Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 01-01-2014, 03:06 PM   #21
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Izrada melodija

Quote:
Originally Posted by 77ari View Post
Vidim da je alfom pitao imam li kojeg muzičkog sluha i jesam li to kontrolirao, nisam kontrolirao, a i kako da to provjerim?
Vrlo jednostavno. Ako ne vjeruješ nekom kolegi - iskusnom muzičaru, onda se obrati nekom nastavniku muzike u svom gradu, da te presliša. A na kraju krajeva, valjda si stariji od pet godina i ideš (ili si išao) u školu, pa znaš kako kotiraš - si kotirao u školskom horu.
p.s. Ma znaš, baš na osnovu ove hiper naive u tvom pitanju u vezi moje opaske za sluh, i ja sam ubijeđen da je psionic 100 % u pravu.
Ali, hajde - de ; bumo videli. Ne?
alfom is offline  
Old 01-01-2014, 05:26 PM   #22
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Jedino sto mogu da ti kazem a to manje-vise svi znaju je: Pop muzika ne trpi vise od 4 akorda i vise od 5 razlicitih tona. Sigurno si gledao klipove na youtube gde bendovi kroz 4 akorda otpevaju ceo pop repertoar. Sto je najgore sve ista harmonija I, VI, III,VII. Oduvek sam se pitao kako se ne smuci ljudima da slusaju jedno te isto?

a mogu i dalje da ti pomognem, molim te odgledaj ovaj video gde na pocetu lik kaze da ce raditi u C# i videces da je odabrao tu skalu i poredjao je kroz ceo piano-roll, e sad to mu ne sluzi nicemu sem sto mu daje mogucnost da moze da vidi koje note "moze" da koristi kada pravi melodiju. Slozicemo se da ovo izgleda jako naivno pogotovo za one koji znaju skale ali nije los ovaj workflow, u sustini ovo te ogranicava i ne dozvoljava ti da mnogo eksperimentises vec samo razmisljas o ta 7 tona sto nije lose jer jednostavnost je sustina za pop zanr, pogotovo za te "brzopotezne pesme".

ah da, video: http://www.youtube.com/watch?v=CDwadFDGIkE
NIelectroy is offline  
Old 01-01-2014, 06:53 PM   #23
Aleksandar Filipovic
Member

Aleksandar Filipovic's Avatar

Quote:

Vidim da je alfom pitao imam li kojeg muzičkog sluha i jesam li to kontrolirao, nisam kontrolirao, a i kako da to provjerim?
Ne moras da trosis vreme i da proveravas, to je vec provereno...

P.S. Ako si "drug clan" starijeg datuma, a malo nas ovde z.......sh, onda mi ta vrsta uzivanja nekako dodje ko' uzivanje u bacanju petardi.
Aleksandar Filipovic is offline  
Old 01-01-2014, 09:00 PM   #24
77ari
Member

?to se tiče produkcije ja brzo učim, kod skladanja mi je problem u tome ?to ne znam nikakve skale ni ni?ta o tome. Potpuno sam nov u tome, jučer sam počeo učiti svirati klavir, tako da nisam ni?ta znao, naučio sam samo gdje se nalazi koja nota na klaviru i kako pronaći minor i major na klaviru. Zapravo sve s ovog videa- http://www.youtube.com/watch?v=5Y01j...eature=mh_lolz
77ari is offline  
Old 01-01-2014, 09:24 PM   #25
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
naučio sam samo gdje se nalazi koja nota na klaviru i kako pronaći minor i major na klaviru.
Čime je uni?tena esencija talenta nesputanog pravilima.
VukP is offline  
Old 01-01-2014, 09:53 PM   #26
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

It's a trap!
NIelectroy is offline  
Old 01-01-2014, 10:14 PM   #27
77ari
Member

Po va?im komentarima mogu pretpostaviti da moja ?elja za produkcijom je potpuni proma?aj. To ?to mi melodije ne idu dobro se ne mo?e popraviti? Ako ne znam svirati niti jedan istrument, i nikada nisam znao ni?ta o notama, skalama i slčno svejedno bi trebao znati napraviti melodiju?

Ne znam ni?ta o notama i slično potpuno sam nov u ovome ?to sada učim, kako da napravim neku melodiju ako ne znam ni čitati note? To je isto kao da netko ne zna pisati a u glavi ima ideju za neki tekst.
77ari is offline  
Old 01-01-2014, 10:27 PM   #28
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Druze, kao da ocekujes da ti ovde neko kaze sta mozes a sta ne, da li da se bavis muzikom ili ne? Poenta je da sednes i sam sa sobom razmislis lepo koji su tvoji kvaliteti, recimo ako ti slabo ide melodija a dobro harmonija ti onda pravi muziku u kojoj ce dominirati lepa harmonija ili ako ti bolje ide ritmika pravi muziku u kojoj ce ritam biti uprvom planu. Ako vidis sebe kao kompozitora koji zeli da radi iskljucivo tesku komercijalu i taj pop/edm trash pa to je bar lako, za to ti ne treba znaje. Skini najnoviji Vengeance sample pack, postavi tempo na 128bpm i resi puzzle. Naravno na kraju samo se uredno potpises... hej pa to ljudi rade i niko od njih se ne brine sto ne zna da stvori melodiju.
NIelectroy is offline  
Old 02-01-2014, 01:38 AM   #29
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Po vašim komentarima mogu pretpostaviti da moja želja za produkcijom je potpuni promašaj. To što mi melodije ne idu dobro se ne može popraviti? Ako ne znam svirati niti jedan istrument, i nikada nisam znao ništa o notama, skalama i slčno svejedno bi trebao znati napraviti melodiju?

Ne znam ništa o notama i slično potpuno sam nov u ovome što sada učim, kako da napravim neku melodiju ako ne znam ni čitati note? To je isto kao da netko ne zna pisati a u glavi ima ideju za neki tekst.
Sto se tehno stilova tice - uglavnom su to terce i kvarte/kvinte koje se smenjuju po nekim jednostavnim harmonijama, tehnicki govoreci, sto je isto kao da kazes da se portret crta tako sto nacrtas glavu, usi, oci... Ali npr Picasso se i nije mnogo drzao tih formi

Sto se znanja tice - ja sam tek skoro naucio sta je terca, sta kvinta, a bavim se ovim poslom godinama - gotovo celog zivota - i nista mi to nije pomoglo da bolje sastavim melodiju. Ne znam ni jedan ton iz prve da nadjem po nazivu, ali odsviracu ti sta god hoces - bez zastajanja da se setim gde bese stoji "F-3" Sve to teoretisanje je korisno jedino kad hoces drugima da objasnis kao sad ja tebi sto sam pokusao... A kad pocnu da se prokenjavaju - "pa ne moze taj ton, to je skala G6, a to je ne znam ni ja koji ton iz koje skale" (ziveo jazz, hehe), a ti jednostavno cujes da lupetaju kao otvoren prozor. Onda trazis nacin da "definises" to sto radis, pa kad ispravno objasnis "teorijom muzike" - e onda moze

Kao sto ti rekoh: muzika se "uci" od 6-7 godine i postoji razlog za to. Ne moze 20 - godisnjak da sedne i kaze "e od danas cu se baviti muzikom", jednostavno ne moze. U ovom smrdljivom svetu ipak sve moze, pa i antitalenti da sviraju i pevaju (veci broj njih sam licno izveo na put uspeha), tako da - jbg, ako te to cini srecnim - samo napred, nemoj da te pale...

Sve u svemu - postavi ti nesto od svojih radova - nema veze sto zvuce nabacano, cisto da ne bi pricali napamet, odmah ce biti jasno da li treba ili ne treba da gubis vreme sa muzikom... Jer, po stoti put: Salijeri je nekada davno rekao: "u muzici su note ili sasvim tacne ili potpuno pogresne" (znam da sam dosadio sa ovim, ali stvarno genijalna misao u vezi muzike). Sigurno sve ovo zvuci mnogo "elitisticki", ali mislim da se kolege sa foruma slazu samnom jer bi mi neki vec j*** mater sto se pravim pametan
psionic is offline  
Old 02-01-2014, 02:11 AM   #30
77ari
Member

Ovo za avicii levels sam samo prekopirao melodiju s tutoriala ostalo sam sam napravio.

Ovaj Beat sam sada napravio a, House beat 2 prije par dana.

Za animals sam napravio sve osim dropa.

http://speedy.sh/rS2Bz/Animal.mp3
77ari is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules