|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 |
Member
|
![]()
Od opreme imam. M-Audio Oxygen 49, Slu?alice superlux 669, PC, Alberton live 8 (imam update za 9) ali koristim crackirani FL studio 11 jer sam se naučio na FL studio.
Do sada sa radio u Virtual Dj i i?lo mi je dobro malo su zezali prijelazi ali to bi svladao (u virtual DJ nisam radio ne?to pre dugo mo?da malo vi?e nego u FL), ?to se tiče produkcije krenuo sam tek nedavno i radio sam po nekoliko tutoriala tipa kako napraviti house beat, elektro beat, techno itd.. Slu?am house, electro, techno, trance, dubstep, pop, rok, rep, country i sve ?to je slično tim stilovima. ?elio bi biti Dj/producent. ?to se tiče melodija vi?e me zeza to ?to ne znam napraviti zvuk koj ?elim. I ako poslo?im note kako treba boja zvuka nije dobra (ne znam kako da objasnim), raspola?em samo zvukovima koje nađem u nexusu, massivu (u massivu znam napraviti neke svoje zvukove) i jo? nekoliko VST-a Znam dosta dobro kombinirati stvari, kada jednom čujem za ne?to i kada vidim kako se to radi budem znao i sam napraviti to i budem znao kombinirati. |
![]() |
![]() |
#52 |
Moderator
|
![]()
Bravo!
Hvala ti što si izdržao "napad"...! To je jako važno. E sad, ja nemam dodirne tačke sa zvukom o kom pričaš, te u tom smislu prepuštam palicu većini koja to radi... Ono što sigurno odmah mogu da kažem je sledeće: Ti ne znaš šta radiš! E sad...zašto...? Ti to ne čuješ! Ok, možda su te sluške koje imaš zaista korektne u ceni (>30€)...ali one su samo info. Dakle njihov najači "feature" je što uopšte rade! MORAŠ doći do "iole referentnog" zvuka. Dakle, da kad nešto radiš...to zvuči manje-više slično gde god da pustiš. Može se i na tome to naštrebati, ali uz jako puno muke i realno više štete. Dakle, a mene će da napljuju, ali poštedećeš se 4-cifrenih troškova, i majstora...ZA SAD...uzmi "ozbiljne" slušalice...dakle pričamo o iznosu od oko 150~ak eura. Dalje, ja kad sam počinjao...nabavim program (midi-editor) Voyetra...staro jako...preko drugara...pa na CD... ...vidi, danas je lakše doći do uranijuma...! Ti imaš većinu toga dostupno na par klikova i željom za tim. Pre sluški...vidi jel imaš želju! Sluške ćeš lakše...
#53 |
Member
|
![]()
Sada kada smo kod slu?alica, ja neke stvari ne čujem, uglavnom prepoznajem lo?e i dobro, između ni?ta. Npr kada radim s compressorom ja ne čujem ?to se događa, kod reverba čujem samo kada ne?to malo vi?e "pojačam".
Do danas sam razmi?ljao o monitorima i zvučnoj kartici. A sada sam totalno zbunjen, ne znam imam li na kraju sluha ili su mi slu?alice problem? |
![]() |
![]() |
#54 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ali imanje korektnog slu?anja je u dobrom delu preduslov za sticanje uslova da se čuje ?ta se "de?ava". Uvek je dobro imati i "dobro" i "lo?e" ozvučenje, pa sačuvaj te slu?ke kad nabavi? neke bolje. Za upoređivanje. "kartica" je manji problem. Ne ula?i u to sad. Monitori da, ali samo uz zvučnu izolaciju (?to ko?ta ozbiljno ako se ozbiljno radi), a i monitori su bacanje para ispod jake 3 ili 4 cifre.... Sve to pre, mogu da pokriju slu?ke. Da se ne ponavljam.... ![]()
![]() |
#55 |
Superoperater
|
![]()
Mislim da mesate babe i zabe ovde... Boki, krenuo si od zvuka, a pitanje je bilo - kako da izradim melodiju, zar ne ? Zanima ga neka muzicka teorija, koliko sam ja shvatio, da bi dobio na kraju neku melodiju koja je dopadljiva, smislena, uklopljena i tako dalje...
Problem komponovanja je totalno drugacije prirode od problema zvuka. Slusalicama moze i te kako da cuje sta radi, ako je poenta da sastavi neku pesmicu, bilo kog zanra. Ideja, kompozicija i ostalo... Ne zanima ga reverb i kompresor u tom stadijumu stvaranja. Tek kasnije, kada se ideja razradi, moze da se pristupi odabiru pravih zvukova, efekata i slicno. Svako doduse ima svoj nacin rada, ali pogresno je krenuti od monitoringa, ako zeli da nauci kako da sklopi neku melodiju - i to je ono o cemu pricamo svi redom ovde - ako moze i ako ima talenta, sklopice je i u glavi, zvizducuci tonove (moze i u diktafon, znam neke koji tako beleze svoje ideje) Medjutim, taj elektronski zvuk - objedinjuje oba ova sveta, jer se u isto vreme rade obe stvari. Ne mozes dobiti gruv, ako krenes sa tankim i neinspirativnim zvukovima, to stoji. Opet - ako radis neki dopadljivi hook, moras ga iskomponovati kako valja, tu nema foliranja. Dakle - ako promasis temu sa melodijom - sa hookom (dobar hook para vredi), ne vredi ti dalja tonska obrada pesme. Pitanje je: kako to njemu tonovi zvuce nabacano, sta to znaci ? Jel u smislu kvaliteta zvuka, ne svidjaju mu se "boje" koje koristi, kako izlaze - ili mu se uopste ne svidja melodija koju napravi ? Vratio bih se na klip koji je postavio: uvodni deo je super, nista losiji od gomile hausa, ali nastavak bi trebao da ide drugacije. Ako je sam smislio tonove (dobro ajde, nije neka "oda radosti", ali to je klasicni trance-dance) i nije bilo copy-paste - onda, mozda ipak ima neke osnove, trebao bi da sastavlja melodije po nekom svom osecaju (ako ti osecaj kaze da sve "pashe" jedno s drugim, ne zanima te druga teorija), pa da ih "producira" (miks, reverbi i sl), pa onda lepo postavi ovde da svi cujemo. Samo prvo odluci sta ti ustvari skripi - sound ili sama melodija ? |
![]() |
![]() |
#56 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ljudi, ova cela tema i svi ucesnici u njoj su moja imaginacija izazvana buretom laskog koje su mi drugari doneli za novu godinu, right? Ovo ne postoji ovo sam ja umislio zar ne?
|
![]() |
![]() |
#57 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() Jbg, ubi dosada ovih par dana u kuci... Nekad treba i raditi nesto korisno... |
|
![]() |
![]() |
#58 |
Moderator
|
![]()
Da, ali i za melodiju treba da zna ?ta radi.
Da bi znao...Mora i da čuje...vidi? da dete ne razlikuje jasno količine kompresije...reverba...
#59 |
Member
|
![]()
Lopatu u ruke!
|
![]() |
![]() |
#60 |
Banned
|
![]()
moj prvi profil ste zauvjek banovali.a ovome
![]() banujte mi i ovaj profil......neam sta vise da radim na ovom forumu.... |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pisanje tekstova i melodija - saveti | Eeva_r&b | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 56 | 24-08-2014 12:37 AM |
Melodija Menge? | koca | Gitarska Produkcija | 23 | 21-10-2013 02:02 PM |
Studio izrada | ggulin | Dizajn i konstrukcija studija | 3 | 02-10-2012 12:07 PM |
Harmonija koka melodija jaje, ili obratno? | Znak | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 15 | 27-03-2011 01:13 PM |
Izrada Aran?mana Na Tekst | MAČKON | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 12-03-2007 11:04 PM |