Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-12-2012, 11:50 AM   #1
meex
Member

Default Pitanje za iskusne!

Pozdrav ljudi, imam jednu nedoumicu pa bih voleo da cujem misljenja onih koji se razumeju u ovu struku.
Naime, u 4 coska u studiju imam kamenu vunu i ide od poda do plafona.
E sad posto sam ja ispred tih trouglastih stubova postavio samo platno (SLika 1) , neko svilenkasto, malo sam zagluveo sobu i hteo bih da umesto platna da napravim ramove na koje cu zakaciti Azma AD ploce. Inace, 80% studija mi je pokriveno Azma plocama ali ovi coskovi su ipak velike povrsine pa malo prigusuju zvuk.

Imam nedoumicu oko toga da li cu smanjiti dejstvo bass trapova ako skroz zatvorim vunu (slika 2) ili da ostavim malo mesta sa strane da moze vazdusni talas da prodje iza panela sa Azma plocama (slika 3) kako bi bass trap i dalje nesmetano vrsio svoju funkciju?

Unapred hvala na savetima.

P.S. naravno ako imate neki drugi predlog za izvedbu, tu sam da poslusam..
Attached Images

meex is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2012, 12:50 AM   #2
Granata
Member

Default Re: Pitanje za iskusne!

nije ti platno zagluvelo sobu nego azma, ne diraj bass trapove nego poskidaj ostalu azmu.
ta tvoja zamisao bi samo promenila ponashanje bass trapova na nepredvidiv nachin, definitivno ne na bolje.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2012, 08:20 AM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

kolko sam ja pročitao nije mu soba pokrivena azmom nego AD pločama, koje nisu toliko gluve kolko azma, al i nemaju neko pametno dejstvo, koliko se ja sećam (bar kod mene nisu imale). Ali definitivno ne pokrivaj bass trapove ničim čvrstim, jer ih pretvaraš u membranski apsorber onda, i sužavaš mu dejstvo definitivno. Ako su ti ružni estetski, a ti ih pokrij nekim platnom koje propušta vazduh (duneš kroz njega u radnji i videćeš ) A savet je da inače razmisliš o malo temeljitijem pristupu difuziji i trappingu, iako je to prilično dubok bunar, al za početak bar malko iščitaj ovde po forumu šta je sve pisano na tu temu, steći ćeš bolju predstavu

i btw, komšija, dobrodošo na forum, il bar ja nisam primetio ranije da si tu
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2012, 11:45 AM   #4
Granata
Member

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
kolko sam ja pročitao nije mu soba pokrivena azmom nego AD pločama, koje nisu toliko gluve kolko azma, al i nemaju neko pametno dejstvo, koliko se ja sećam (bar kod mene nisu imale).
tachno ad, al ni one ne shtede visoke, ko i ostale mrshave i kompromisne solucije
Granata is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2012, 01:40 PM   #5
meex
Member

Quote:
i btw, kom?ija, dobrodo?o na forum, il bar ja nisam primetio ranije da si tu
Tu sam ja odavno, ali jedina "soba" u koju svratim je Prodajem/Nudim, na drugim mestima i nisam nesto aktivan..

Hvala za savete, probacu malo da se poigram pa cu videti sta sam uradio...
meex is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2014, 07:24 PM   #6
Torbica3d
Junior Member

zasto punite coskove sa kamenom vunom to neradi ispod 200hz
i neutice za ozbiljne sub-bass frekvencije. jeste culi za odvajanje od zidova i vazdusne dzepove????
bacanje materijala.
lepo nadjes ozbiljnu dasketinu od poda do plafona recimo sirine 1.07m siroka cetvrtina talasne duzine od 80hz ako je soba mala i imas 6" monitore ( oni se vec muce na nizim fr. i ako je soba mala ti ces od komsinih ziova da cujes refleksije. i bogme jedno 5 cm debela ozbiljne tvrdoce i gustine. iza nje nestavljas nista jer sta bi kamena vuna apsorbovala to vec nemoze da prodje kroz dasko. na dasku stavis kamenu vunu isto sa vazdusnim dzepom rezonatne frekvence na srednjim i visokim i ivideces koji ce efekat imati.
Torbica3d is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2014, 01:50 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

odakle ti ideja da kamena vuna ne radi ispod 200hz? evo ja imam pun studio iste i ne da radi nego kida.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 18-01-2014, 10:05 AM   #8
Torbica3d
Junior Member

ok radi na oktavi centralne f. 250hz i ima koficijent apsorcije 0.8 debljine preko 10mm i gustine 140kg/m3 to je od 180hz do 335hz ali vec na doljnog granicnoj frekvenci opada.
cak sam uspeo da sa nekim eksperimentima povecam apsorciju, ali vec ima jako mali koficijent apsorcije u oktavi granicne frekvence 125hz to je od 90hz do 180hz ge sam dobio da bude na 125hz 0.6 sto je opet jaka vrednost k.aps.
ali to je sve low-mid frekfencija. sta je ako posmatramo trecinu oktave???
recimo granicne f.100hz to je od 90hz do 112hz tu kameena vuna vec polako nista ne moze. koficijent A. je 0.2, 0.3, a jos nismo stigli do sub-bass f.
ono sto sam rekao da neradi ispod 200hz se odnosilo vise na pojentu bass trapa jer cu ja resiti problem od 180hz samo povecanjem apsorcione povrsine u prostoru a bass trap treba da mi radi do 90hz ) to ne moze kamenom vunom. tu idu ozbiljni mehanicki apsorberi i trapovi.
primer kod mene sto sam resavao.
radio sam proracun na trecinama oktave.
vreme reververacije
fg63= 1.9s
fg80= 1.8s
fg100= 1.8s
fg125= 1.6s
fg160= 1s
fg200= 1.4s
fg250= 1s
fg315= 1.4s
i onda drasticno opada.
ok resio sam sa kamennom wunom sve do 140hz
ali ozbiljna trap ne moze da bude od vune koji treba da regulise frekvence od 63hz do 140hz.
Torbica3d is offline   Reply With Quote
Old 18-01-2014, 12:39 PM   #9
bole
Member

ok. Sta se desava sa koeficijentom aps. tj. sta se dobija ako se poveca debljina vune koju ste pominjali? to jest ako se konstruise deblji apsorber? Da li ta predlozena daska kada se postavi , reflektuje npr. 150 Hz dok u isto vrijeme npr. apsorbuje 60Hz? Koji je koeficijent apsorbcije po oktavi te daske ? ako reflektuje, sta sa tim reflektovanim zvukom ?
Nisu mi jasna ova mjerenja. Vrijeme reverberacije prostora je poslije vaseg rijesenja ili prije ?
Old 18-01-2014, 09:35 PM   #10
DzoniPFC
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Torbica3d View Post
ok radi na oktavi centralne f. 250hz i ima koficijent apsorcije 0.8 debljine preko 10mm i gustine 140kg/m3 to je od 180hz do 335hz ali vec na doljnog granicnoj frekvenci opada.
cak sam uspeo da sa nekim eksperimentima povecam apsorciju, ali vec ima jako mali koficijent apsorcije u oktavi granicne frekvence 125hz to je od 90hz do 180hz ge sam dobio da bude na 125hz 0.6 sto je opet jaka vrednost k.aps.
ali to je sve low-mid frekfencija. sta je ako posmatramo trecinu oktave???
recimo granicne f.100hz to je od 90hz do 112hz tu kameena vuna vec polako nista ne moze. koficijent A. je 0.2, 0.3, a jos nismo stigli do sub-bass f.
ono sto sam rekao da neradi ispod 200hz se odnosilo vise na pojentu bass trapa jer cu ja resiti problem od 180hz samo povecanjem apsorcione povrsine u prostoru a bass trap treba da mi radi do 90hz ) to ne moze kamenom vunom. tu idu ozbiljni mehanicki apsorberi i trapovi.
primer kod mene sto sam resavao.
radio sam proracun na trecinama oktave.
vreme reververacije
fg63= 1.9s
fg80= 1.8s
fg100= 1.8s
fg125= 1.6s
fg160= 1s
fg200= 1.4s
fg250= 1s
fg315= 1.4s
i onda drasticno opada.
ok resio sam sa kamennom wunom sve do 140hz
ali ozbiljna trap ne moze da bude od vune koji treba da regulise frekvence od 63hz do 140hz.
Mozda mi je informacija promakla, ali ako je po Vasem misljenju kamena vuna beskorisna, kojim materijalom regulisete frekvencije ispod 140hz ?

Slazem se da "bass aposrber" izgradjen od kamene vune, ili bilo kojeg materijala debljine 5, 10 ili 15cm ne moze biti efikasan apsorber niskih frekvencija ali tvrdnja da kamena vuna uopste nije efikasna u donjem opsegu je mozda pogresna. Ja nisam strucan ali godinama pazljivo pratim i citam savete iskusnih dizajnera studija i nisam vidjao nista drugo u upotrebi sem kamene vune...

Npr. na ovom sajtu postoji nekoliko tema koje sadrze fotografije i detaljan opis akusticke adaptacije u prostorijama koje su namenski izgradjene za potrebe snimanja i obradu zvuka. Nisu jeftini DIY projekti u pitanju, i uglavnom tretman je radjen kombinacijom materijala kamene vune i azmafona... Pa ako se proceslja forum Gearslutz, barem jednom godisnje neko pokrene temu koja dokumentuje proces konstrukcije milionskog studija, gde je ceo proces dokumentovan fotografijama i ozbijlnim proracunima... Tretman radjen naravno materijalima slicnoj kamenoj vuni (pretezno 703)...
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules