji znaju samo za karleu?u i guettu. Ja neću da doprinosim dodatnom uni?tavanju te dece.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2014, 04:54 PM   #15
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Ja neću da doprinosim dodatnom uni?tavanju te dece.
E, tu je začkoljica. Neće? da doprinese? uni?tavanju. Ali nije bitno ?ta neće?, već ?ta hoće?. Hoće?, recimo, da umesto uni?tavanja doprinese? izgradnji njihovog duha i kulture, tako ?to će? biti samo svoj i kreirati čistu umetnost bez ikakvih kompromisa. Naravno, da bi to zaista doprinelo kulturnom uzdizanju dece oni to treba i da vide/pročitaju/čuju. A da bi čuli mora? ipak neke sitne kompromise da prihvati?, jer ako je previ?e hermetično ni?ta od ispunjavanja plemenitog cilja. I tako, mic po mic, ili svira? gluposti za mase ili odustaje? od dru?tvenog boljitka.
Old 11-10-2014, 05:54 PM   #16
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Je li ovaj (ispod, na slici) uspio? A, kom?ije će da ga biju zbog preglasnog R&R.
DaBear, te?ko ti je ovo pitanje za odgovoriti.
Sva?ta je tu u igri. Je li se J.S. Bach bavio muzikom da bi moja generacija o njemu učila u ?koli kao o velikanu, jel', 'ozbiljne muzike'? Isto pitanje za G.Gershwina, ili G. Bregovića, ... ili tebe, na kraju krajeva ; da li autor 'Brazila' smatra da je uspio u muzici? Za?to (bilo da 'da', bilo da 'ne').
Ne mogu izbiti iz odgovora na postavljeno pitanje, pojam : 'posao za zaraditi lebca'; a to su znali, to im je bilo zanimanje.
Jesu li radili za konzumente? Pa naravno. Nema konzumenata, nema mecena, nema lebca.
Jesu li u svoja djela ugradili svoje viđenje, odn. parče sebe? Naravno. Imali su tu sreću da ljude zanimaju oni, odn. način predstavljanja sebe kroz svoj posao.
Jesu li koristili naučena znanja i stečene talente? Jesu i to. Itd., Itd.
E, sad', jesu li u?ivali u svom poslu, u pa?nji koju su im konzumenti (na ovaj ili onaj način) poklanjali? Jesu i to.
Sve je to izmije?ano : lebac, lični izra?aj, činjenje da se neko na pet minuta dobro osjeća, da sam mu na pet minuta privukao pa?nju, da me rado sreću, razgovaraju sa mnom, sjećaju me se, ve?u uz muziku, bla, bla, bla, ...
Jesam li uspio? Jesam. Onoliko koliko mi je omogućeno. Za?to tako mislim?
i/ ot?kolovao sam se baveći se muzikom; ii/ u onoliko koliko sam 'stvorio' unio sam sebe, ne misleći na zaradu, nego isključivo da na ovaj način 'progovorim' o dotičnoj temi; iii/ odgojio sam lijepu grupu mladih ljudi u muzičkim vodama; iv/ mnoge mlade sam poučio izvođačkim finesama i kulturi pona?anja na pozornici (a i u muzičkom ?ivotu uop?te); v/ ne?to sam i snimio, pa ima traga; vi/ u?ivam baveći se muzikom (mno?tvom onoga ?to je u njenom sadr?aju); itd. itd.
Jesam li : Oldfield, Sanja Ilić, Robert Nemeček, Bata Kovač, ili Marko Brecelj, ... , ... ? Nisam.
Mile Ćunić, Bora ?teka, Lepa Lana, Jana, Vrana, Sranja... ? Nisam.
Pa nemam veze sa uspjehom u muzici!!!
E, imam!
Attached Images

alfom is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2014, 07:01 PM   #17
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
... Hoće?, recimo, da umesto uni?tavanja doprinese? izgradnji njihovog duha i kulture, tako ?to će? biti samo svoj i kreirati čistu umetnost bez ikakvih kompromisa. Naravno, da bi to zaista doprinelo kulturnom uzdizanju dece oni to treba i da vide/pročitaju/čuju...
Začkoljica. Dobro napisano.
?ta je čista umjetnost? Ono ?to rekne Komisija protiv ?unda, iskustva iz onog '?to je dobro' iz pro?lih vremena i od nekoga progla?eno 'čistom umjetno?ću', ili ?ta? Te?ko je to pitanje, odn. te?ko je na njega odgovoriti. Jbg. te?ko je odgovriti na to.
Kako onda naprijed? Ako se potvrda za umjetničku muziku nalazi u iskustvu prethodnog vremena, kako onda naprijed?
Je li 2Pack mjuza : ?und, umjetnost, bezumlje, kvalitet, ?ta li?
?ta je uop?te umjetnost? ?ta je umjetnička muzika? Ima li u dnevnoj muzici umjetnosti?
Ja imam svoje viđenje o tom odgovoru. Ali, izvor odgovora nije preporučljiv za navođenje ovdje, pa neka ...
Mislim da DaBear dobro zna za ove začkoljice, pa je ?elio da malo razdrma forum pitanjem koje ima odgovor u : "sto ljudi - sto razumijevanja i mi?ljenja".
alfom is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2014, 07:33 PM   #18
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

prvo da bi uopste pricali o ovome moramo da znamo sta je uspeh, da definisemo sta znaci uspeh...
konkretno na pitanje sta znaci pojam "uspeo u muzici" mogu da kazem da je "uspeo u muzici" ustaljena fraza koju svi koristimo, i ako se tako posmatra kako je, ta fraza trenutno oznacava slavu dobre pesme turneje marketing novac status muzicke zvezde. i ta fraza uspeti u muzici je tako opste prihvacena i koristi se u stalnom recniku...
e sad sta stvarno (znaci bez navodnika, ne pricamo o frazi) znaci uspeti u muzici, moramo da definisemo pojam USPEH i pojam MUZIKA i jedno i drugo je toliko relativno da zavisi od coveka do coveka...
USPEH je ostvarenje ili zavrsenje neke akcije u vec odredjenom vremenskom periodu u okviru odredjenih parametra. u prevodu, uspeh je ostvarenje vec unapred zacrtanog cilja. to je definicija reci uspeh. ako sebi zadas cilj procitacu knjigu do sutra, i to odradis, to znaci da si uspeo u svom cilju... e taj cilj je ono sto je relativno kod svakog... pogotovo kod muzicara ili nekih drugih vrsta ljudi "slobodnih strelaca". nekom je uspeh da napise tekst za pesmu, nekom je uspeh da nauci na kraj sela zuta kuca, a nekom je uspeh da napuni arenu, a nekom trecem da rasproda turneju po svetu...
karakterisati nesto dal je muzika ili nije je vrlo sebicno, jer je to licni dozivljaj, i to dal je umetnost ili ne, takodje... rec koju svi trazite je larpurlartizam - iliti umetnost radi umetnosti - teorija koja drzi da umetnost nema nikakvu drustvenu ili moralnu funkciju, i jedini cilj tog umetnickog dela je da bude lepo.
pitanje koje bi bilo mozda bolje je "sta je vas sledeci uspeh u muzici" i da svako iznese cilj koji bi za njega predstavljao uspeh...
po meni , svaki put kad ostvarim neku pesmu, kad zavrsim miks, kad odsnimim nekog kako sam planirao predstavlja uspeh u mom muzickom stvaralastvu. svaki put kad u studio ubacim neki novi komad opreme je za mene uspeh... to ne znaci da ne prihvatam i tudja misljenja sta je uspeh, niti da li bi neciji standardi i mene zadovoljili... hell yea, i ja bih voleo da rasprodam turneje zasto da ne, ali nije moj primarni cilj...
na kraju dana samo znam, da je cilj svakog coveka da ostvaruje svoje ciljeve a ne tudje, i da se na kraju mnogi osvrnu i shvate da nisu uspeli iako imaju avione kamione...tako da svi ti "uspesni" bendovi i muzicari, mozda nisu ni ostvarili svoj nego neciji tudji uspeh a mozda neko ko u knez mihajlovoj svira gitaru i vrati se kuci nasmejan zivi SVOJ muzicki uspeh...
i za kraj jedna misao koju bi podelio sa kolegama muzicarima ovde: mnogi postignu ono sto su zeleli, a izgube sve ostalo
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2014, 08:22 PM   #19
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Sterija:

Списатељи све силе ума свога на приватна дела обраћају, а к сочиненију дела једног, које се воопште целог народа тиче, само часове одохновенија, тј. у којима списатељ пишући одмора тражи (!!!) посвећавати могу. Сад какова сочиненија следовати морају, лако се може закључити.
Old 11-10-2014, 08:40 PM   #20
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
pitanje koje bi bilo mozda bolje je "sta je vas sledeci uspeh u muzici" i da svako iznese cilj koji bi za njega predstavljao uspeh...
nije lose...ili jos bolje, Nek svako objavi ovde svoj sledeci cilj (targret / goal) i nek opet prijavi kad je to obavio ? da se vidi koliko se "mrchi" oko pesme.

Inace, moze ovo do zore...kao i sve drugo, svako ima svoju viziju uspeha u bilo cemu...bilo je par interesantnih razmisljanja...
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules