Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Problem sa snimanjem violine (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45117)

Student 20-11-2013 04:20 PM

Problem sa snimanjem violine

Pozdrav svima.
Imam veliki problem sa snimanjem solo violine. U pitanju je narodna muzika uz pratnju velikog orkestra a svira se rumunska igra. Ta igra je veoma brza i imam problem sto se prilikom snimanja cuju udari prstima o hvatnik violine, udari su potrebni zbog dobre artikulacije. Postavio sam mikrofon na visini od 2 metara sa membranom usmerenom prema f otvorima a ja stojim na udaljenosti pola metra od mikrofona. U sustini prvu put snimam solo deonicu, do sada sam snimao tutti violine u orkestrima 100 puta. Mikrofon koji koristim je Akg c214. U studiu imamo jos Rode nt 1-a, audiotechnika 4033, Shure beta 58, Shure sm 57, atm 350... predpojacalo joemeek twinq. Da li neko ima savet kako je najbolje nasnimiti violinu?

Khan 20-11-2013 04:34 PM

Re: Problem sa snimanjem violine

Probaj da dodas u kombimaciju 'close micking', vrlo blizu instrumenta, vrlo usmereno, obrnuto od vrata, da maksimalno smanjis perkusivnost prstiju, usmereno prema tacci dodira gudala i zica ili kobilici. (eksperimentisi sa tacnim polozajem, on zavisi od mnogih promenljivih u svakoj novoj situaciji.)

Tu bi mozda legao atm 350, idealan bi bio AKG c451.

c214 bih svakako usnimio, zatim dozirao close i far.

OFF 20-11-2013 06:18 PM

Probaj da pozajmis negde sennheiser md441, i da ga stavis na 15tak cm od gornje ploce..... ja sam sve probao za narodne orkestre, ali mi je jedino to dalo instant rts zvuk.....
ps. c451 sam takodje probao, i umro dok sam poskidao sve shiljke sa njega u mixu... njega nikad vise na violine...

Student 20-11-2013 08:45 PM

Hvala na brzim odgovorima. Da li "obrnuto od vrata" znaci da stavim mikrofon sa strane kobilice i da bude usmeren prema f otvorima ili sa strane civija prema otvorima. U situaciji kada je usmereno prema mestu dodiru gudala sa zicom, dobijem atak ( krcanje) koje se cuje. To je minimalno ali mi ipak smeta na mestima kada ceo orkestar ima pauzu a ja ostajem sam. Probacu sa Atm-om ali se bojim da cu da dobijem svoje disanje u mik. Hvala u svakom slucaju.

OFF 20-11-2013 09:57 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 352894)
Hvala na brzim odgovorima. Da li "obrnuto od vrata" znaci da stavim mikrofon sa strane kobilice i da bude usmeren prema f otvorima ili sa strane civija prema otvorima. U situaciji kada je usmereno prema mestu dodiru gudala sa zicom, dobijem atak ( krcanje) koje se cuje. To je minimalno ali mi ipak smeta na mestima kada ceo orkestar ima pauzu a ja ostajem sam. Probacu sa Atm-om ali se bojim da cu da dobijem svoje disanje u mik. Hvala u svakom slucaju.

Ja sam gadjao negde blize f otvorima, ali ne na njih direktno.... negde izmedju kobilice i F otvora, probaj, pomeraj....

Student 27-11-2013 02:54 PM

Snimio sam violinu sa At 4033 na udaljenosti od 30 cantimetra od f otvora. Ako zelite mogu postaviti snimak kompletnog orkestra pa da mi malo pomognete i oko miksa :) Malo sam vise vezbao da smirim akcente u desnoj ruci i tehniku sviranja malo promenio, ne odizujem toliko jako prste u brzim tempima, kao da sviram Mocarta :))) siroki potezi levom rukom... Pristojno zvuci. Hvala vam!

Khan 27-11-2013 08:04 PM

Odlicno, okaci u radove, pa da cujemo!

Student 27-11-2013 11:19 PM

https://soundcloud.com/roman-bugar/de-doi-roman-bugar
Treba da dodam gitaru.... i dalje mi se cini da mi je violina kao preko telefona :)

Moritz 27-11-2013 11:46 PM

Mikrofon ti je preblizu, posebno za solo violinu zato ti i zvuci tako ckiljavo

Odalji na metar udaljenosti ( vise u visinu nego u daljinu) da membrana mikrofona bude paralelna sa glasnjacom violine u protivnom ces snimiti ono sto slusalac inace ne cuje a to je skripanje gudala po zici i ostali sumovi nastali pomeranjem prstiju po zicama kao i suvise izrazen hi-mid pojas.

Cuje se soba u snimku, ili snimaj u totalno zagluvljenom prostoru ili u akusticnijem vecem prostoru gde su prve refleksije manje izrazene.

All times are GMT +1. The time now is 08:13 AM.