Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-04-2014, 06:54 PM   #11
fix3r
Member

Default Re: oprema u Srbiji

Quote:
Originally Posted by Elf View Post
Meni jedino jo? sintovi imaju smisla (mo?da je to samo moj trip), ali mnogo bolji zvuk izbacim kad sednem i igram se sa parametrima na samoj spravi nego kad klikćem mi?em po plug-u. Ubije mi kreativnost. Jo? kad poslu?am ono ?to sam pravio dok sam koristi Norda i K-Station, malo mi bude krivo. Smor.
Yep. I ne samo za klavijature/sintove. Taktilni interfejs rulz, sta god ti dugmici vozili u pozadini - hardver ili softver. Npr. ovo je super stvar, nadam se da ce se jos takvih pojaviti (za malo manju lovu, doduse): http://www.thomann.de/gb/mode_machines_professor_v2.htm
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2014, 11:04 PM   #12
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Mislim da, posebno na ovim prostorima, postoji previše ljudi koji nisu dovoljno radili u svim vrstama sustava (ITB, OTB, Hibrid) da bi mogli jasnu crtu povući i govoriti što je bolje. Činjenica da svi danas rade ITB ima jako puno veze što u tome rade besplatno. Ja u svom gradu poznajem samo jednog čovjeka koji radi komercijalno i u kompu ima samo nekoliko plugina jer si više ne može priuštiti, a razvaljene ne koristi.
Ne branim ITB - dapače nezamjenjiv je. Ali ajmo ne govoriti o zvuku i uspoređivati ga jer je ITB jednako loš kao OTB i obrnuto...
Hardver se ne prodaje jer je neimaština. Teška neimaština.
Da se hardver može lako ukrast u skoro neograničenim količinama svi bi ovdje pričali kako je OTB sistem rada superioran...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2014, 10:16 AM   #13
Era
Member

Era's Avatar

Kakva je situacija u komsiluku,Hrvati su uvek bili korak ispred nas sto se tice opreme i studija.Slusao sam neke snimke iz Bugarske,moram da priznam da dobro zvuce,Bosna...?
Era is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2014, 09:20 PM   #14
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Ja sam ladno juce razmisljao o istoj stvari. Ovde je tolika nemastina da se rekao bih nista ne prodaje, ali bas nista.

Toliko super hardvera i po prilicno dobrim cenama, a niko da ga kupi.

I ja prodajem vec 6meseci neke sprave koje mi u medjuvremenu ne trebaju (jer sam nabavio druge), a nema ko da ih kupi, a prodajem ih bukvalno upola cene.

Za softver se skroz slazem, da svi placaju softver ne bi ovde bilo nikakve muzike koliko se nema para.

Ne secam se da je ovako lose bilo u zadnjih 10-15godina sigurno.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2014, 09:27 PM   #15
fix3r
Member

^ Da svi koriste isti krekovani softver da se čuti u modernim miksevima, naročito taj neki pop/folk fazon. Ne znam da li je nema?tina gora sada nego pre deceniju, ali je zvuk i miks definitivno dno dna. Čast izuzecima. /rant end
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2014, 11:17 PM   #16
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Nema veze (a ni logike) da svi koji koriste isti softver imaju iste mikseve.

Ja mislim da ti to ide ovako:

Klubovi prestanu biti i birtije preuzimaju tržište

Birtije nemaju razglas (jer nisu klubovi), ali bi da im i koji zabavni bend svira jer tad ljudi više popiju

Kako bi uštedili, da ne bi rentali razglas sa stručnom ekipom koja to zna spojiti, ozvučiti bend i smiksati ga, tezgari kojima bolje ide sami kupe svoj razglas jer su kumulativno jeftiniji i sve pare njima onda ostaju

Kad su kupili razglas, onda moraju na njemu i raditi. A oni dobro sviraju, dakle podrazumjeva se da "kuže muziku". Pa tako sami miksaju. Ili imaju vozača kombija kojemu pokažu gdje se dignu potovi pa ih on kao miksa

Kako im razglas ne zvuči baš tako dobro kao profesionalni (iako proizvod ima epitet "profesionalni", i oni su baš ciljano kupili taj koji je "profesionalni"), a i prostor nije baš zahvalan akustički, dobar i loš mix njihove svirke zvuče isto.

Oni sad misle da smiksat nešto nije problem. Ma neš' ti nauke! Jer stvarno, nijanse se ne čuju!

Ojačaju kompjuteri i sad mogu taj svoj mikser, uz par procesora i instrumenata koje imaju, ukopčat i kod kuće pa snimati neke svoje pjesme. Gotovo je s ADAT-om, u njega ne moraju investirati - kompovi su super i mogu sve!

Pa to što snime kod kuće uspiju nekako smiksati, ne po kriteriju da bolje zvuči nego "zato što se to tako radi, sto puta isprobano na koncertu - to se tako mora napraviti". Tako se to radi na koncertima i nema smisla da se radi drugačije.

Pa dođu pluginovi, a kako su oni džaba svi ih krenu trpat. I isfuraju se u usmenoj predaji legende o najboljim pluginovima, uglavnom onima koji imaju najbolje banke preseta, koji odmah rješavaju problem. Jer ionako to tako funkcionira oduvjek - zna se koji su najbolji bubnjevi, zna se koje su najbolje klavijature. Zna se što je "profi".

Kad je dovoljno takvih polu-snimaka i polu-mikseva, napravljenih na isti način "jer se to tako radi", to postane nekakav standard u zvuku te muzike.

Onda onaj neki novi bend koji u to krene inzistira da identično tako zvuči - isto kao i konkurencija.

Pa se tako postave standardi da se bass snima samo isključivi DI, da se bubanj ne snima nego se programira, da se na gitare stavlja to-i-to, na vokal to-i-to...

I tako to ide...

Zašto bi se kupovalo novu opremu?
Zašto bi se učilo dobivati zvuk kad pluginovi imaju presete?

Negativna selekcija
Desetljeća negativne selekcije!

Sve krene od nepoznavanja posla. Ako sviraš, ne znači nužno da znaš kako se tvoj instrument najbolje snima. A ako snimaš, ne znaš kako se instrument koji snimaš svira.
A ovdje svi misle da znaju sve!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2014, 10:15 AM   #17
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Meni je kad sam dosao u Engleski bilo cudno da neko prodaje neku sprave i kaze da "can not afford it any more".
Bilo mi cudno jer mu je tu, u studiju...kupio..koristi..ALI nisam skapirao da mu pare ulozene u tu sprave ne vracaju istom merom, da nemoze da naplati tu spravu i da nema smisla da je drzi u studiju (jer nece nikad izvuci pare preko muzike)
Posle puno godina sam skapirao tu filozofiju...

Vreme se promenilo i samo mali broj ljudi moze da uzima veleki pare od muzike i isto tako ulaze velike pare u muziku i studio.
Dok sam bio u Soho studiju sa ostalim producentima, i dok je bilo puno posla, svima je bila mantra da se od svakog projekta (mix, remix, potpisana pesma) kupi neka sprava !
Em se odbija od poreza em lepo !
(lepo je kad ima sta da se odbije i jos vaznije od cega !!! )

Dok se sve to lepo placalo (?3-5-6K) po miksu bilo je lako...dolazili su i predstavnici raznih hardware kompanija u studio i davali nam sprave za 30% ili 40% manje...lik dodje i proda 4 ili 5 sprava kod nas za popodne !!

Ko je imao varijantu za jeftin i besplatan prostor - sacuvao je veci deo sprava...ko nije - prodao je sve. Znam preko 10 producera koji su se otarasili svega (zadrzali comp i software) jer "could not afford it any more"
Oprema ne pravi pare vise (kao pre) i postaje teret!

A novi muzikanti / producenti nemaju para jer se danas od muzike slabo zaradjuje... i eto ..puni oglasi !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2014, 02:08 PM   #18
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Ako vam nesto nije jasno pitajte DaBear-a, on uglavnom ima vrlo jednostavno objasnjenje za sve, i sve je lako i jednostavno iz njegove vizure. Evo posto pominje tu Englesku sa pravom, ja bas nedavno kupio magnetofon 24 kanalni iz studija koji ima 3 takva magnetofona i koji je jako ozbiljan studio i za engleske prilike, jedino sto nije u Londonu.
Prosto stvari stoje drugacije, muzika ne moze biti samo moda i sa te strane posmatrati stanje stvari, i sta je racionalno u svemu tome. Uvek sam se pitao zasto veliki studiji prosto ne raspordaju svoj hardver i ne rade u DAW-u, jesmo li mi to nesto pametniji i racionalniji od njih, ili mi jednostavno ne razumemo ceo proces do kraja, licno mislim da je ovo drugo. A moguce je da se produkcijom i muzikom bave polutalentovani ljudi.
Nista nije jednostavno i ne treba olako izvoditi zakljucke, nego recimo da analiziramo kako zvuce Abey Road snimci uzivo , i tome slicno, bilo bi nam pametnije
Braca is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2014, 05:19 PM   #19
DzoniPFC
Pro Member

Lepa diskusija, jedino sto ja u zadnje 2 god. i ne osecam toliku prazninu (kao nekada) zbog odustva analognog hardware-a kod mene, ali slazem se sa kolegom "Shot" (,,Da se hardver mo?e lako ukrast u skoro neograni?enim koli?inama svi bi ovdje pri?ali kako je OTB sistem rada superioran...")

By the way, ja sam fasciniran kolicinom opreme koja je prikazana usput na ovom snimku http://www.prva.rs/web-tv/emisija/ex...-spektakl.html

Zaista veliki respect za Vlada zbog ulaganja u muziku...
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2014, 12:33 PM   #20
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Ako vam nesto nije jasno pitajte DaBear-a, on uglavnom ima vrlo jednostavno objasnjenje za sve, i sve je lako i jednostavno iz njegove vizure. Evo posto pominje tu Englesku sa pravom, ja bas nedavno kupio magnetofon 24 kanalni iz studija koji ima 3 takva magnetofona i koji je jako ozbiljan studio i za engleske prilike, jedino sto nije u Londonu.
Prosto stvari stoje drugacije, muzika ne moze biti samo moda i sa te strane posmatrati stanje stvari, i sta je racionalno u svemu tome. Uvek sam se pitao zasto veliki studiji prosto ne raspordaju svoj hardver i ne rade u DAW-u, jesmo li mi to nesto pametniji i racionalniji od njih, ili mi jednostavno ne razumemo ceo proces do kraja, licno mislim da je ovo drugo. A moguce je da se produkcijom i muzikom bave polutalentovani ljudi.
Nista nije jednostavno i ne treba olako izvoditi zakljucke, nego recimo da analiziramo kako zvuce Abey Road snimci uzivo , i tome slicno, bilo bi nam pametnije
Pa valjda vidis da nema mesta za veliki broj studija, kao pre.
Pre nije bilo dostupacne opreme za snimanje pa su SVI hteli-ne hteli MORALI da plate neki studio da usnime svoju muziku.
Record labele su drali od cena (studiji) jer artisti nisu imali svoje studije...secam se kad je CD da nosis kuci is slusas kostao po ?50 komad a kopija DAT-a po ?100 ili vise !!! Pa overtime (kad predjes 8 radnih sati) itd.. bilo je odiranje.
Cim su disko kuce shvatile da se prosecnom slusaocu jebe za kvalitet zvuka, poceli su da daju avanse muzicarima da se opreme za snimanje.. A danas - svako moze nesto da napravi u kucnim uslovima !!
Ovi veliki koji su ostali, su prosirili svoje aktivnosti..od web designa (koji takodje izumire kao posao), kurseva za snimanje, workshopa, masteringa i iznajmljivanja svih dodatnih prostorija raznim producentima, itd itd...
Cak i kad se uzme veliki studio za snimanje i miksanje u 90% slucajeva se uzima SAMO zbog velike sobe (da moze da stane cela ekipa unutra) i zbog dobrog slusanja na velikim monitorima a 90% posla se odradi na DAW-u (Pro Tools u 99% slucajeva)

Jos jedan novi tred koji ide uz sveopstu stednju - disko kuca uzme nekog mega mixera da u svom studiju smiksa singlove (2 ili 3 tracka) a ostalo se odradi kod kuce ili negde jeftino...

Studiju treba para za rad, uglavnom vise nego sto zarade pa se zato sve gasi i rasprodaje.

Trece - upoznao sam dosta vlasnika (boljih) studija do sad - i svi su slucajno postali vlasnici studija...neko je iznajmljivao razglase, neko je popravljao pojacala itd i tako malo po malo su usli u to jer je BILO PARA u tome!!!
95% njih nije imalo nikakvog interesa za produkciju i sound...samo su hteli da budu u mogucnosti da ponude servis za koji mogu da uzmu pare.

Jako su retki studiji gde je bio jos neki Trevor Horn...a i on je imao 5-6 soba, znaci nije mogao fizicki da bude u svih 5-6 u isto vreme, nego je koristio momenat i naplacivao maksimalno !!
Samo oni koji su vlasnici zgrade i koji su se natapacirali do sad rade i dalje..

PS - cak je i Tevor Horn malo promenio koncept - seli deo studija u jeftiniji deo grada a na staroj adresi koja je sad mega adresa za stanovanje - pravi 10 programing soba za iznajmljivanje kompozitorima i producentima, 9 stanova za prodaju i office za iznajmljivanje... alo Trevor Horn !??

http://www.sarmstudios.com/news/sarm...redevelopment/
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules