Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-11-2013, 04:20 PM   #1
Student
Member

Default Problem sa snimanjem violine

Pozdrav svima.
Imam veliki problem sa snimanjem solo violine. U pitanju je narodna muzika uz pratnju velikog orkestra a svira se rumunska igra. Ta igra je veoma brza i imam problem sto se prilikom snimanja cuju udari prstima o hvatnik violine, udari su potrebni zbog dobre artikulacije. Postavio sam mikrofon na visini od 2 metara sa membranom usmerenom prema f otvorima a ja stojim na udaljenosti pola metra od mikrofona. U sustini prvu put snimam solo deonicu, do sada sam snimao tutti violine u orkestrima 100 puta. Mikrofon koji koristim je Akg c214. U studiu imamo jos Rode nt 1-a, audiotechnika 4033, Shure beta 58, Shure sm 57, atm 350... predpojacalo joemeek twinq. Da li neko ima savet kako je najbolje nasnimiti violinu?
Student is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2013, 04:34 PM   #2
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: Problem sa snimanjem violine

Probaj da dodas u kombimaciju 'close micking', vrlo blizu instrumenta, vrlo usmereno, obrnuto od vrata, da maksimalno smanjis perkusivnost prstiju, usmereno prema tacci dodira gudala i zica ili kobilici. (eksperimentisi sa tacnim polozajem, on zavisi od mnogih promenljivih u svakoj novoj situaciji.)

Tu bi mozda legao atm 350, idealan bi bio AKG c451.

c214 bih svakako usnimio, zatim dozirao close i far.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2013, 06:18 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Probaj da pozajmis negde sennheiser md441, i da ga stavis na 15tak cm od gornje ploce..... ja sam sve probao za narodne orkestre, ali mi je jedino to dalo instant rts zvuk.....
ps. c451 sam takodje probao, i umro dok sam poskidao sve shiljke sa njega u mixu... njega nikad vise na violine...
Old 20-11-2013, 08:45 PM   #4
Student
Member

Hvala na brzim odgovorima. Da li "obrnuto od vrata" znaci da stavim mikrofon sa strane kobilice i da bude usmeren prema f otvorima ili sa strane civija prema otvorima. U situaciji kada je usmereno prema mestu dodiru gudala sa zicom, dobijem atak ( krcanje) koje se cuje. To je minimalno ali mi ipak smeta na mestima kada ceo orkestar ima pauzu a ja ostajem sam. Probacu sa Atm-om ali se bojim da cu da dobijem svoje disanje u mik. Hvala u svakom slucaju.
Old 20-11-2013, 09:57 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Student View Post
Hvala na brzim odgovorima. Da li "obrnuto od vrata" znaci da stavim mikrofon sa strane kobilice i da bude usmeren prema f otvorima ili sa strane civija prema otvorima. U situaciji kada je usmereno prema mestu dodiru gudala sa zicom, dobijem atak ( krcanje) koje se cuje. To je minimalno ali mi ipak smeta na mestima kada ceo orkestar ima pauzu a ja ostajem sam. Probacu sa Atm-om ali se bojim da cu da dobijem svoje disanje u mik. Hvala u svakom slucaju.
Ja sam gadjao negde blize f otvorima, ali ne na njih direktno.... negde izmedju kobilice i F otvora, probaj, pomeraj....
Old 27-11-2013, 02:54 PM   #6
Student
Member

Snimio sam violinu sa At 4033 na udaljenosti od 30 cantimetra od f otvora. Ako zelite mogu postaviti snimak kompletnog orkestra pa da mi malo pomognete i oko miksa Malo sam vise vezbao da smirim akcente u desnoj ruci i tehniku sviranja malo promenio, ne odizujem toliko jako prste u brzim tempima, kao da sviram Mocarta )) siroki potezi levom rukom... Pristojno zvuci. Hvala vam!
Old 27-11-2013, 08:04 PM   #7
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Odlicno, okaci u radove, pa da cujemo!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2013, 11:19 PM   #8
Student
Member

https://soundcloud.com/roman-bugar/de-doi-roman-bugar
Treba da dodam gitaru.... i dalje mi se cini da mi je violina kao preko telefona
Old 27-11-2013, 11:46 PM   #9
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Mikrofon ti je preblizu, posebno za solo violinu zato ti i zvuci tako ckiljavo

Odalji na metar udaljenosti ( vise u visinu nego u daljinu) da membrana mikrofona bude paralelna sa glasnjacom violine u protivnom ces snimiti ono sto slusalac inace ne cuje a to je skripanje gudala po zici i ostali sumovi nastali pomeranjem prstiju po zicama kao i suvise izrazen hi-mid pojas.

Cuje se soba u snimku, ili snimaj u totalno zagluvljenom prostoru ili u akusticnijem vecem prostoru gde su prve refleksije manje izrazene.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules