Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-10-2012, 01:28 PM   #41
Anthony
Member

Anthony's Avatar

Default Re: Pitanje sobe

u redu,probat cu eksperimentirati sa par DIY plo?a od 10 cm i ne?to Sonitusovih panela od 7 cm + pomicanje monitora gore dolje pa dok ne dobijem ono sta me zadovoljava...svjestan sam da sam student,da soba nije moja,da nemam novaca za kerefeke neke a i uz to imam dobre slu?alice koje ce mi puno pomoc...javim dozivljaje...
Old 09-11-2012, 01:20 PM   #42
Anthony
Member

Anthony's Avatar

pozdrav...htio sam danas javit neke utiske iz sobe...imam uzasan problem sa nekom frekvencijom od 90-120hz...uzasno me bole u?i kad neki mid bass ja?e svira na toj frekvenciji :S jako je nagla?ena,gdje god pozicioniram monitore
Old 09-11-2012, 04:18 PM   #43
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Probaj jo? ti da se pomakne?.
Tamo če biti opet jedna druga mana/frekvencije...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 06:54 PM   #44
Anthony
Member

Anthony's Avatar

da se vratim na svoju staru temu s novim pitanjem.

Ako u jednom djelu prostorije osjetimo da ima puno niskih frekvencija (u mom slu?aju meni iza le?a na zadnjem zidu) dali to zna?i da se tamo skupljaju te niske frekvencije i da bi absorbcija na tom podru?ju pomogla?
Old 05-10-2013, 07:52 AM   #45
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Anthony View Post

Ako u jednom djelu prostorije osjetimo da ima puno niskih frekvencija (u mom slu?aju meni iza le?a na zadnjem zidu) dali to zna?i da se tamo skupljaju te niske frekvencije i da bi absorbcija na tom podru?ju pomogla?
To ti vjerojatno znači da ti se niski reflektiraju od zidova i tamo rade nekakav peak (zbog samih dimenzija prostorije) ... Svaka absorpcija je dobrodo?la, ali mo?e? i difuzor staviti na zadnji zid ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2013, 11:02 AM   #46
Anthony
Member

Anthony's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
To ti vjerojatno zna?i da ti se niski reflektiraju od zidova i tamo rade nekakav peak (zbog samih dimenzija prostorije) ... Svaka absorpcija je dobrodo?la, ali mo?e? i difuzor staviti na zadnji zid ...
?ta nije da se difuzor brine za srednje i visoke? mene toliko ne mu?e te frekvencije koliko i bass koji se tamo npr skuplja a na mjestu di sjedim osjetni su dipovi u tom podru?ju (oko 120 hz vri?ti sigurno +20db ako ne i vi?e)
Old 06-10-2013, 07:54 AM   #47
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Probleme niskih frekvencija neće? rije?iti panelima od 5 cm, pa ni 10. Kao ?to sigurno zna?, basevi se skupljaju u kutevima, pa ih tamo i treba zarobiti.

No, od početka threada nisi postao nikakve slike ?to si do sada uradio sa svojom sobom, koliko vune si ubacio? Ja sam u svoj CR stavio preko nekoliko kubika vune, pa svejedno nisam rije?io problem niskih, cca. isto oko 120 Hz-a na ni?e. Baseve je najte?e iskontrolirati, a bez ozbiljne absorpcije to neće? uspjeti ...

Studio Predator
Old 06-10-2013, 04:40 PM   #48
Anthony
Member

Anthony's Avatar

e tu dolazimo do problema,nisam ni?ta radio zato jer sam student i u ovoj sobi mogu bit sljedecih godinu dana a mogu i sljedecih 4 godine bit,stvar je da neznam (mogucnost sredjivanja mi je dopu?tena jer je stan od brata od djeda)...stvar je u tome da mogu ja i ovako radit ali se napre?em i mu?im a slu?alice jednostavno nisu za mene (promijenio dva para u godinu dana) ... tako da bi i?ao na neku ?to jeftiniju soluciju sre?ivanja akustike do te mjere da je ugodnije ali kao ?ta kazes i ti eomsy,ko zna koliko kubika vune trebam da se sredi to a ja u ovoj prostoriji neznam koliko cu bit a plus ?ta ovdje jo? i spavam i nemam mjesta za sredit kuteve...neki dan sam puko na ?ivce ba? zbog akustike jer me toliko ispilalo kad sam primjetio taj peak na oko 100 hz...neznam vi?e ?ta da radim...ja sam mislio da zid iza mene i ispred mene koji su potpuno prazni i mogu ih sre?ivat sredim sa debelim panelima..neznam dali bi to pomoglo
Old 06-10-2013, 07:21 PM   #49
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Kao ?to rekoh ....

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
... Svaka absorpcija je dobrodo?la ...
Stavi debele panele na prednji i zadnji zid, no s time neće? rije?iti niske probleme. No mo?da će ti biti ipak manje čujan ...

Studio Predator
Old 17-10-2013, 07:16 PM   #50
MKUltra
Junior Member

Pa uvijek se niske "skupljaju" kod dovoljno masivnih stena, kutova... tamo je visok zračni tlak.
Svakako da bi pomogla absorpcija, sad ?irokopojasna porozna (velocity apsorberi) bi potro?ila mnogo prostora za veoma nizke frekvencije, u veoma malim prostorijama bi to bilo ne?eljeno.
Onda su tu i "pressure" apsorberi (membranski, helmholtz) koji djeluju najbolje tamo gdje je visok pritisak (zato se tako i zovu).
Mnogoputa se u praksi kombinuju pressure i velocity apsorberi a preko njih mogu se dati i difuzori.
Difuzori se mogu oslanjati na poroznu izolaciju ali ne i na membranu membranskog apsorbera, jer onemoguči? da vibrira odnosno menja? ji karakteristiku.

Quote:
Originally Posted by Anthony View Post

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules