Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Elektronske Muzike

Produkcija Elektronske Muzike Sve sto vas interesuje u vezi produkcije elektronske muzike, modernih zanrova i pravaca:

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-01-2014, 11:44 AM   #31
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: House produkcija

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
kad SVE to proradi lepo (cuje se da cela pesma "ima nesto" ) TEK ONDA pocinjem da se bavim "zvukom".
Bavljenje zvukom i efektima odvuce mnogo vremena a ne garantuje ti da ce pesma ispasti dobro.
Ja sam u potpuno suprotnoj varijanti - mix as you go. Ima smisla to sto DaBear kaze, ali ja to resavam tako sto provedem neko vreme u bavljenju sound design-om, gde save-ujem neke kombinacije sounds-a i FX, koje kad se radi traka 'pozovem' tako da se ne bi previse bavio trazenjem sound-a koji hocu jer me to potpuno ubija u pojam. Nema nista gore kad krenes da pravis nesto, a onda ti pola sata oduzme trazenje pravog kick-a, synth sound-a i slicno.

Savet je - provedes neko vreme praveci selekciju soundova, semplova, efekata, itd da ne bi trosio vreme baveci se tehnickom stranom posla za vreme pravljenja trake.

Bavljenje ovom vrstom produkcije zahteva dosta vestina i spoj je dosta faktora u kojima trebas biti dobar da bi krajnji proizvod imao smisla:
- znanje rada u softveru
- komponovanje
- aranzman
- programiranje ritmova
- audio inzinjering (recording, mixing, mastering)
- sound design
itd

Najbitnije u svemu je da ono sto radis bude fokusirano na muziku u primarnom smislu - melodije, harmonije, a posle toga dolazi izbor zvukova koji ce podrzati taj melodijski momenat. Ovladavanje tom vestinom kao primarnom dovodi do toga da se postize efekat 'mixa se samo od sebe' u samom startu.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 11:54 AM   #32
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Ja sam u potpuno suprotnoj varijanti - mix as you go. Ima smisla to sto DaBear kaze, ali ja to resavam tako sto provedem neko vreme u bavljenju sound design-om, gde save-ujem neke kombinacije sounds-a i FX, koje kad se radi traka 'pozovem' tako da se ne bi previse bavio trazenjem sound-a koji hocu jer me to potpuno ubija u pojam. Nema nista gore kad krenes da pravis nesto, a onda ti pola sata oduzme trazenje pravog kick-a, synth sound-a i slicno.

Savet je - provedes neko vreme praveci selekciju soundova, semplova, efekata, itd da ne bi trosio vreme baveci se tehnickom stranom posla za vreme pravljenja trake.

Bavljenje ovom vrstom produkcije zahteva dosta vestina i spoj je dosta faktora u kojima trebas biti dobar da bi krajnji proizvod imao smisla:
- znanje rada u softveru
- komponovanje
- aranzman
- programiranje ritmova
- audio inzinjering (recording, mixing, mastering)
- sound design
itd

Najbitnije u svemu je da ono sto radis bude fokusirano na muziku u primarnom smislu - melodije, harmonije, a posle toga dolazi izbor zvukova koji ce podrzati taj melodijski momenat. Ovladavanje tom vestinom kao primarnom dovodi do toga da se postize efekat 'mixa se samo od sebe' u samom startu.
Ja sam rekao "nadjes priblizne farbe" i onda radis na pesmi.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 11:57 AM   #33
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Mislim da je u pitanju lični pristup, odn. kako koji redoslijed nekome leži. Ja sam ovom pristupu koji upražnjavam (kao i DaBear) bio poučen od producenta Halida Muslimovića (nije Halid važan u ovome uopšte ; , ali, eto, da pomenem ), bilvaktile.Da ne kažem 'decenijama' mi takav pristup nije legao, i nikako nisam mogao da se naviknem na to. Mada, znao sam da "što (od vremena) izgubiš na mostu, dobićeš na ćupriji", odn. vrijeme koje naoko izgubiš u početku, nadoknadićeš kasnije, jer ćeš ga dobiti kod samog krajnjeg miksanja. Naime (govorim o sebi) imam veoma zahebano uvo : poslije minut-dva, uvo mi se navikne na sound ; ma kako bio loš, i kako vrijeme odmiče, i loši zvuci mi počinju biti normalni. Na kraju, ako ne ostavim danima da to leži, pa onda da poslušam, uvijek ispadne njesra. Još kad se na to doda loš monitoring, onda je papica skuvana do kraja.
E, zato prvo tehnički dio : popravak uočenih grešaka u trakovima, slaganje, ... , ... , pa na kraju šminkeraj i ostalo.
A, istina je ovo što je Ever napisao u vezi toga da "moja" procedura se više koristi u toku komponovanja, kada je (u stvari) najvažnije da uradak dobije formalnu potvrdu da 'u tome ima nešto'.
Dakle, stanovišta sam da se u 'ovom' ne radi o tehničkim pravilima, nego o prijemčivosti postupka osobi koja ga primjenjuje.

Last edited by alfom; 11-01-2014 at 12:00 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 12:33 PM   #34
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Slozices se da i tu treba neka priprema, makar minimalna, ali treba - koliko god 'priblizna' zvucalo brzinski, po meni nije bas tako, i tu treba vremena da se nauci sta je 'priblizan' sound

Ako pricamo o house, onda je jako bitan i izbor elemenata ritam sekcije, s naglaskom na kick-u - ako u startu ne ubodes dobar dalji rad ce dosta zavisiti od toga.

Ok, mozda se moj pristup razlikuje, ali me izuzetno nervira da radeci song slusam soundse tj farbe koji mi nisu to sta hocu i ne rade zajedno kako sam zamislio, pa cu se kao kasnije vratiti da to popravim.
Old 11-01-2014, 01:11 PM   #35
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Slozices se da i tu treba neka priprema, makar minimalna, ali treba - koliko god 'priblizna' zvucalo brzinski, po meni nije bas tako, i tu treba vremena da se nauci sta je 'priblizan' sound

Ako pricamo o house, onda je jako bitan i izbor elemenata ritam sekcije, s naglaskom na kick-u - ako u startu ne ubodes dobar dalji rad ce dosta zavisiti od toga.

Ok, mozda se moj pristup razlikuje, ali me izuzetno nervira da radeci song slusam soundse tj farbe koji mi nisu to sta hocu i ne rade zajedno kako sam zamislio, pa cu se kao kasnije vratiti da to popravim.
Pa to se podrazumeva ! Nije dovoljno samo upaliti 3 software-a. odabrati prve 3 farbe i upotebiti neki "house kit" i to je to....
Ja sam svojevremeno rekao da kad imam bazicni bas i synth groove, prodjem kroz jedno 100+ kikova..onako rasporedjenih na klavijaturi i odvojim jedno 5-6 koji legnu sami od sebe...pa posle na tenane.

sve zahteva vreme, pogotovo komponovanje...a posle sto se duze radi sve se brze desava. Kad razradis sistem, imas svoj setup i farbe i zans gde je sta (u bibliotekama sa milionima farbi i zvukova i udaraljki) onda moze da se dobije dobar rezultat i za par sati !!
moj rekord za remiks (koji je bio prihvacen i izdat) je 4 sata od nule !!
(Bila je frka sa nekim drugim miksom, nije im radio, rezanje maksi singla bookirano za 2 popodne..likovi zovu i pitaju "jel moze remix do 1 popodne?")
I stiglo se...
Old 11-01-2014, 01:16 PM   #36
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
moj rekord za remiks (koji je bio prihvacen i izdat) je 4 sata od nule !!
(Bila je frka sa nekim drugim miksom, nije im radio, rezanje maksi singla bookirano za 2 popodne..likovi zovu i pitaju "jel moze remix do 1 popodne?")
I stiglo se...
Imati deadline je God given stvar
Old 11-01-2014, 01:20 PM   #37
77ari
Member

Quote:

Tra?enje pribli?ne boje zvuka mi uzme puno vremena. A nekada ni ne nađem boju zvuka koja mi se sviđa. Melodije uspijem napraviti, ali drop to je kaos. Zato jer kod dropa jako te?ko nađem odgovarajuće boje. I Puno bi br?e bilo da ja sam napravim boju koja mi treba nego da provedem 2 sata tra?eći.

Vi?e mi odgovara pristup kao kod @Everbeatz, ja volim raditi dio po dio. Ali kada ne?to radim onda ?elim da to bude kvalitetno odrađeno. Prije nego ?to s bita krenem na drop volim da je bit gotov.

Kod house muzike meni izgleda kao da je dobar kick 20% posla. Jer kick ide kroz cijelu traku.
77ari is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 01:25 PM   #38
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by 77ari View Post

Kod house muzike meni izgleda kao da je dobar kick 20% posla. Jer kick ide kroz cijelu traku.
puno vise od tog % - u nekim slucajevima ce 'napraviti' track, a u suprotnom sj***ti
Old 12-01-2014, 10:44 AM   #39
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by 77ari View Post
Tra?enje pribli?ne boje zvuka mi uzme puno vremena. A nekada ni ne nađem boju zvuka koja mi se sviđa. Melodije uspijem napraviti, ali drop to je kaos. Zato jer kod dropa jako te?ko nađem odgovarajuće boje. I Puno bi br?e bilo da ja sam napravim boju koja mi treba nego da provedem 2 sata tra?eći.

Vi?e mi odgovara pristup kao kod @Everbeatz, ja volim raditi dio po dio. Ali kada ne?to radim onda ?elim da to bude kvalitetno odrađeno. Prije nego ?to s bita krenem na drop volim da je bit gotov.

Svi delovi u pesmi su povezani i ja se UVEK vracam ne neke delove (chorus..drop..sta vec) da popravim u nekom momentu ...pesma je gotova kad je gotova!
Ti jos nisi u poziciji da kazes za nesto da je 100% gotovo...
Old 13-01-2014, 05:44 PM   #40
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
nemoj da mesas zvuk i muziku..to su dve potpuno razicite stvari.
Napravi CELU pesmu, bez obzira kakav je zvuk. Ako je pesma i melodija dobra ona ce da se cuje i sa losim zvukom.
"Los zvuk" te ne sprecava da gradis pesmu.
Ja u 90% slucajeva krenem sa pribliznim farbama i radim na strukturi pesme (delovi) i aranzmanu (ko sta svira itd..) kad SVE to proradi lepo (cuje se da cela pesma "ima nesto" ) TEK ONDA pocinjem da se bavim "zvukom".
Bavljenje zvukom i efektima odvuce mnogo vremena a ne garantuje ti da ce pesma ispasti dobro.
Znaci:
- bazicni, priblizni zvukovi
- struktura pesme
- linije i melodije u pesmi
- gotova cela pesma

tek onda radi na zvuku.

Sta ti vredi zvuk ako si ostao na 8 taktova ???

A i lose slusalice mogu da posluze..samo treba da slusas puno druge muzike na njim da bi naucio njihov zvuk i moga da uporedis sa tvojim.
Ali prvo - muzika / struktura / aranzman...to ti je ta tvoja "traka" !
Znaci strasno! Ja ovo pricam vec 2 strane na onoj temi gde je covek prvo postavio pitanje i ko me sisa... A kad cika Vratch kaze, onda mu stotine klicu i zahvaljuju... C c c...

Ne, sad stvarno salu na stranu - u tom hausu ili kako god - tanka je linija izmedju muzike i samog "zvuka". Slazem se sa DaBearom u globalu, ali npr ja mislim da se bar jedno 80% toga uradi bas u domenu zvuka - kada bi neko ugasio npr sidechain na nekom haus traku, ostalo bi samo drndanje... Mislim - sem za te neke SFX i sam "feel" pesme (mracne haus deonice sa reverbom, filteri koji menjaju centralnu frekvenciju...), covek u tehno derivatima i nema za sta konkretno da se u'vati. Dobro, DaBear je covek sa prevelikim iskustvom u toj oblasti, ali eto - ja mislim da npr ne bih mogao da radim melodiju - onako, bez nekog bar minimalnog zvuka i tripa koji to donese... Do duse, ovo sto ja radim i od cega zivim, cak i ne zahteva dobar sound - udri mile po crnim dirkama i PB kontroleru i vozi...
psionic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules