Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pricaonica (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=87)
-   -   Sta za vas znaci pojam "uspeo u muzici"? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=46632)

DaBear 10-10-2014 07:46 PM

Sta za vas znaci pojam "uspeo u muzici"?

evo malo da diskutujemo...nismo dugo.
Kao sto kaze naslov - sta je po vama to kad se kaze da je neko "uspeo u muzici"? Kod nas..preko..gde vec?

NIelectroy 10-10-2014 08:36 PM

Re: Sta za vas znaci pojam "uspeo u muzici"?

Ja mislim da je uspeh kad mozes pristojno da zivis od toga i da ti je to jedini izvor prihoda. Sa druge strane postoji i uspeh sa umetnicke strane koji je vrlo tesko ostvariv. Retko ko radi muziku koju voli i zivi od toga. Ne verujem da Nicki Minaj voli ovaj trash sto peva ali to joj donosi novac, tako da je lako doneti takvu odluku. Zaradicu novac i pevacu ono sto mi se kaze ali od umetnickog dojama nema nista. Zato je i takva muzika danas, bezlicna, umetnici nemaju hrabrosti da iskazu svoj stav, da probaju nesto drugacije vec se cvrsto drze sablona, po principu sve sto treba samo da uspem.

vasko 10-10-2014 08:43 PM

Quote:

Originally Posted by NIelectroy (Post 362131)
Ja mislim da je uspeh kad mozes pristojno da zivis od toga i da ti je to jedini izvor prihoda.

mile kitic, vera matovic and 123 others likes this

Znak 10-10-2014 10:21 PM

Uspeo je onaj ko je pre trideset tri / četrdeset pet / pedeset godina snimio album, a mi taj album slušamo više od četvrt veka i još nam nije dosadio. Uspeh u muzici ne povezujem sa parama i životnom srećom, jer onda bi Hendriks i Morison bili najveći luzeri. A znamo da su kraljevi. Dakle, uspeo je onaj ko je ostavio nešto vredno iza sebe.

sasaristic 11-10-2014 12:18 AM

Quote:

Originally Posted by znak (Post 362135)
. Dakle, uspeo je onaj ko je ostavio ne?to vredno iza sebe.

+1

Filip_ 11-10-2014 01:27 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 362129)
Kao sto kaze naslov - sta je po vama to kad se kaze da je neko "uspeo u muzici"? Kod nas..preko..gde vec?

Pitanje mozemo postaviti umetniku (o kome pricamo ili kome se postavlja pitanje) ili slusaocu...tu ce se razlikovati odgovori :rolleyes:.

Vecina slusalaca ne bi zelela ovisnika o drogama u svom drustvu (ili prezire to, cak i one lagane, znam puno takvih u sirem drustvu), a uziva u Nirvani, Elvisu, Doors-ima, Fleetwood Mac-u i tako dalje...zar to nije malo cinicno?...:rolleyes:.

Uspeti...sta danas znaci uspeti...finansijski ili kvalitetom samog dela\albuma\pesama..ko je relevantan da komentarise kvalitet necijeg dela uopste?

Auh odoh ja u nedogled...mada je pitanje dusu dalo za forum :D.

Filip_ 11-10-2014 01:48 AM

Odgovor moze zavisiti od toga sta sam umetnik smatra svojim uspehom u muzici i u tom pravcu se i nastavi razvijati (da li su novcanice u pitanju, broj pregleda na Youtube-u, broj download-a pesama ili nesto trece...)

Moze neko ici sa onim bljutavim odgovorom: "Ako znam da sam svojom muzikom i 2 osobe oraspolozio na ovom svetu ja smatram da sam uspeo u muzici"...sto je poprilicno bljak sto rece zeka u onom vicu...

Neko drugi ce brojati "suske", rasturati sa honorarima na zurkama/svirkama, imati svoj private jet i smatrati sebe vrlo uspesnim ne razmisljajuci da li ce se njegova muzika slusati za 50 godina, kada ovaj nece ni biti ziv, jer ga to, jel'te ni ne zanima...on je u svom vremenu uspesan...

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 362135)
Uspeo je onaj ko je pre trideset tri / četrdeset pet / pedeset godina snimio album, a mi taj album slušamo više od četvrt veka i još nam nije dosadio.

U velikoj meri se slazem, ali..zamisli da se pesma poput Britney Spears-ove "Ups, I didi it again.." slusa i za 30 godina i bude popularna :banghead: (ili njena obrada, kao sto su 2000-tih bile popularne House obrade disco numera iz 70-tih i 80-tih), da li bih ja (ili ti) smatrao da je ona uspela u muzici ili da je muzicki svet slusalaca i ukus otisao u...persun?

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 362135)
Dakle, uspeo je onaj ko je ostavio nešto vredno iza sebe.

Kako da znam da li je nesto "vredno" ako se to pored svega ipak zasniva samo na subjektivnom dozivljaju (ako recimo ne racunamo kompleksnost aranzmana i smislenost teksta sto kod mnogih "vrednih" numera nije slucaj)...

Ne znam...moze se o ovome raglabati uz pivo barem 2 sata :rolleyes:.

Znak 11-10-2014 06:59 AM

Quote:

Originally Posted by Filip_ (Post 362139)
Kako da znam da li je nesto "vredno" ako se to pored svega ipak zasniva samo na subjektivnom dozivljaju

Naravno da je u pitanju lični do?ivljaj, zato je DaBear u naslovu ove teme s pravom stavio ono "za vas".

spartakus 11-10-2014 07:17 AM

Po meni je uspeh npr zadnji album daft panka.tu muziku bilo kome da pustish odushevice se.

Francuz 11-10-2014 07:42 AM

Umetnik ne razmislja o uspehu nego iskljucivo o svom delu a uspeh dodje ili ne dodje zavisnosti o dela ko je stvoreno i dal se to sirikoj naradni masi svidja .A pravi umetnik samo razmislja iskljucivo o stvaranju svojih dela i nista drugo ga ne zanima .ZAto i postoji problem u novijoj istoriji novac se upleo i politika u sve svere umetnosti i samo se razmislja o profitu a ne o umetnosti .A novo komponovani umetnici sad prvo razmisljajo koliko para ce zaraditi i dal ce biti uspesam a delo ide u treci plan i zato vise nema dela koji ostaju vekovima i odusevljavaju nanovo sve novo pristigle generacije .:rolleyes:

All times are GMT +1. The time now is 03:26 PM.